Full Circle 2023

Full Circle poster

Synopsis

Miniserie som utspelar sig i nutida New York och handlar om en kidnappning som misslyckas, och som förenar såväl brokiga karaktärer som olika kulturer.
Ditt betyg
3.0 av 8 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Something Different
2023-07-13
02
Charger
2023-07-13
03
Jared’s Body
2023-07-20
04
Safe in the Circle
2023-07-20
05
TBA
2023-07-27
06
TBA
2023-07-27

Recensent

Jonatan Blomberg

13 juli 2023 | 08:00

Kidnappningsdrama à la Steven Soderbergh

RECENSION. Om du kan tänka dig att spendera sex timmar åt "Full Circle", en miniserie där varje avsnitt regisserats av Steven Soderbergh, så kommer den invecklade och något långsamma berättelsens upplösning vara värd din tid i slutet.
Redan 2018 släppte HBO en miniserie skriven av Ed Solomon ("Men in Black") och regisserad av Steven Soderbergh. Då var det genom "Mosiac" och ett mordmysterium med Sharon Stone i huvudrollen som vi tittare fick njuta av. Om du gillade Solomons och Soderberghs samarbete bakom kulisserna då, så finns det en stor chans att även "Full Circle" kommer att falla dig i smaken.
 
I samband med "Mosiac"-lanseringen släpptes miniserien även i en egen "Mosiac"-app, vars funktion var att sätta avsnittsordningen på "shuffle". Detta eftersom det påstods att man som tittare skulle få för sig att olika karaktärer var mer misstänksamma än andra på det sättet. Ett upplägg Netflix för övrigt mixtrade med så sent som i januari 2023, när tv-serien "Kaleidoscope" gjorde det samma (dock utan att behöva bygga en helt egen app för det).
 
Den största skillnaden mellan "Mosiac" och "Full Circle" är att du absolut inte kan sätta avsnittsordningen på shuffle den här gången. Handlingen i "Full Circle" balanserar nämligen på ett stort och komplicerat nät av lögner, som knyter ihop människor ur helt olika samhällsklasser och som vid en första anblick inte borde ha något alls med varandra att göra. Ett upplägg som på vissa sätt även påminner om Soderberghs "Traffic". 
 
I det här fallet är det en kidnappning som gör att några ungdomar som precis kommit till USA från Guyana, den närmsta familjen till en Gordon Ramsey-liknande stjärnkock och ett gäng olika spelare inom den undre världen i New York, alla länkas samman. En pojke kidnappas och om familjen inte betalar, genom att lägga stålarna i en cirkel som målats mitt i en park, innan ett specifikt klockslag så kommer han att dödas. 
 
Claire Danes och Timothy Olyphant spelar det rika Manhattan-paret Sam och Derek, som båda arbetar för "Chef Jeff" (Dennis Quaid) som även råkar vara Sams pappa. Det är deras son som är målet för kidnappningen. Jag vill inte avslöja mer än att något går väldigt fel under kidnappningen, vilket gör att vi får se på Danes och Olyphant bjuda på ett riktigt fint skådespel under hela säsongen. 
 
Men det är utan tvekan Zazie Beetz som fullständigt stjäl showen som Detective Harmony, en av de poliser som av olika anledningar kopplas in i fallet efter kidnappningen spårat ut. Hon har en förmåga att se rakt igenom skitsnackandet och lögnerna på ett sätt som gör att hon ställer helt rätt frågor, vid helt fel tillfällen och på ett alldeles för rakt sätt. Hobbypsykologer bland tittarna kommer särkligen kunna placera henne någonstans på spektrumet, men det är genom hennes sätt att trampa folk på tårna och se deras verkliga reaktioner som vi sakta börjar förstå vad som faktiskt har hänt och varför.
 
Soderbergh har haft en tendens att vara lite svajig i sin leverans, med stor skillnad på högsta och lägsta nivå på sina titlar genom åren. Jag håller fortfarande hans två säsonger av "The Knick" som några av de bästa tv-säsonger som någonsin producerats för tv-formatet. Och "Full Circle" kommer aldrig ens i närheten av det. Men för den som inte har så bråttom med att förstå precis allt som händer och kan tänka sig att se färdigt alla sex avsnitt i miniserien, så kommer upplösningen vara värd din tid när allt slutligen knyts ihop på slutet. 
 
De två första avsnitten av "The Circle" släpps på HBO Max den 13 juli.
| 13 juli 2023 08:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Full Circle
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu