Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

9 juni 2020 | 13:10

"Vänner"-skaparen ber om ursäkt för bristen på mångfald i serien

Marta Kauffman: "Jag önskar att jag visste då, vad jag vet nu idag."
Dryg 25 år efter premiären av "Vänner" är serien fortfarande en av världens mest populära, särskilt efter att länge ha funnits tillgänglig i sin helhet bara några knapptryck bort på Netflix. I en krönika tog vi här på MovieZine, för några månader sedan, upp ett gäng saker som inte hade åldrats så väl i den gamla serien - där dess problem med mångfald givetvis var en av dem. 
 
Marta Kauffman ("Grace and Frankie"), en av "Vänners" två skapare, deltog nyligen ett panelsamtal där hon enligt DigitalSpy bad om ursäkt för just bristen på mångfald i serien. Något som hon på den tiden menade att hon inte hade förstått hur viktigt det var på skärmen, men nu i efterhand definitivt hade velat ändra på.
 
- Jag ber om ursäkt ["Sorry"], jag önskar bara att jag visste då vad jag vet nu. Jag skulle ha fattat väldigt annorlunda beslut. Vi har alltid uppmuntrat mångfald i vårt företag, men jag gjorde inte tillräckligt och nu är det allt jag kan tänka på vad jag kan göra. Vad kan jag göra annorlunda? Hur kan jag styra en serie på ett nytt sätt? Det är något jag inte bara önskar att jag hade vetat när jag började som showrunner, utan önskar att jag vetat hela vägen fram till ifjol.
 
I takt med att Black Lives Matters-rörelsen har växt sig allt starkare (med protester över hela USA) efter att George Floyd kvävdes till döds av en polis, har allt fler film och tv-skapare samt även produktionsbolagen bakom produktionerna börjat ställas till svars för sin brist på representation av mångfald. Häromdagen gjorde exempelvis "Riverdale"-skaparen samma sak. Kauffman lär sannolikt inte bli den sista att officiellt gå ut med en ursäkt om vad som har varit, men frågan är givetvis snarare hur många som faktiskt kommer att göra något annorlunda inom branschen framöver.
 

Läs också: Quiz: Klarar du av 20 kluriga "Vänner"-frågor?

 
Tror du att det kommer att bli någon skillnad framöver - och bör film och tv-skapare fortsätta att be om ursäkt för sina gamla skapelser, som inte lever upp till dagens mått? Kommentera gärna nedan!
| 9 juni 2020 13:10 |