Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

4 augusti 2023 | 07:00

Warner Bros. Discovery har sparat in över 100 miljoner dollar under strejken

De stora filmbolagen lider visst inte så mycket som vi trodde av Hollywoodstrejken... i alla fall inte riktigt än.
Det har pratats en hel del om hur mycket det kostar filmbolagen att pausa inspelningarna av stora produktioner som "Gladiator 2" och "Mission: Impossible - Dead Reckoning Part 2". Hyra av lokaler, utrustning och andra kostnader sägs snabbt skena iväg. Men Variety rapporterar nu att Warner Bros. Discovery lyckades spara in över 100 miljoner dollar på strejken redan under årets andra kvartal. 
 
Det är särskilt anmärkningsvärt med tanke på att manusförfattarna (WGA) gick ut i strejk den 1 maj medan skådespelarnas strejk inte inleddes förrän den 13 juli. Det är med andra ord bara under de två månader som manusförfattarna strejkade själva (det tredje kvartalet för året började 1 juli) som Warner Bros. Discovery kunde visa upp besparingar på över 100 miljoner dollar i sin kvartalsrapport.
 
David Zaslav som är VD för Warner Bros. Discovery, har länge fått utstå hat för hur han har gjort allt för att spara in pengar sedan hans Discovery gick ihop med Warner Bros. och började plocka bort både filmer och serier från HBO Max. Under ett konferenssamtal med företagets aktieägare verkade han däremot försöka få det att verka som att man är väldigt angelägna om att få ett slut på Hollywoodstrejken:
 
- Det är ytterst viktigt att alla, manusförfattarna, regissörerna, skådespelarna och producenterna... alla måste få rättvis kompensation och de måste känna sig värderade och känna att de är rättvist kompenserade för att kunna göra sitt bästa arbete. Och vi måste fokusera på att få det gjort. Jag hoppas att det kommer att hända snart. Jag tror att vi alla i den här branschen är väldigt måna om att hitta en lösning så snabbt som möjligt. Vi befinner oss ute på okänt vatten, med tanke på hur världen ser ut idag och hur vi mäter allt. Så jag tror att vi alla i god tro måste kämpa för att få det här löst. Och det måste lösas på ett sätt så att alla känner sig tillräckligt kompenserade och fullt värderade.
 
David Zaslav. Foto: FilmMagic
 
Det går med andra ord säkert bra att spara in en hel del pengar på löner (som uteblir) nu under strejken. Och de filmer och tv-serier som redan var färdigställda när strejken inleddes har ju fortfarande kunnat tjäna in pengar åt filmbolagen. Vi rapporterade exempelvis igår om att "Barbie" kommer att dyka upp på HBO Max redan till hösten. Men när vi kommit så pass långt in i strejken att det inte längre finns påkostade filmer och serier som kan driva in nya intäkter till filmbolagen, så kommer det nog inte vara lika lätt att "spara" 100-tals miljoner dollar under kommande kvartalsrapporter. Vilket sannolikt är varför man vill få ett slut på strejkandet.
 
Under dagen idag kommer manusförfattarnas fackförbund WGA och AMPTP (som representerar exempelvis Paramount Pictures, Sony Pictures, Universal Pictures, Walt Disney Studios och Warner Bros. Discovery) att återuppta förhandlingarna för första gången sedan den 1 maj. Enligt Zaslav hoppas man vara igång med filmproduktionerna redan under september igen, men planerar för att klara av strejker under resten av 2023. Det återstår med andra ord fortfarande att se hur det här kommer att sluta.
 

Läs också: "Barbie" kommer att kunna streamas på HBO i höst

 
Blev du också förvånad över att Warner Bros. Discovery hittills har lyckats spara in pengar på strejkerna? Hur länge till tror du strejkerna kommer hålla på? Kommentera gärna nedan!
| 4 augusti 2023 07:00 |