Skribent

Emma

11 december 2013 | 15:01

William Friedkin regisserar Bette Midler som Mae West

Kultregissören gör biopic om en av Hollywoods gulderas största ikoner.

Att William Friedkin, som står bakom de kultförklarade filmerna "Exorcisten" och "French Connection", och som på senare tid haft framgångar med filmer som "Killer Joe" och "Bug", skulle gå vidare med en biografi om Mae West kommer nog som en stor överraskning för många.

Att filmen dessutom ska ha Bette Midler i huvudrollen, som knappast gjort mycket väsen av sig sedan 1990-talet, gör saken än mer överraskande.

Friedkin producerar även filmen tillsammans med Jerry Weintraub. Manus kommer från Broadwaygiganten Harvey Fierstein, berättar Deadline.com.

Filmen "Mae West" ska baseras på Wests självbiografi "Goodness Had Nothing To Do With It", där West berättar om hur hon blev känd och hur hon ständigt fick slåss mot censur och anklagelser om sedlighetsbrott.

Mae West började som vaudevilleartist redan som barn och övergick sedan till Broadway innan hon kom till Hollywood. Hon hamnade i fängelse i tio dagar för att ha skrivit och spelat i pjäsen "Sex", som på 1920-talet ansågs alldeles för osedlig. Uppmärksamheten kring händelsen gav hennes karriär en rejäl skjuts uppåt.

På 1930-talet fortsatte hon att göra succé i Hollywood med samma vampimage som hon etablerat på Broadway, och många av hennes tvetydiga sexanspelande repliker lever kvar än idag. Vem känner till exempel inte igen hennes "Good girls go to heaven. Bad girls go everywhere else" eller "Is that a gun in your pocket or are you just glad to see me?"

Det är alltså ingen enkelt uppgift som Bette Midler har framför sig, i att fånga den karisma och kontroversiella framtoning som definierar Mae West. Vissa likheter finns ändå mellan kvinnorna, i att de började som artister på scen och kom till Hollywood först i en ovanligt hög ålder, West som 39-åring och Midler som 34-åring.

Det är fortfarande inte klart om Midler, idag 68 år gammal, ska spela West genom hela filmen eller om de tar in någon yngre för att spela den yngre West.

| 11 december 2013 15:01 |