Skribent

Patrik Linderholm

21 februari 2015 | 20:00

Var förvarar stjärnorna sina Oscarsstatyetter?

Många Oscarsstatyetter är det som har delats ut genom åren. Men var tar alla guldgubbar vägen när vinnarna kommit hem? Vi har kollat in några av Oscarvinnarnas märkligaste förvaringsplatser.
Bokhyllan, kontoret och vardagsrummet hör föga oväntat till de vanligaste platserna där kändisarna förvarar sina Oscarsstatyetter – men lika vanligt är faktiskt att ha dem inne på toaletten. 

Emma Thompson, som har två guldgubbar för sina prestationer i ”Howards End” och ”Förnuft och känsla”, har många gånger uttalat sig om sin udda placering. Hon anser att de ser alldeles för opassande ut överallt annars, och att det är inne bredvid klosetten med alla andra blanka knoppar och kranar som de passar in bäst. 

Även Susan Sarandon, Kate Winslet, Lionel Richie och Sean Connery sägs förvara sina statyetter jämte tandborsten och hårtorken.

Ett annat populärt ställe att förvara priserna på är i föräldrahemmet. Att ens föräldrar gärna stoltserar med medaljer och pokaler från ens vinster i innebandy och säckhoppning är en vanlig företeelse, men det smäller lite högre när man kommer hem med ett av världens mest prestigefyllda filmpris till hyllan. Bland annat har Jennifer Lawrences föräldrar fått placera hennes statyett för ”Du gör mig galen!” på pianot hemma i Kentucky. 

Nicole Kidman kom även hon hem med sin Oscar för ”Timmarna” till hemstaden Sydney, där enligt utsago grannarna brukar komma förbi och spana in det legendariska priset. Även Angelina Jolie hade sin statyett för ”Stulna år” hemma hos mamma, tills hon avled för några år sedan.

Att ge bort sina Oscars till de som faktiskt hjälpt en att lyckas i branschen är också ett populärt val. Både Tilda Swinton och Jamie Foxx gav sin agent respektive manager en rejäl bonus i form av sina vinster för ”Michael Clayton” och ”Ray”. Swinton lovade det redan i sitt tacktal på galan, medan Foxx insåg att det blev lite för mycket besök till hemmet när guldgubben befann sig där. 

Holly Hunter bestämde sig otippat nog att placera sin statyett som hon vann för ”Pianot” på Joel och Ethan Coens kontor i New York. Men den fick i alla fall gott sällskap, för där befinner sig också Frances McDormands (som är gift med Joel) Oscar som hon vann för brödraparets ”Fargo” 1997. 

Den absolut konstigaste placeringen står dock Russell Crowe för, som förvarar sin statyett för Bästa manliga huvudroll för sin roll i ”Gladiator” i hönshuset på sin ranch i Australien. Enligt Crowe själv ska guldstatyettens närvaro göra att hönorna lägger större ägg – något som det dock inte setts några bevis på. 

Tre stycken av de ca 2700 Oscarsstatyetter som har delats ut genom åren befinner sig faktiskt på Svensk Filmindustris kontor i Stockholm. Här står Oscarn som Arne Sucksdorffs "Människor i stad" vann för Bästa kortfilm 1949, samt statyetterna som Ingmar Bergmans "Jungfrukällan" och "Såsom i en spegel" tilldelats för Bästa utländska film 1960 respektive 1962. Samtliga av dessa Oscars tillföll SF som producent då priset för Bästa film alltid ges till det producerande bolaget.

Var skulle du placera din Oscarsstatyett om du någon gång skulle tilldelas en?
| 21 februari 2015 20:00 |