Killer Joe (2011)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
När langaren Chris (Emile Hirsch) får sin gömma med narkotika stulen av sin mor måste han snabbt få fram 6000 dollar, annars är det kört. Desperat vänder han sig till ”Killer Joe” (Matthew McConaughey) när han får reda på att hans mamma har en livförsäkring värd 50.000 dollar. I vanliga fall kräver Joe förskottsbetalning, men i detta fall kan han tänka sig att böja lite på reglerna i utbyte mot Chris vackra yngre syster Dottie, som kommer tjäna som sexuell säkerhet tills pengarna kommer in... om de någonsin gör det.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: KILLER JOE

Texas noir i lågbudgetformat
William Friedkins namn har väl inte haft någon större bärkraft på ganska många år nu, inte sedan "French Connection" och "Exorcisten" under sjuttiotalets första halva. Jag säger inte att "Killer Joe" är filmen som kommer förändra allt men den ligger bra till för positivt surr.

Det här är i alla fall det bästa jag sett från Friedkin sedan gravt underskattade "To Live and Die in LA", från 1985, med reservation för att hans förra rulle, "Bug", än så länge har gått mig förbi. Och det är en förhållandevis viktig reservation, eftersom både den och "Killer Joe" bygger på varsin pjäs av Tracy Letts. Samme man som dessutom skrivit manus till båda filmerna. Handlingsmässigt verkar det däremot inte finnas många likheter.

Här i vår aktuella uppsättning handlar det om hur den lille texasbaserade knarklangaren Chris på grund av sin ondskefulla morsa hamnar i skuld och onåd hos sina uppdragsgivare. En plan smids, och tillsammans med sin pappa Ansel (föräldrarna är separerade sedan många år) tänker han hyra en polis med ett extrajobb (extrajobbet är yrkesmördare) för att håva in stålarna från livförsäkringen. Visst, pengarna ska varken gå till Chris eller Ansel, men de vet till vem och de vet att det inte ska vara några problem att komma åt pengarna när det väl är dags. Åh, om livet ändå vore så enkelt som alla smidda planer hoppas på.

Det är inte mycket som är unikt med varken upplägg eller utförande, vi presenteras för en texas noir i lågbudgetformat, tydligt producerad utanför de stora bolagens gränsdragningar, med allt vad det innebär. Den stora skillnaden är att i "Killer Joe" fungerar det bättre än hos många andra. Det är lite tajtare, lite tuffare, lite snyggare utfört, lite bättre skådespeleri.

Och mycket naket, definitivt mer naket än vad en större produktion hade visat, intressant nog lyckas Friedkin visa det utan att det egentligen varken är helt nödvändigt eller känns särskilt exploaterande. Oväntat.

Ja, det finns även våldsamheter.

Som tidigare antyddes är skådespelarna av det starkare slaget, med en ensemble som håller upp och håller ihop (vilket inte nödvändigtvis innebär att karaktärerna gör detsamma, om man säger), allt från Emile Hirschs Chris till Thomas Hayden Church som nedbruten fadersgestalt, via Gina Gershon och framför allt inklusive Juno Temple. Som Chris syster Dottie och ett något obekvämt objekt för någon form av kärlek, briljerar hon.

Och jag gillar Matthew McConaughey, väldigt mycket, även om han här, som titelrollens extrajobbande polisman, levererar utan att ge mer än nödvändigt. Går lite på tomgång. Vilket ändå är acceptabelt när gestaltningen är duglig och det är den. Jag klagar inte för mycket.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Senaste kommentarer
marleey
Positiv överraskning! Matthew McConaughey briljerar verkligen i sin roll som en galen men samtidigt smarta, välklädda och vältalig psykopat. Alla som gör roller i familjen Smith gör det även bra. Det lyser verkligen white trash om hela familjen. Storyn är tragisk och sorglig men samtidigt på något sätt komisk. 

När Thomas Haden Church karaktär tappar kavajärmen skrattar jag högt. Hela situationen med allt det hemska och tragiska gör att det blir ofantligt roligt när den egenlagade kavajen mitt i allt går sönder. Emot slutet tar Killer Joe en helt ny riktning. Slutet blir oväntat obehagligt och rått. I slutändan så är det en starkt story med många nyanser och bra skådespeleri. 4 av 5.
Anton
Fy FAN vad bra!
Dimman
Jag gillade denna! Fantastiskt skådespeleri framför allt från McConaughey som jag aldrig sett i en sådan här roll tidigare! Gillade det nakna inslaget och när våldet skildras så där rått och smutsigt! Medan skådespelarna gör allt de kan för att få ut det bästa av det så tycker jag den saknar en del i regin och manuset. Vissa saker reagerade jag på som till exempel: 

SPOILER SPOILER SPOILER

När styvmamman fått stryk och är svullen och blodig så kommer Emile Hirsch karaktär hem. Han verkar inte ens se att hon har fått stryk och drar till med en replik i stil med: "Det ser ut som din mascara har runnit" typ 5 minuter senare. Ett annat exempel är att hela filmen går ut på att skaffa pengar för Emile Hirsch, vart fick han 1000 dollar att spendera på hästar plötsligt?? Ja där tappar jag lite av närvaron och jag hade velat ha lite mer fördjupning i vissa av karaktärerna. 

Men filmen är tillräckligt underhållande, dramatisk och med schysst skådespeleri för att förtjäna en stabil trea! Gillar hur den slutar också! :)
3/5
Visa fler (26)

Veckans populära filmer

Visa fler