Film

Skribent

MovieZine

7 februari 2020 | 19:00

Mårten Klingberg gör film om Vasaloppet

"Min pappa Marianne"-regissören Mårten Klingberg börjar filma dramakomedin "Ur spår" den 24 februari.
I ett pressmeddelande avslöjas det att det klassiska och långa skidloppet ska bli långfilm. Mårten Klingberg ("Min pappa Marianne") har blivit anlitad som regissör till dramakomedin "Ur spår".
 
– Vasaloppet har en speciell plats i den svenska folksjälen. Egentligen är det konstigt att ingen gjort en långfilm med Vasaloppet i fokus tidigare, säger Cecilia Forsberg och Emma Nyberg, producenterna för "Ur spår" på Yellow Bird och Jarowskij.
 
Maria Karlsson ("Snabba cash" och "Fartblinda") har skrivit manus och handlingen kretsar kring ett syskonpar med olika utmaningar i livet, som på helt olika premisser ska ta sig an de nio milen i Vasaloppet. Regissör Klingberg kommenterar:
 
– Det känns fantastiskt roligt att få filma uppe i Dalarna och i anslutning till Vasaloppet. Vi har blivit så väl mottagna hittills. Jag tror att det här kommer att bli en bred film som många kan relatera till – inte bara de som har åkt loppet. Filmen handlar i grund och botten om prestation, kärlek och relationer.
 
Vilka skådespelare som är med i projektet avslöjas dock inte, men redan på måndag den 24 februari drar allt igång.
 
– Att spela in under pågående arrangemang blir en utmaning men vi vill ha det autentiskt och vara med där det händer. Vi förstår att det här är en stor folkfest och inser samtidigt att det är en stor logistikfest. Vi har ett nära samarbete med Vasaloppets organisation och har ett stort stöd därifrån vilket är ovärderligt i dessa sammanhang, säger filmens producent Cecilia Forsberg.
 
"Ur spår" får biopremiär vintern 2021.
| 7 februari 2020 19:00 |