Serie

Skribent

Anders Eklöf

23 juni 2021 | 21:07

Eftersnack: Vem är egentligen skurken i "Loki"?

I det tredje avsnittet av "Loki" på Disney Plus får vi stifta bektanskap med en potentiell och oväntad skurk, som har dykt upp i serietidningarna tidigare.
Ingen Marvel-berättelse är komplett utan en skurk för hjältarna att kämpa mot, men i den senaste Disney Plus-serien "Loki" verkar det inte riktigt lika tydligt som tidigare vem som faktiskt är ond eller god. 
 
Premissen går ut på att den Loki vi såg sno tesseracten under händelserna i "Avengers: Endgame", blir tagen till den mystiska Time Variance Authority (TV), en organisation som övervakar och styr tidslinjen. Loki får ett ultimatum - att bli utraderad från existensen eller hjälpa organisationen att stoppa en så kallad tidsavikare från att förstöra tidslinjen för gott. Han väljer så klart det sistnämnda, som drar igång en jakt mellan tid och rum. 
 
 
Än så länge har vi inte sett någon överdrivet tydlig antagonist för antihjälten Loki att kämpa mot och det verkar inte heller som att Marvel-djävulen Mephisto kommer dyka upp den här gången heller, som många fans trodde lång bakom händelserna i "WandaVision". 
 
Varning för spoilers för avsnitt 2 och 3 av "Loki"!
 
I slutet av avsnitt 2 av "Loki" får vi dock stifta närmare bekantskap med den tidsavikaren som organisationen är ute efter. Agenten Mobius (spelad av Owen Wilson) avslöjar att rymlingen är ingen mindre än Loki från en annan tidslinje, som visar sig vara en kvinnlig version av honom spelad av Sophia Di Martino ("Yesterday" och "Into the Badlands"). 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
I det tredje avsnittet får vi lära känna karaktären mer, som numera kallar sig Sylvie istället för Loki. I flera år har hon rest runt mellan olika historiska händelser där en civilisation står på kanten av en apokalyps, för att gömma sig från organisationen. Målet är att ta reda på mer om The Time Keepers som styr tidslinjen och i slutändan ta över deras verksamhet. 
 
De båda rakartygande gudarna har till en början en fientlig relation till varandra, så pass att hon skulle kunna vara seriens huvudsakliga antagonist, som utvecklar sig till någon form av samarbete. Det återstår helt enkelt att se om Sylvie blir skurk eller inte, eller om det kan visa sig att TVA är de riktiga bovarna i dramat. 
 
Att byta kön på Loki är dock inget nytt för Marvel, då karaktären Lady Loki härjade runt i serietidningarna ett tag. 
 

Vem är Lady Loki? 

 
Precis som i Marvel-filmerna och i den nordiska mytologin är guden Loki och brorsan till hjälten Thor en riktigt lömsk typ även i serietidningarna, som kan byta skepnad lite när han vill. I ett nummer av "Thor"-serien från 2008 tar Loki till exempel över kroppen av en människa, vilket leder till att hon går under skurknamnet Lady Loki under några år. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
I den senare serien "Loki: Agent of Asgard" från 2014 byter Loki istället kön frivilligt ett tag, då karaktären numera är etablerad som gender fluid (kan ungefär översättas till ”flytande kön” och brukar innebära att identiteten växlar mellan man, kvinna och neutral könsidentitet). Det har även bekräftats i MCU, även om vi inte har sett så mycket av det i filmerna och tv-serien ännu. 
 
Skillnaden mellan Lady Loki i serietidningarna och Sylvie i "Loki", är att den sistnämnda karaktären på ett sätt är en helt annan än den vi sett i filmerna, till skillnad från seriernas motsvarighet som faktiskt är samma person. På många sätt är det en aning synd, då Marvel har varit ganska usla på att LGBTQ-representation genom åren. 
 
 
Tre avsnitt återstår fortfarande, så vi får helt enkelt se vad som händer med Loki och dennes könsidentidet framöver och om Sylvie kommer visa sig vara en skurk eller inte. 
 
Vad tycker du om "Loki" på Disney Plus än så länge? Vad tycker du om karaktären Sylvie? 
 
| 23 juni 2021 21:07 |