venedig 2022

Skribent

Jonna Vanhatalo

5 september 2022 | 14:30

Venedig 2022: Brendan Fraser bryter ihop i tårar efter premiären

Sex minuter intensiva, stående ovationer efter galapremiären blev för mycket. Brendan Fraser bugade ödmjukt och tackade för kärleken som han fick, medan han torkade sina tårar.
”The Whale” av Darren Aronofsky var en av de mest emotsedda filmerna på årets festival. Så här med facit i hand kan vi konstatera att ingen blev besviken. Högljutt snyftande i hela salongen vittnade om att detta är och kommer bli en av årets mest känslosamma upplevelser på biograferna.
 
Filmen handlar om en sjuk man utanför samhället. Han förstår att han kommer att dö och kontaktar därför sin tonårsdotter Ellie för en sista chans till försoning.
 
Aronofsky besökte senast filmfestivalen i Venedig 2017 med sin film “Mother!”. Den mottogs med blandad kritik och blev både hyllad och sågad. I år är han alltså tillbaka i huvudtävlingen med det tunga dramat ”The Whale”. Något som denna gång kritikerna är rörande överens om är att filmen är ett mästerverk men också Frasers revansch, som borde ta honom hela vägen till Oscarsgalan.
 
 
Efter gårdagens galavisning, fylldes salongen av applåder och jubel när eftertexterna börjat rulla. Publiken ställde sig upp och uttryckte sin uppskattning under en sex minuter lång stående ovation. Aronofsky, Fraser men även Sadie Sink och Hong Chau var märkbart rörda och Fraser själv kunde inte hejda tårarna.
 
 
Redan efter första pressvisningarna har det snackats om Frasers oförglömliga insats i filmen. Att han är en het kandidat inför prisceremonin här men också kommande Oscarsgala är inte längre bara en vild gissning. Det skulle i så fall bli veteranens första nominering någonsin. Vi håller stenhårt tummarna att det går hela vägen!
 
Missa inte ”The Whale” när den får sin biopremiär.
| 5 september 2022 14:30 |