Film

Skribent

Fabian Nordlander

18 april 2015 | 17:30

Vi överanalyserar trailern till "Batman v Superman"

Här är detaljerna du kan ha missat i första trailern till "Batman v Superman: Dawn of Justice".
Nu har det äntligen hänt. Ända sedan Zack Snyder presenterade loggan och premissen på Comic Con för snart två år sen, har vi suktat på hur den premissen skulle spelas ut. Batman mot Superman, slåss för första gången på bioskärmen. Nu har trailern äntligen anlänt och vi har nu en aning om hur det kommer bli. Låt oss gå igenom de bilder som fångade våra blickar mest.



Första delen av trailern cirkulerar runt denna staty som verkar stå i centrala Metropolis. Den verkar först vara en slags dogmatisk och positiv avbildning av Superman som världen dyrkar. Men sen hör vi rösterna och debatten. Kända amerikanska nyhetsankare, Neil DeGrasse Tyson och Holly Hunter diskuterar de olika aspekterna av att ha en gudomlig hjälte i världen. Det lutar inte mot det positiva. Sen hör vi Lex Luthors stämma uttrycka: ”Devils don’t come from hell beneath us, they come from the sky.” Detta är en tydlig referens till Zod i första filmen och bekräftar teorierna att Luthor skulle använda den händelsen mot Superman. En annan rolig detalj är att folket inte bara har haft problem med förstörelsen i Metropolis, de verkar ha en teologisk kris. Superman ifrågasätter allt vi vet om religion och människorna vet inte hur de ska ställa sig i frågan. Bra initiativ från filmskaparna som tar detta från serietidningarna.



Här får vi vackra Superman i närbild. Han verkar befinna sig i Sydamerika, baserat på ansiktsmålningarna ser det ut som den kända Day of the Dead-festen.  Även här ser Superman dyrkad ut. När Superman först dök upp i serierna, var han Amerikas hjälte. ”Truth, justice and the American way” var hans motto. Men på senare år har karaktären lämnat det och blivit en hjälte för hela världen. Bra att de har anammat det här, Superman åker jorden runt för att rädda alla.



Detta är en intressant bild. På första anblick ser det ut som Superman bara ska ta över de uppgifter dessa soldater eller poliser utför, men kolla närmre. På deras ärmar ser vi S-loggan, Supermans röda signum. Detta blir en helt annan bild nu och kan bara spekuleras om. Men precis som Batman i ”The Dark Knight” hade copycats som blev inspirerade av Batman, kanske Superman har något liknande här. En självutnämnd polisstyrka som också vill göra gott i Supermans namn, fast dumt nog med vapen. Eller så är detta kanske en fortsättning på den teologiska biten som trailern bibehåller rakt ut. Detta kanske är en sekt.



Denna bild är mest kul för detta lilla easter egg som placerats, ser ni på ena pelaren? Tror dock inte detta har en större betydelse, The Riddler har nog ingen roll i denna film. Men en söt hint. Här kan vi även se en tidig glimt av Batmans Superman-rustning. Denna scen äger nog rum då de ska slåss.



Inget är bekräftat men detta ser ut som Batmans Batwing, hans flygplan. Men troligtvis är det inte han som kör den, i nästa bild ser vi hur planet skjuter mot två män i en bil. Och vi vet Batmans enda regel, han dödar inte.  Så här kanske vi får en hint om antagonismen i filmen, någon annan styr Batmans flygplan. Som det är klippt verkar det även som Batmobilen är ett mål för flygplanet.


Till sist får vi äntligen se Batmans Superman-rustning i fabulösa HD. Samt början på deras fight. Här hör vi Batman säga: ”Tell me, do you bleed? You will.” Och här hör vi något som efterfrågats länge, att Batman ska slänga Bale-rösten och skaffa en röstförvrängare. För första gången har Batman något för att förvränga sin röst och göra den mer hotfull, något som känns rätt. Batman ska vara vålnaden i skuggan som får folk att ifrågasätta om han är mänsklig, så det är klart att han ska piffa till rösten lite. Batmans rustning är direkt tagen från Frank Millers serie ”The Dark Knight Returns” och är Batmans Superman-skydd. Den är nästan identisk med serien. Med hjälp av den dräkten, en kärnvapenvinter som döljer solen, kryptonit-stoff och en skadad Superman, lyckas Batman besegra honom. Tror knappast att dessa komponenter kommer vara del av denna fight. Men ganska säkert är att Superman inte är i sin fysiska pik.


Vad tycker ni, har vi missat något? Gillar ni trailern, vad tycker ni om tonen? Är Superman för mesig, låter Batmans röst som Hawkings? Kommentera nedan.
| 18 april 2015 17:30 |