Film

Skribent

Katarina Emgård

16 september 2016 | 18:00

Vart tog alla 80-talsdonnor vägen?

Under en epok när vi slängde oss med uttryck som ”pangbrudar” och ”bombnedslag” och den kvinnliga skådespelarensemblen främst agerade sexsymbol, känns det otippat att de trots den påtvingade stereotypen lyckades generera en drös minnesvärda insatser. Men hur gick det för mina barndomsidoler när de liksom jag ställdes handfallna inför ett hårmode utan våffeltång?
Jag hoppas ni inte dömer mitt barndoms jag för hennes smak. Ni får ta hänsyn till att allt på den tiden (sent 80 tidigt 90-tal) jämfördes med ”Björnes magasin”. Filmkvällarna hemma hos oss var dessutom lika heliga som ”Kalle Anka” på julafton, vare sig det visades vackra dramer om Mozart, spännande piratäventyr i småstäder eller surrealistiska rymdepos med små gröna män.

En sak hade de dock oftast gemensamt: hyr-VHS:en pryddes till 90% av män i olika kostymer. Om brudarna fick vara med var det hängande på en snubbes axel eller inspärrade i en såpbubbla med en ond David Bowie flåsande i nacken. 

Kanske är det därför som det än idag tycks nästan självklart att Bruce Willis, Jack Nicholson, Tom Cruise, Sylvester Stalone, Bill Murray eller valfri annan mysgubbe dyker upp i var och varannan Hollywoodproduktion. Om inte som huvudrollsinnehavare så åtminstone som nostalgisk rekvisita. För tyvärr är det fortfarande så att kvinnor med hängpattar och gråtrist kalufs är andraklassens medborgare (det gäller också för de som lagt sig under kniven till oigenkännlighet). 

Jag brukar inte vara nostalgisk, men liksom att jag fortfarande gillar ananas på varma mackor ligger några av de ikoniska aktriserna från 80-talet mig varmt om hjärtat. 

Och om ni liksom jag lyssnade på soundtracket till ”En värsting till syster”, tränade danshopp på studsmattan likt Baby i ”Dirty Dancing”, och drömde om att ta värvning som tjejen i ”Tjejen som gjorde lumpen” har ni kanske också ställt er frågan var alla 80-tals donnor tog vägen? 

Observera att detta är en högst personliga lista över mina favoriter (dock ingen född senare än 1969).

Large 6cb0686b93fe4a09c96345e724fb43f7 goldie

Goldie Hawn


Goldie Hawn var för mig lika stor, rolig och cool som Bruce Willis. Hennes nisch, liksom Bruces, var actionkomedier och här kunde jag och pappa mötas. VHS-omslagen lockade med både pistoler och fräsiga, puffiga 80-talsklänningar. Synen av hennes fluffiga lugg kändes lika trygg som Mariekex med jordgubbssaft. Hennes filmer är inga IMDB-topplistehits precis, men ändå verkar det inte bara vara jag som har en crush på den blonda donnan. Regissören Jonathan Levine (”50/50”, ”Warm Bodies”) håller på med en actionkomedi tillsammans med Goldie och Amy Schumer. Själv hade jag lätt velat se henne gästspela i en skräckkomedi i stil med ”Döden klär henne”.

Favoritfilm: ”Tjejen som föll överbord”
Fyller: 71 (!) i november
Kul fakta: Har skrivit en New York Times Bestseller, biografin ”A Lotus Grows in the Mud”.

Large 6cb0686b93fe4a09c96345e724fb43f7 whoopi

Whoopi Goldberg 


Att jag hade ”En värsting till syster”-soundtracket på CD är en sak som ännu får mina kinder att hetta till. Whoopi har kört lite på linjen kvantitet framför kvalitet. Bara i år har hon medverkat i 11 projekt. Däremellan har hon gjort röster till TMNT, spelat i TV-serierna ”Glee”, ”30 Rock” och sin egen show ”Whoopi”. Trots brist på legendariska roller är hon en av få entertainers som vunnit en Emmy, Grammy, Tony och Oscar. Ändå minns de allra flesta henne främst som mediet i ”Ghost”. Hennes röst är lika behaglig som ”Trollmors vaggsång” och jag röstar för henne som ersättare efter Don La Fontaine.

Favoritfilm: ”En värsting till syster”, även om jag förstår att ”Purpurfärgen” är en bättre film.
Fyller: 61 i november
Kul fakta: Har jobbat som sminkös på bårhus.

Large 6cb0686b93fe4a09c96345e724fb43f7 michelle

Michelle Pfeiffer


Jag var en av dem som blev direkt upprörd över Anne Hathaway som Catwoman i ”The Dark Knight Rises”. För mig finns det bara en kvinna som passar i svart spandex och kattöron. Om Goldie var jordgubbssaft så var Michelle den häftiga läsken gjord på förbjudna färgämnen. Jag blev först förförd av henne i ”Häxorna från Eastwick” vilket växte till en tonårskärlek med ”Dangerous Liaisons” och blommade ut i en långvarig förlovning med ”Vit Oleander”. Hon har en magiskt skimmer som passat de fantasy- och thrillerroller hon gjort, men efter ”Stardust” och ”Dark Shadows” verkar hon tyvärr ha förpassats till pensionärsdrama-genren. Ändå hoppas jag få se henne gästspela i ”Game of Thrones” eller ”American Gods”.

Favoritfilm: ”Batman - Återkomsten”
Ålder: 58
Kul fakta: Val Kilmer lät Pfeiffer agera musa åt hans inre poet.

Large 6cb0686b93fe4a09c96345e724fb43f7 meg

Meg Ryan


Jag skyller lätt mitt romantiska filmmissbruk på mina föräldrar som matade mig med klassiska sagor långt innan ordet genus slagit rot i det svenska folkhemmet. Meg Ryan har alltid funnits där i periferin, som det där kärleksobjektet i mellanstadiet jag aldrig vågade fråga chans på. Filmerna hon medverkat i är inte omvälvande, men det är definitivt fejkorgasm-scenen i ”När Harry mötte Sally”. Med den skapade Meg filmhistoria och bara därför förtjänar hon en plats på listan. Dessutom följde hon upp succén med ”Joe och Vulkanen” som inspirerade mig till ett osunt intresse för koffertar. Hon har hållit sig i den romantiska sfären men sista filmen hon hade huvudrollen i är ett lågvattenmärke från 2009. 

Favorit: ”När Harry mötte Sally”
Fyller: 55 i november
Kul fakta: Hon tackade nej till rollen i ”Pretty Woman”.

Large 6cb0686b93fe4a09c96345e724fb43f7 kathleen

Kathleen Turner


Steve Martin är synonymt med 80-talskomedier precis som gräddtårtor och clowner. Kathleen var bara en i raden av kvinnor som påbörjade sin karriär intill mannen som alltid sett gammal ut. ”Dr. Hfuhruhurrs dilemma” är inte direkt en juryvinnare, men strax därpå medverkade Kathleen även i ”Den vilda jakten på stenen” som är själva essensen av 80-talets äventyrskomedier. Och vem minns inte ”Vem satte dit Roger Rabbit”? Denna flummiga mix av animerat och filmat, en teknik som knappt skådats sedan dess. Tyvärr kasade hon ner från A-listan när hon blev diagnostiserad med reumatism på 90-talet och det sista kända hon medverkat i är den där filmen där hunden dör, ”Marley & Jag”. 

Favoritfilmer: Inte någon av hennes 80-dängor utan ”Serial Mom” och ”Virgin Suicides”.
Ålder: 62
Kul fakta: Hon gjorde mestadels av sina stunts själv.

Large 6cb0686b93fe4a09c96345e724fb43f7 gena

Geena Davis


Geenas roll i ”Beetlejuice” är tillräcklig för att jag ska ta med henne på den här listan. Jag är lättsåld på allt vad skräckkomedi heter, och ett sådant töntigt fan att jag nyligen höll på att köpa en ”Handbook for the Recently Deacesed” mobilfodral. För att fortsätta med liknelserna så är Geena den där svarta 90-tals polotröjan i akryl; avslappnad och hipp precis som i ”Thelma och Louise”, men också lite obekväm. Hennes lista över filmer och serier är hyfsat kort med tanke på att hon har snart 40 års karriär bakom sig. Personligen tror jag att hon borde nischat in sig på thrillergenren tillsammans med Brad Pitt vars framgång vida överskrider Geenas trots att det är han som var pojkspolingen.

Favoritfilm: ”Beetlejuice”
Ålder: 60
Kul fakta: Har pysslat med olympiskt bågskytte och pratar svenska.

Large 6cb0686b93fe4a09c96345e724fb43f7 molly

Molly Ringwald


Med tre stora hits bakom sig som pangbruden i ”Födelsedagen”, ”Pretty in Pink” och ”Breakfast Club” tänker man att hennes karriär borde tagit ett jättekliv. Men man kan bara spela highschool-tjej så länge innan det börjar bli awkward (man vill inte bli den där 35-åringen som hänger runt på gymnasiepunkfester). Tyvärr måste jag erkänna att jag inte sett en enda av hennes produktioner sedan 80-talet och hon verkar relativt snabbt ha förpassats till TV-filmskvicksanden där hon sakta dras längre och längre ner mot underjorden. Hon är inte ens rödhårig längre. Däremot kan jag fortfarande bli sugen på att gå på dejt i hennes ikoniska prickiga spetspoloklänning.

Favoritfilm: ”Breakfast Club”
Ålder: 48
Kul fakta: Släppte sitt första album vid sex års ålder

Large 6cb0686b93fe4a09c96345e724fb43f7 jennifer

Jennifer Grey


Vad hände egentligen med allas vår Baby? Liksom Carrie Fisher får hon verkligen anses vara en one-hit-wonder. ”Dirty Dancing” tog bad boy-konceptet till 80-talshöjder och det är säkert fler med mig som fallit för en eller två killar i för tighta svarta linnen. Men den verkliga Jennifer blev inte bortrövad av en man som kunde sina moves och hennes CV ser riktigt tunt ut, så tunt att jag undrar om hon får Stim-pengar varje gång någon tjej testar danshopp och lyssnar på ”Time of my Life”. Hon verkar dock haft en liten biroll i Joss Whedons lågbudgetproduktion ”In Your Eyes”.

Favoritfilm: Finns inte så många att välja på, ”Dirty Dancing”. 
Ålder: 56
Kul fakta: Medverkade i realityshowen ”Dancing with the Stars” 2010 och vann!

Vilka är era pangbrudar från ungdomen?
| 16 september 2016 18:00 |