Serie

Skribent

Patrik Linderholm

20 juli 2015 | 21:00

Vi har kollat in Netflix nya kriminaldrama "Narcos"

Blod, svett och kokain genomsyrar Netflix nya serie om Pablo Escobar.
Netflix har med sina egenproducerade serier tagit tv-serietittandet (kan man ens kalla det tv-serier längre?) till en ny nivå - och med verk som "House of Cards", "Orange is the New Black" och nu senast "Bloodline" och "Daredevil" har de bevisat att de fortsätter att hålla den nivån väldigt högt upp. Förväntningarna är således rätt stora när de tar sig an en berättelse med den legendariske knarkmannen Pablo Escobar i centrum. Vi har kollat in de tre första avsnitten av serien, som släpps i sin helhet den 28 augusti.

Seriens centrum kretsar som sagt kring den ökände knarklangaren Pablo Emilio Escobar Gaviria som startade sin kriminella verksamhet i form av kokainsmuggling i slutet av 1970-talet i Colombia. ”Narcos” är mångt och mycket en skildring av Escobars karriär – såväl den som knarkkung som hans politiska karriär och folkkämpe – men vi får också följa händelserna i Colombia utifrån andra sidan lagen, närmare bestämt utifrån två amerikanska DEA-agenter som fastnar för Escobars verksamhet. 

De två första avsnitten regisseras av José Pahdila som utöver att ha regisserat Joel Kinnaman i ”RoboCop” även gjort de briljanta kriminalskildringarna ”Tropa de Elite” och ”Tropa de Elite 2” i sitt hemland Brasilien. Både stil, känsla, ton och tema från dessa filmer ligger i linje med ”Narcos” och Padhila känns därmed helt rätt för att sätta tonen i detta kriminaldrama. Med sig från filmerna har han också dess huvudrollsinnehavare Wagner Moura som här får ta sig an en helt annan roll i form av Pablo Escobar. Och som den plufsige men respektingivande gangsterbossen är han den som lyser allra starkast i serien. Självklart är det seriens mest nyanserade karaktär, men Moura får Escobar att kännas lika äkta som egen.

Ed5bc198feb73cd71065c648c3c73212 nbvgmnbg

Seriens två polisiära karaktärer spelas av Boyd Holbrook (som vi sett i bland anant ”The Skeleton Twins” och ”A Walk Among the Tombstones”) och Pedro Pascal (som vann alla fans hjärta som Oberyn Martell i ”Game of Thrones”). Det är ytterst kul att se Pascal igen efter tomrummet han lämnade i sin förra serie, och här finns det potential att bygga upp en ny favorit som den charmige DEA-agenten Javier Peña. Holbrook är tyvärr det svagaste kortet hittills i den lilla bit vi har fått se av serien. Förutom att karaktären Steven Murphy i sig är ett supergenerisk amerikan (som flyttar till Colombia utan att kunna ett ord spanska) så spelas han inte med övertygelse eller förtroende från Holbrooks sida.

Bättre blir det inte av att han är involverad i det som kanske är seriens största irritationsmoment. Något som först kändes som en intressant utveckling – att en så pass stor del av denna amerikanskproducerade serie utspelade sig på spanska – visade sig leda till seriens kanske främsta nackdel. De många icke-engelskspråkiga partierna jämnas istället ut med Steve Murphys oerhört expositionstyngda berättarröst som verkligen ska förklara allt som sker i serien. Att låta tittaren dra sina egna slutsatser och få tänka lite på egen hand är således något som ”Narcos” inte tillåter en att göra. 

Detta till trots verkar ”Narcos” lova en intressant inblick i Colombias kriminella liv. Med en historia och känsla som får en att tänka på allt från ”Blow” med Johnny Depp till Olivier Assayas eminenta miniserie ”Carlos” samt då också José Padilhas tidigare verk känns det som att "Narcos" med lite skickligare uppbyggd stämning kan bli en riktigt svettig och rå serie. Det må inte vara ett nytt kriminaldrama i klass med ”True Detective”, ”The Wire” eller ”Breaking Bad”  – och kanske till och med ett steg nedåt för Netflix egenproducerade verk – men av det vi hittills har sett av ”Narcos” bådar den gott för dig som inte kan få nog av knarkkarteller, svettiga favelas och korrupta rättssystem. Vad är dina tankar om ”Narcos”? Kommer den kunna prestera på samma nivå som Netflix tidigare serier?
| 20 juli 2015 21:00 |