Saw VI 2009

Saw VI poster

Synopsis

Specialagent Strahm är död och polisdetektiven Hoffman har blivit den obestridde efterträdaren till Jigsaws arv. När FBI närmar sig Hoffman blir han tvingad att sätta igång ett spel och då börjar han äntligen förstå vad Jigsaws stora plan handlar om.
Ditt betyg
2.2 av 583 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Lotta Zachrisson

2 november 2009 | 19:04

Fansen kommer inte bli besvikna

Även en Saw-nybörjare har en del att hämta i den sjätte filmen i serien, även om det rekommenderas att börja från början för de nyfikna. För fansen innehåller "Saw VI" tillräckligt med spänning, "gore" och svar på hittills olösta frågor för att göra de flesta nöjda.

Det är svårt att recensera uppföljare. Alla filmer ska ju kunna fungera på egen hand, men samtidigt måste man fundera på, speciellt när det gäller en serie som "Saw", varför någon skulle gå och se nr 6 om man inte sett de andra. Och en recensent kan ju bara ha ett perspektiv, antingen har man sett de tidigare filmerna eller så har man det inte. Det är lika bra att erkänna direkt att jag tillhör den sista gruppen

"Saw"-filmerna har annars verkligen lyckats samla ihop en trogen grupp fans. Den första fick rätt bra kritik och biobesökarna chockades med brutalt och "gorigt" våld samtidigt som det fanns en riktigt fascinerande tanke bakom. Nämligen - hur långt är vi villiga att gå för att överleva?

Genom de fem filmerna har olika personer utsatts för Jigsaws (Tobin Bells) tester. Oftast finns det någon lärdom i det hela och offren väljs ut noggrant för att ställas till svars för något de har gjort.

I den sjätte filmen dras detta till sin spets när en försäkringsman drabbas. Att temat är aktuellt i USA just nu med Obamas sjukförsäkringsplan ger förstås pluspoäng. I det stora landet i väst kan verkligen försäkringsbolagen avgöra vem som lever och dör - och att de mest tittar till de ekonomiska vinsterna gör dem till en lätt grupp att tycka illa om.

"Saw"-serien jämfördes redan tidigt med "Se7en" för den nattsvarta smutsiga tonen, men kanske framför allt för att mördaren valde tveksamma offer och lekte en lek med dem där de i stor utsträckning fick ha ihjäl sig själva. "Saw VI" är inget undantag och den blodiga öppningsscenen, där den deltagare överlever som skär av sig mest vikt i kött, drar direkt tankarna till Se7en-advokatens död "A pound of flesh". Fast med aningen mer detaljerar förstås. För det är ju inget att hymla om, "Saw":s kännetecken är det grymma, tortyrliknande våldet.

Och har du inget till övers för bröstkorgar som krossas och leder som huggs av så kanske du ska välja en annan film. Men det finns som sagt mycket mer här att hämta. Till och med för dem som inte alls uppskattar "gore" kan det vara värt att genomlida de scenerna bara för det psykologiska tankespelet om vem som förtjänar att dö och hur man klarar av att ta de besluten när klockan tickar.

Men självklart finns det svagheter i filmen också vad gäller den tanken. Oavsett om man tycker att försäkringsnissen varit ond nog för att torteras så blandas andra mycket mer oskyldiga in bara för att sätta honom på prov. I tidigare filmer har dessutom budskapet om förlåtelse kommit upp, men här gäller "Öga för ett öga".

Parallellt får vi följa de återkommande karaktärerna både i nutid och genom flashbacks. Är du novis så blir detta en aning förvirrande. Det mer eller mindre krävs att du kan din "Saw" för att förstå vilka alla är. Det tar också tid innan man fattar om denna films huvudkaraktär Hoffman (Costas Mandylor) är ond eller god, något som avslöjats i tidigare filmer. För fansen leder dock dessa scener till en hel del svar på frågor som skapats under serien. Jigsaws fru Jill öppnar äntligen lådan och mot slutet i en, som vanligt, oväntad twist får vi reda på exakt vad som fanns där i.

Slutsatsen blir att har du inte sett "Saw" innan är det antagligen bättre att börja från början, men det funkar att hoppa på VI:an direkt också. I alla fall om man gillar välförberedda seriemördare och psykologiska utmaningar, och helst ska man nog tycka att tortyrvåld är lite kittlande också. Är du ett "Saw"-fan så kommer du att se nr VI oavsett vad jag skriver här och med tanke på att den här omgångens test är smart skrivet och håller en på spänn genom hela handlingen, att det inte saknas köttigt våld men heller inte vräks på med det non-stop och att slutet lever upp till förväntningarna så kommer du inte att bli besviken. Betyget 2 är för att filmen inte står på egen hand, men det är helt klart godkänt.

| 2 november 2009 19:04 |