Film

Skribent

Alexander Kardelo

7 november 2019 | 10:30

Vad hände med Zazie Beetz rollfigur i "Joker"?

Regissören Todd Phillips svarar på frågan som många undrat över.
"Joker" är redan nu en av årets mest sedda biofilmer i Sverige, med över 500.000 sålda biobiljetter. Globalt sett når den snart intäkter på en miljard dollar - mer än vad både "Justice League" och "Batman v Superman" lyckades med. Inte illa för en mörk DC-film som enbart handlar om en psykopat med en pistol.

Kanske kan en del av succén bero på att "Joker" öppnar upp för ändlösa diskussioner. Och jag menar inte den rätt tomma våldsdebatten som föregick premiären. Många tittare har nämligen frågat sig vad som är på riktigt i filmen, och vad som bara sker i Arthur Flecks huvud.
 
 
Ett utmärkt exempel är hans relation med grannen Sophie (Zazie Beetz). I flera scener får vi se hur Sophie börjar umgås med den plågade Arthur, men snart visar det sig att allt var hans fantasier. I en otäck scen möts de i hennes lägenhet, och Arthur inser att den livrädda kvinnan inte alls varit förälskad i honom så som han trodde.

Arthur ses lämna lägenheten och Sophie syns aldrig till igen. Den självklara frågan som många ställt sig: mördade han henne?

Regissören Todd Phillips svarar via Indiewire att vi inte behöver vara oroliga:

- Han dödar inte henne. Definitivt. Som filmskapare och manusförfattare kan jag lova det. Vi gillar idén att publiken får leka med tanken, "hur galen är han?" Men de flesta jag talar med har förstått att han bara dödar folk som har gjort honom illa. Hon hade ingenting med det att göra. Även som skurk så lever han efter en viss moral. Självklart dödade han inte sin granne och hennes barn.
 
 
Skönt att höra! Många frågor återstår efter "Joker", och Phillips har sagt i intervjuer att han någon gång ska berätta officiellt vad som var verkligt och inte. Iallafall enligt hans vision. Det fina med filmer som "Joker" är att publiken kan bilda sig en egen uppfattning, och det är fritt för olika tolkningar.
 
| 7 november 2019 10:30 |