Film

Skribent

Alexander Kardelo

8 oktober 2019 | 12:00

Joaquin Phoenix diskuterar slutet i "Joker"

Vad är verkligt och vad är dröm i Todd Phillips dramathriller? Varning för spoilers!
Bioaktuella "Joker" är en mycket annorlunda DC-film. Den handlar inte om en superhjälte eller ens en superskurk, utan om en man på botten av samhället som kämpar mot psykiska problem och inre demoner.

Om du läser det här så har du förhoppningsvis redan sett filmen, och vet att Joaquin Phoenix karaktär Arthur Fleck går in och ut ur hallucinationer och drömmar. Han är en opålitlig berättare på så vis, och det är inte alltid säkert om det vi ser på bioduken händer på riktigt eller bara i hans huvud.

På samma sätt kan man ifrågasätta om hela den tredje akten - med tv-inspelningen och de följande kravallerna på stan - har skett på riktigt. Tidigare i filmen ser vi hur Arthur stjäl sin mammas filer på Arkhams mentalsjukhus, och kanske är det så att han aldrig lämnade stället? Den allra sista scenen i filmen antyder att mycket av tredje akten bara var en fantasi i hans huvud.
 
 
Podcasten ReelBlend ställde just denna fråga till Joaquin Phoenix. Är det en möjlighet att Arthur har drömt hela den tredje akten?

- Jag vet inte hur mycket som är verkligt. Jag vet inte var verkligheten slutar och hans fantasier börjar. Jag vet inte. För mig är en del av nöjet i manuset och folks reaktioner att alla har olika känslor kring det. Olika idéer och tankar om vad det betyder, och vad som är verkligt och inte.

- Jag har min egna åsikt men jag vill inte dela den. För det roliga med filmen är att publiken uppmanas att vara delaktig på ett sätt som är ovanligt på bio, i de flesta filmer. Inte minst inom superhjältegenren om denna ens passar in där. Men det är roligt att få vara delaktig och fundera på vad som är verkligt och inte. Men det var en intressant teori.
 
 
Jag håller helt med Cinemablend i tanken om att "Joker"-finalen kunde vara helt och hållet en dröm i Flecks skruvade skalle. Det vore å andra sidan lite synd om några av filmens mest chockerande scener aldrig hade inträffat - försvinner inte lite av det roliga då?

Hur som helst, vi ser fram emot att höra era egna åsikter om "Joker" - i kommentarerna nedan eller i vår spoilertråd i forumet.
| 8 oktober 2019 12:00 |