Intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

1 augusti 2023 | 17:15

Timothy Olyphant förtjänar din uppmärksamhet

MovieZine snackar med den underskattade skådespelaren Timothy Olyphant om huvudrollerna i miniserien "Full Circle" och nya "Justified: City Primeval".
För alla som givit "Justified" en chans så är både Timothy Olyphant och Walton Goggins två skådespelare som det är omöjligt att få nog av. Båda två är enligt mig dock fortfarande grovt underskattade och förtjänar att ta avsevärt mer plats i både film och tv-världen framöver. För varje gång ett grymt manus sätts i handen på dessa herrar så lyckas dem få mig på fall.
 
Lyckligtvis verkar Olyphant ha fått ett rejält uppsving på sistone, där "helt fantastiska filmskapare har faktiskt hört av sig själva" för att erbjuda honom roller. Goggins snackade vi nyligen med i samband med "The Righteous Gemstones"-premiären och nu har det blivit dags för Olyphant att öppna upp kring sina senaste projekt. Inom kort kommer "Justified: City Primeval" att dyka upp hos Disney+ (6 september) och nyss har Steven Soderbergh-miniserien "Full Circle" sänt sitt sista avsnitt.
 
Vårt snack med Olyphant kommer bara kretsa kring dessa två serier, men han har även bjudit på hyllade roller i produktioner som "The Mandalorian", "Once Upon a Time in Hollywood", "Daisy Jones and the Six", "Fargo", "Santa Clarita Diet" och "Deadwood: The Movie" under de senaste åren. I "Full Circle" spelar han en pappa vars son blir kidnappad under väldigt röriga omständigheter, en händelse som får många ringar på vattnet för seriens andra karaktärer men där Olyphants roll är en av de som drabbas allra mest.
 
Men vad är det egentligen han letar efter när han väljer sina roller idag? Och vad var det han utbrast när Steven Soderbergh plötsligt hörde av sig för att erbjuda en roll i "Full Circle"? Det och mycket mer hinner vi dyka ned i detalj kring under vårt snack med Olyphant. 
 
 
Timothy Olyphant som Raylan Given i nya "Justified: City Primeval", som kommer till Disney+ i höst. 
 
Jag måste börja med att säga hur enormt mycket jag sett fram emot att få se dig tillbaka i rollen som Raylan Givens i nya "Justified: Primeval" i sommar också. 
 
- Oh, tack så mycket! Jag har sett fram emot att få visa upp honom på nytt också.
 
Det förstår jag verkligen. Skillnaden mellan Raylan och din karaktär Derek Browne här i "Full Circle" är ju ganska stor. Raylan är väldigt duktig på att handla direkt i stunden och är beredd på det mesta, medan Derek är mer det motsatta. När Steven Soderbergh berättade att han hade dig i åtanke för rollen, hur kändes det?
 
- För det första, bara att få arbeta med Steven var superhäftigt. Jag hade verkligen ställt upp på nästan vilken typ av roll som helst bara för att få arbeta med honom. Men faktumet att det var något så annorlunda i jämförelse med vad jag har gjort innan, precis som du nämnde, gjorde det hela ännu bättre. 
 
- Jag frågade faktiskt aldrig varför han kom att tänka på just mig för den här rollen. Men jag var så tacksam över att dels få göra något annorlunda, samtidigt som jag kände att det var något som absolut låg inom ramen för vad jag kunde klara av. Bara att ingen hade låtit mig visa upp det riktigt ännu. Så det var med en lite skräckblandad förtjusning som jag tackade ja. 
 
Om du överlevde "Santa Clarita Diet"-inspelningarna så måste karaktärsskillnaderna varit lite mer skonsamma här åtminstone. 
 
- Det var något helt annat ja, haha. Det här var verkligen bara en ren njutning att få jobba med. 
 

"Jag gillar inte att grubbla på saker i onödan"

 
Timothy Olyphant, Claire Danes och Dennis Quaid i "Full Circle". 
 
Vad var det svåraste att få till under inspelningarna av "Full Circle"?
 
- Jag tänkte aldrig på det så. Det bästa med att arbeta på projekt på den här nivån är hur duktiga alla är på sina jobb. Manuset gör sin del. Jag gillar inte att grubbla på saker i onödan, om ett manus är väldigt bra så gör det ditt jobb så mycket lättare. Allt du behöver göra är att memorera vad du ska säga, allt annat kommer komma naturligt. 
 
- Jag försöker verkligen inte undvika frågan, om vad som var mer utmanande att få till. Utan det är bara så att jag genuint verkligen tycker att det är så roligt att arbeta och vara där på plats under inspelningarna varje dag. Claire [Danes] är fantastisk, så hon gör redan så mycket av ens jobb åt en. Man kan bara reagera på allt naturligt i stunden.
 
- När man väl är på plats så är det mer att försöka vara lyhörd kring huruvida något behöver puttas en aning i en viss riktning där i stunden, eller inte. Det är de små, subtila grejerna som man försöker sätta och få till. Jag antar att om det är något som är utmanande så är det just att våga hålla tillbaka och inte försöka trycka på för hårt. För att undvika att något adderas i onödan, som inte finns med i manuset eller inte känns naturligt. Utan att våga lita på att vi redan har med allt som behövs. 
 
- Men det är också så härligt när man har någon som Steven där, med tanke på hur mycket jag värdesätter och respekterar det han lyckats göra på hans tidigare projekt. Jag litar på att han har koll, så att om jag ser att han gillar det vi gör så kan jag slappna av och känna att vi är på rätt spår.
 

"Plötsligt har man ingen film längre"

 
Timothy Olyphant och Claire Danes i "Full Circle". 
 
Ed Solomon har skrivit manuset och du nämnde att manuset gör mycket för dig, hur var det att arbeta tillsammans med honom?
 
- Jag älskade manuset! Han var med under inspelningarna nästan hela tiden och jag gillade verkligen att arbeta med honom. Innan vi började inspelningarna och faktiskt en gång under inspelningarna, så hade jag chansen att sitta ned och prata i detalj med honom om hur vi kunde göra små förändringar för att berika och förbättra karaktären.
 
- Jag tycker verkligen om att samarbeta på det sättet med manusförfattare, det är en av de bästa sätten att förstå sin karaktär på. Alla manusförfattarna på "Justified" kan bekräfta hur ofta jag tvingat mig in i det där manusrummet för att ställa mängder av frågor för att verkligen komma till botten med hur och varför något händer i manuset. 
 
- Ibland förstår jag det inte förrän man ser på avsnitten tillsammans med andra, hur folk faktiskt kommer att reagera på olika saker. "Full Circle" var exempelvis mycket roligare än vad jag hade trott av att bara läsa manuset rakt av.
 
- En grej som jag verkligen gillade och som är ett exempel på det i "Full Circle" är det här som min karaktär råkar ut för i början av serien, med laddningen av mobilen. För så ofta när du läser ett manus så försöker manusförfattarna komma på någon anledning till varför en telefon inte fungerar, eftersom om den fungerade så skulle saker kunna lösas mycket snabbare och plötsligt har man ingen film längre. 
 
- Men jag har aldrig läst ett manus där man verkligen lagar en hel måltid av problemet med en mobiltelefon, som dessutom adderade något till dramat som utspelar sig i den scenen för min karaktär. Till en grad när det övergår till att vara något nästan komiskt. Vi visade några avsnitt under Tribeca-festivalen... och när min karaktär gick runt där och frågade folk efter en laddare så höll folk på att skratta åt honom, för det finns ändå någon slags igenkänning där. Jag gillade hur något så seriöst för karaktären samtidigt kan vara underhållande på det sättet, det är bara riktigt bra manusförfattare som kan få fram känslorna naturligt på det sättet. 
 

"Haft tur med att helt fantastiska filmskapare faktiskt har hört av sig själva"

 
Timothy Olyphant i andra säsongen av "The Mandalorian". 
 
I jämförelse med när du var i början av din karriär och kanske inte hade så stora valmöjligheter, finns det något särskilt som du letar efter i rollerna du tackar ja till idag?
 
- Alltså, jag är medveten om att jag har haft vissa framgångar. Men samtidigt så gör jag fortfarande mitt bästa att försöka få fatt i så bra material som möjligt. De senaste åren så har jag verkligen haft tur med att helt fantastiska filmskapare faktiskt har hört av sig själva, vilket verkligen är något nytt för mig. Och jag vet verkligen inte hur länge det kommer att fortsätta vara på det sättet, men så länge det gör det så kommer jag vara supertacksam.
 
- När jag fick samtalet om att Steven Soderbergh ville snacka med mig, så tror jag att det första jag sade var "no fucking way, seriously?". Det var en stor dag för mig. Efter att vi hade snackat i 45 minuter och han frågade vad som skulle krävas för att få mig att vilja hoppa ombord, så svarade jag bara att "Steven, du har missförstått mig, jag var ombord redan innan du hörde av dig". 
 
Timothy Olyphant i "Full Circle". 
 
- Men jag är verkligen bara glad över att hitta roller som jag faktiskt gillar. Sedan gör det saken bara bättre om jag samtidigt får chansen att arbeta med folk jag ser upp till. Det allra flesta rollerna som jag blir erbjuden är däremot varken eller. Jag befinner mig inte på en nivå där jag har mängder av erbjudan att välja mellan, särskilt inte på en sån här nivå som med "Full Circle". När något sånt här dyker upp, då är valet väldigt enkelt... man tackar ja. 
 
- Jag har inte fem olika bud där alla är från fantastiska filmskapare. Utan det mesta är på en helt annan nivå. Och då är det jag letar efter något som antingen får mig att känna mig underhållen, eller något som låter mig utvecklas som skådespelare på något sätt. Ofta brukar jag ställa mig själv den här frågan, som kanske låter en aning pretentiöst... men; "hade man kunnat anställa vem som helst, eller behöver man faktiskt mig till den här rollen?". 
 
- För om vem som helst hade kunnat göra den... du vet, man vill ju känna att det finns något i rollen som gör att just du kan bidra till att göra den bästa versionen av den. För då blir det avsevärt lättare att dyka upp på inspelningen och faktiskt ha roligt och känna att man bidrar med något. Det är egentligen vad jag letar efter mest, en chans att kunna ha roligt på jobbet. 
 
 
Hela miniserien "Full Circle" finns nu tillgänglig att streama hos HBO Max. Hela originalserien "Justified" finns hos Disney+, där även den nya spinoffserien "Justified: City Primeval" kommer att dyka upp den 6 september.
 
 
Har du hunnit ge "Full Circle" en chans ännu? Och kommer du också sitta bänkad framför "Justified: City Primeval" i höst? Kommentera gärna nedan!
| 1 augusti 2023 17:15 |