KRÖNIKA

Skribent

Gäst

8 oktober 2015 | 15:00

”Vi behöver Idris Elba som nästa Bond”

Motargumenten är ytligare än någonsin.
”The name's Bell, Stringer Bell”... Ja jag vet, jag behövde verkligen inte köra på den där nästintill pinsamma klyschan till inledning. Av någon anledning kändes det som att skulle vara bekvämt att ”tönta” till det lite innan vi kastar oss in i hetluften. Nåväl, låt mig förklara varför jag och du behöver bevittna Idris Elba porträttera vår allas Agent 007 när Daniel Craig hängt upp smokingen på hyllan.

Jag hade sett att det snackats en del i diverse forum. Visst tyckte man att det lät som en häftig idé, med en sådan fantastisk skådis som Elba, men skulle det verkligen kunna hända? Knappast. ”Idris Elba som nästa James Bond”... nja, låt mig ha realistiska önskemål som Tom Hardy eller Michael Fassbender istället, tänkte jag för mig själv. 

I slutet på 2014 kom uppgifterna om att ett e-mail från Sony Pictures ordförande Amy Pascal till en högt uppsatt kollega från Columbia Pictures, distributör till Bond-filmerna, läckt ut. I det e-mailet ska det ha stått ”Idris should be the next Bond”. Det hela tog internet med storm och i vanlig ordning var åsikterna delade på mitten. Medan en del var nästintill euforiska över att medlemmar inom Hollywood-eliten tänkte i nya banor, tyckte andra att det var en skam att göra en sådan stor ändring av Ian Flemings klassiska karaktär.

Det som jag innan trott var önsketänkande, kunde helt plötsligt bli verklighet. 

Ändringen av karaktären i en potentiell casting av Elba handlar alltså om hudfärgen. Idris Elba skulle bli den första mörkhyade skådespelaren att spela James Bond. Det var i princip det enda man pratade om efter uppgifterna om det utläckta meddelandet.

Jag tillhörde personligen, hör och häpna, den delen av folket som ville se Elba som 007. Mest för att jag älskar tv-serien ”The Wire” som Elba medverkade i. Diskussionerna om förslaget fick mig att gå från ”Nej, det är omöjligt” till ”Det ska absolut kunna vara möjligt”.

Idris Elba är en riktigt begåvad och mångsidig skådepelare. Idris Elba har bevisat att han har utstrålningen och pondusen till att bära upp en roll som Bond. Idris Elba är onekligen en charmig man. Idris Elba är en betydligt mer etablerad skådespelare än Daniel Craig var när han tog sig an rollen. Idris Elba är hunk! Idris Elba är badass! Idris Elba är britt! Idris Elba är James Bond...? Idris Elba är svart.Argumenten år 2015 till att James Bond inte kan vara en svart man är ytligare än någonsin;

”James Bond har alltid varit en vit man och man kan inte ändra på någon etniska bakgrund bara sådär.”

James Bond har aldrig varit varken vit eller man då James Bond aldrig har existerat. James Bond är en fiktiv karaktär som tidigare endast spelats av vita manliga skådespelare.

”Men Ian Fleming skrev karaktären som vit, ska inte hans verk respekteras? Om man nu vill ha en svart Bond-typ får man väl göra en ny karaktär med ett annat namn.”

Jag är ganska säker på att ett flertal större ändringar har skett karaktären Bond sen Ian Fleming la penna till papper. Att ett byte av hudfärg från tidigare film-porträtteringar av karaktären skulle vara respektlös känns lika dumt som det låter.

Att Idris Elba skulle bli hindrad till att spela Bond på grund av sin hudfärg, och att vi inte ska få se honom spela Bond av samma anledning är inte bara jättetrist men också rent utsagt oacceptabelt år 2015. 

Jag var på en föreläsning för två år sedan, som handlade om hur kvinnor och minoriteter representeras i Hollywood-filmer. Föreläsaren inledde med att säga följande; ”Vi är alla representerade i hjälten i Hollywood-produktioner, om vi alla nu är män, som har ljus hudfärg.” 

Det fick mig att tänka på alla min favorit-protagonister och hur majoriteten faktiskt är vita män, och då hade jag ändå tänkt på alla möjliga typer av filmer. 

Min mening har alltid varit, i sin allraste enkelhet, att den bästa skådespelaren/skådespelerskan för jobbet också ska få jobbet. Ni vet vad jag tycker här. Idris. Elba. 

James Bond är vit, svart, brun och asiat. James Bond är kvinna. James Bond är man. James Bond är homosexuell och heterosexuell. James Bond är transperson. James Bond är jag. James Bond är du.

Även om det skulle betyda mycket så behöver nog Idris Elba inte rollen som James Bond, då han redan har en fantastisk och aktiv karriär. Men karaktären James Bond behöver bli spelad av Idris Elba. Vi behöver Idris Elba som nästa Bond.


| 8 oktober 2015 15:00 |