Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

3 augusti 2023 | 10:15

Manusförfattarnas förhandlingar återupptas - har strejkat i snart 100 dagar

Det har gått snart 100 dagar sedan manusförfattarna började strejka och i drygt två veckor har skådespelarna hakat på. På fredag återupptas förhandlingarna.
Deadline rapporterar att förhandlingarna mellan författarfacket och representanterna för AMPTP (där företagen Paramount Pictures, Sony Pictures, Universal Pictures, Walt Disney Studios och Warner Bros. ingår) kommer att återupptas inom kort. Nästa vecka har manusförfattarna strejkat i 100 dagar, till skillnad från skådespelarna som gick ut i strejk för lite drygt två veckor sedan.  
 
I ett brev till sina medlemmar har WGA (Writers Guild of America) bekräftat att AMPTP har hört av sig genom sin ledare Carol Lombardini, för att öppna upp förhandlingarna på nytt från och med fredag denna veckan. Något som för bara några veckor sedan ansågs otänkbart med tanke på hur långt bort från varandra de olika parterna verkade vara. 
 
Sedan skådespelarna gick ut i strejk har däremot allt fler produktioner börjat flytta på sina premiärer, både på film- och tv-sidan. Och med tanke på att både manusförfattarna och skådespelarna har liknande önskningar på förbättringar kring en uppdaterad kompensationsmodell som passar för dagens streamingklimat, men även skydd mot användandet av AI i kommande produktioner - något som både manusförfattare och skådespelare är oroliga för.
 
Enligt TVLine har flera av deras källor inom WGA sagt sig vara beredda att strejka upp till ett halvår utan att återvända till förhandlingarna om inte AMPTP skulle närma sig deras krav, så faktumet att de båda parterna nu enats om att återuppta förhandlingarna anses vara ett stort steg i rätt riktning - långt tidigare än väntat. Det ryktas däremot att den enda del som AMPTP är villig att backa kring är hur användandet av AI ska få se ut framöver, när det gäller ersättningen och antalet manusförfattare som ska krävas till varje projekt så ser det fortsatt mörkt ut.
 
Skådespelarfacket SAG-AFTRA kommer troligtvis få det svårare att driva igenom sina krav om det skulle visa sig att WGA blåser av sin strejk. Så det återstår att se vad som händer efter fredag, men med lite tur så kommer Hollywoodstrejken inte hålla i sig resten av året nu när förhandlingarna återupptas. 
 

Läs också: Timothy Olyphant förtjänar din uppmärksamhet

 
Hur länge till tror du att strejken kommer att fortsätta? Kommentera gärna nedan!
| 3 augusti 2023 10:15 |