Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

9 juni 2021 | 22:55

Hur växte egentligen tv-serien om "Loki" fram hos Marvel?

MovieZine närvarade vid presskonferensen inför premiären av "Loki", serien som låter Tom Hiddlestons karaktär leka fritt i sex egna påkostade Marvel-avsnitt.
Efter vad som har känts som en otroligt lång väntan, så har vi nu äntligen fått ta del av det första avsnittet av "Loki" hos Disney+. Efter att tidigare ha fått följa "WandaVision" och "Falcon and the Winter Soldier", så har det alltså blivit dags att låta en av hela MCU-seriens hittills mest omtyckta "skurkar" att få blomma ut i en alldeles egen tv-serie. 
 
Handlingen i "Loki" tar vid precis efter det ögonblick som vi fick se i "Avengers: Endgame", när en Avengers-plan inte riktigt går som planerat och en tidigare version av Loki plötsligt försvinner ur deras förvar. Det här gör att den hittills okända Time Variance Authority-organisationen behöver stiga in och skydda den heliga tidslinjen, genom att se till Loki så att han återvänder till rätt tidpunkt i historien. Men, när det kommer till "Loki" så är det väl aldrig något som går riktigt som planerat?
 
MovieZine fick inför premiären chansen att vara med på en presskonferens tillsammans med de inblandade i produktionen av "Loki", som berättade hur serien växte fram hos Marvel över tid. Bland skådespelarna så medverkade givetvis huvudrollsinnehavaren Tom Hiddleston och hans skådespelarkollegor Owen Wilson (Mobius), Gugu Mbatha-Raw (Ravonna Renslayer) och Wunmi Mosaku (Hunter-15). Från teamet bakom kameran så medverkade även regissören Kate Herron, huvudmanusförfattaren Michael Waldron och Marvel-chefen och MCU-arkitekten Kevin Fegie. 
 
Tom Hiddleston som Loki och Wunmi Mosaku (till höger) som Hunter-15 i "Loki".
 
När du fick samtalet från Feige, om att han hade nya planer för Loki även efter den där scenen i "Avengers: Infinity War", hur gick dina tankar då?
 
Tom Hiddleston: Jag skulle nog beskriva det som en kombination av förtjusning och förvåning. Jag blev givetvis väldigt peppad av idén, men fick också fundera en del på det... eftersom scenen i "Avengers: Infinity War" hade känts så slutgiltig. Det kändes verkligen som att vi hade berättat färdigt Lokis historia där. Men genom att låta honom plocka upp Tesseracten och försvinna i "Avengers: Endgame", så väcktes en massa nya frågor och möjligheter. Var har han tagit vägen? När dyker han upp och hur kommer han dit?
 
Hur tidigt visste ni att Loki skulle få bära en egen produktion?
 
Kevin Feige: Jag tror inte att vi visste om det när vi spelade in "Infinity War". Men jag har för mig att vi visste om det när vi började spela in "Endgame", det är i alla fall så jag minns det. Med det sagt så visste vi visserligen fortfarande inte exakt vad vi skulle göra med honom då heller. Jag tyckte däremot att det var lite roligt när "Endgame" väl kom ut och fans trodde att vi hade glömt bort att knyta ihop allt kring Loki i slutet. Loki bara försvinner och vi "glömde" nämna vad som hände med honom i slutet av filmen. Men var det i alla fall redan bestämt att det skulle bli en tv-serie hos Disney+, även fast vi fortfarande höll på att besluta exakt vad det skulle bli för typ av serie och inte hade gått ut med den informationen officiellt ännu.
 

Med influenser från "Seven", "Zodiac" och "När lammen tystnar"

 
Regissören Kate Herron pratar med Tom Hiddleston och Owen Wilson under inspelningarna av "Loki".
 
Hur gick det till när "Loki" växte fram till den typ av serie vi nu kommer att få se, vad har ni inspirerats av för andra typer av produktioner?
 
Kate Herron [regissören]: Stilistiskt så skulle jag nog säga att jag och min filmfotograf har inspirerats väldigt mycket av olika film noir-filmer. Det går exempelvis att se väldigt tydligt i hur vi har ljussatt allt och tagit oss an produktionen. "Seven" är en väldigt stark influens. I avsnitt två finns en tydlig referens till just "Seven", som jag är säker på att folk kommer att känna igen på en gång.
 
Michael Waldron [huvumanusförfattaren]: Det finns definitivt mycket av David Fincher. "Zodiac" och "När lammen tystnar" är två andra specifika filmer som vi kollade mycket på under manusarbetet. Jag kom ju över till Marvel från "Rick and Morty" och hade kanske till en början foten lite väl hårt på komedigasen, så jag fick kalibrera om lite och styra det åt ett lite mer dramatiskt håll än jag var van vid. 
 
Kevin: Jag måste nog tillägga här också att det riktiga svaret och den verkliga inspirationen är Kate Herron. Vi visste att vi ville göra en "Loki"-serie med Tom Hiddleston. Vi visste att vi ville ha med något om tidsresor. Jag har alltid varit ett fan av Time Variance Authority-organisationen från comics-världen. Vi älskade tanken på att göra något med TVA men visste inte vad... och det var inte förrän Kate kom med sin pitch till oss, som vi verkligen insåg att det skulle fungera och på vilket sätt. Därför känner jag att det är Kate som är inspirationen för allt det här vi får se nu, för när det väl kommer till kritan så var det upp till henne att avgöra huruvida det skulle gå att få ihop alla delarna eller inte.
 

"Hon fick mig på kroken direkt"

 
Owen Wilson som Mobius i "Loki".
 
Hur mycket övertalning krävdes det för att få dig att ge dig in i MCU och axla rollen som Mobius?
 
Owen Wilson: Det var inte alls svårt att övertala mig faktiskt. Kate och jag hade ett långt och givande telefonsamtal där hon gick igenom vad hon hade för övergripande plan för hela serien, men även specifikt vilken dynamik hon ville få till mellan Mobius och Loki. Hon fick mig på kroken direkt och jag tror faktiskt att jag tackade ja redan i vårt första samtal.
 
- Det är väldigt spännande att få bli en del av MCU. Bara att se hur peppade folk har blivit av att få se trailers. Jag har varit med i ganska många olika typer av produktioner genom åren, men den här nivån av hemlighetsmakeri var något jag inte riktigt förstod vidden av i början. Fansen är verkligen så otroligt passionerade och Marvel är liksom helt med på det - och försöker överraska folk.
 

"Tanken är ju att Mobius ska vara experten"

 
Tom Hiddleston och Owen Wilson som Loki och Mobius i "Loki".
 
Det är mycket som hänger på att dynamiken mellan Loki och Mobius klaffar, hur såg man till att du kom ikapp Tom kring allt hans karaktär har gått igenom under de senaste sex filmerna?
 
Owen: Innan vi började spela in så lade Tom faktiskt en hel del tid åt att förklara mer eller mindre allt som hänt i MCU - och framför allt vilken roll som Loki spelat i det. Vi kallade det för Toms "Loki-föreläsningar", där jag fick ställa alla möjliga slags frågor... och jag känner verkligen att det visade sig vara ett väldigt lyckat upplägg. Det hjälpte vår dynamik en hel del och många av våra egna diskussioner om Loki och MCU i stort letade sig sedan även in i serien på olika sätt.
 
Tom: Ja, det var faktiskt ganska kul att verkligen försöka summera allt som Loki gått igenom under de sex filmerna han varit en del av. För tanken är ju att Mobius ska vara experten, han vet till och med mer om Loki än Loki vet om sig själv. Det som Owen lyckades göra redan under våra diskussioner tillsammans, var att ställa flera väldigt insiktsfulla och oväntade frågor om Loki. På en nivå som faktiskt fick mig att tänka om kring vissa delar av karaktären... som jag själv trodde att jag "experten" på då, haha. Väldigt mycket av det letade sig sedan in i serien också.
 

"En bakgrundshistoria för Ravonna Renslayer"

 
Gugu Mbatha-Raw som Ravonna Renslayer i "Loki".
 
Vi får även lära känna både Ravonna Renslayer, som är en karaktär från serietidningarna, samt Hunter-15 som är en helt ny Marvel-karaktär. Hur var det för er att stiga in i MCU?
 
Gugu Mbatha-Raw: Jag vet inte om det är bra eller dåligt för mig, men Kate [Herron] förklarade för mig att det här skulle bli mer av en bakgrundshistoria för Ravonna Renslayer. Vi träffar henne alltså lite före det som händer i serietidningarna. Det var också en chans att få känna att vi började med något nytt och fräscht med TVA, som inte har setts av fans på varken film eller tv tidigare.
 
Wumi Mosaku: Ingen press alls, haha! Eftersom ingen har några förväntningar på hur Hunter-15 ska vara från innan, så kan jag bara ge er min version och alla andra får bara acceptera det. Jag måste ändå säga att jag gillar det med min karaktär. För det kommer givetvis en hel del press bara av att plötsligt bli en del av MCU. Det är liksom MCU! Men att få utveckla just den här karaktären tillsammans med Kate har verkligen varit roligt.
 
Vad hoppas du att tittarna kommer att få ut av att slutligen få följa "Loki" i en helt egen produktion?
  
Tom: Det jag älskar med den här serien är hur Loki strippas på allt som både han och tittarna är vana vid. Thor finns inte i närheten. Asgard tycks vara ur räckhåll. Avengers är inte där... och han förlorar både sin status och sina krafter. Så, om man tar bort alla dessa delar som Loki har använt för att bygga upp den han är ifrån, under de sex senaste filmerna, vad är det då som finns kvar? Vem är han egentligen, utan alla dessa saker att förhålla sig till? Vad gör Loki till Loki? Har han ens förmågan att förändras och utvecklas? Och om han nu har det, vad kommer hans upplevelser och erfarenheter tillsammans med TVA att ta honom? Jag både tror och hoppas att tittarna verkligen kommer att gilla var den här berättelsen tar oss.
 
 
Det första avsnittet av "Loki" finns nu att ta del av hos Disney+, den första säsongen kommer att bestå av totalt sex avsnitt. Nya avsnitt kommer att släppas varje onsdag.
 
 
Har du hunnit ge "Loki" en chans ännu? Vad tycker du om säsongen hittills? Kommentera gärna nedan!
| 9 juni 2021 22:55 |