Film

Skribent

Nader Ryan Pahlevani

24 september 2023 | 12:00

Mördande marknadsföring: Här är de 10 vidrigaste "Saw"-affischerna

Fantasifulla affischer är inte något vi är bortskämda med, men när det kommer till "Saw"-serien är det nästan alltid ett garanti. Varning för spoilers!
 
10. Fastbunden och hjälplös med taggtråd i bakgrunden. Kan det bli värre? Taskig photoshop levererar inte fotorealism men det kanske är meningen (eller en budget-fråga). Oavsett är detta en ovänlig skidring av vad karaktären går igenom och som affisch fångas den sjätte filmens känsla med bravur. 
 
 
9.Saw VI” (2009) är enligt många fans kapitlet som fick tillbaka serien på spåret efter fjärde och framförallt femte delen som förstörde mer än det tillförde. En smått genialisk fälla med sex personer fastbundna på en karusell med ett gevär riktat mot dom. Filmens essens är väl fångad och trots bristen på äckel vet dom som har sett filmen hur påfrestande scenen i sig är. Notera att postern innan är en inzoomad version av karaktären längst ner till höger. 
 
Large 8a5b788a036147033db1d7dda63e3a1a 1
 
8. Andra filmen kanske inte är lika bra som originalet men inför affischen lät man fantasin flöda. Postern blev snabbt förbjuden och den officiella versionen visar två fingrar istället för två avhuggna fingrar. Släng in lite kroppsvävnad samt snuskiga naglar och voila! 
 
 
7. 29 september har “Saw X” premiär som har marknadsförts som ett kapitel med mera Jigsaw eftersom den utspelas mellan första och andra filmen. Självfallet försöker man efterlikna X:et i titeln och resultat är synnerligen en oklar fälla. Kommer råttor klättra in i rören? Frätande syra? För den nyfikne finns ett klipp som visar vilken funktion fällan uppfyller men jag håller mig till premiären.
 
 
6. Hur mycket väger ett mänskligt huvud? Här kan du ha ditt svar. Intressant tappning som förlänger händelserna efter den tredje filmen med en otroligt absurd obduktion i början av “Saw IV”. Introt är klart och tydligt inspirationen till affischen och det ser minst sagt morbid ut.  
 
 
5. Sista filmen där John Kramer faktiskt levde och för många favoriten i serien. Blodet sprutar, ben knäcks och äckelnivån är oerhörd; med innovativa fällor och en tänkvärd story har tredje filmen även en av de bästa affischerna. “Opening wide this halloween” - i dubbel bemärkelse.  
 
Large 6317b6ecffa39b1765e31c58927301ea saw 3d ver10
 
4. "Saw VII 3D", också känt som "Saw 3D" eller "Saw: The Final Chapter" hoppade på 3D-tåget när det var som hetast. Postern har tagit inspiration från formatet och bilden har ett visst djup för att i detalj visa oss hur det ser ut när man sågar itu ett hjärta. Blodigt och rått som det ska vara! 
 
3. Bronsplatsen går till årets “Saw X”. Oerhört enkelt koncept; ett öga, ett hjärta och en såg. Lägg ihop det och vi har “eye heart saw” eller "I love saw". Vad mer behövs?  
 
 
2. Originalets poster lämnar inte mycket till fantasin och fungerar nästan som en spoiler i sig. Rätt vidrig affisch som tack vare halvkass photoshop ser lätt animerad ut (tur det, annars kanske den hade förbjudits). Dock skildrar postern för den icke insatte ett ögonblick fyllt med ångest, vemod och terror som är svår att glömma i första hand.  
Large 6317b6ecffa39b1765e31c58927301ea saw ver9
 
1. Att originalet fortfarande har den äckligaste postern är inte så överraskande kanske; det är en iögonfallande scen man valt att göra till affisch. Det skabbiga badrummet, stinkande liket och de desperata männen fastkedjade i varsin ände osar av skräck. Äckligt och klaustrofobiskt precis som filmen. 
| 24 september 2023 12:00 |