Film

Skribent

MovieZine

24 september 2019 | 09:45

Är "Joker" en farlig film? Regissören Todd Phillips kommenterar

"Vi ska inte vara rädda för att prata om problemet."
Våldsamma DC-dramat "Joker" kommer inte ut på bio förrän den 4 oktober, men filmen har redan väckt debatt och kontrovers i filmvärlden. Många skribenter hyllar en modig och annorlunda berättelse om DC-skurken, men det finns också andra som undrar om den rentav kan vara farlig.

Filmen skildrar hur en psykiskt sjuk man får nog av alla smällar han fått av samhället, och ger igen med dödligt våld. Filmens största motståndare menar att det ligger för nära vår verklighet med masskjutningar och andra vansinnesdåd. Flera recensioner beskriver hur karaktären Jokern nästan blir filmens hjälte.
 
 
Men det är inte bara kritikerna som tycker till i debatten, även många oinsatta personer har hoppat på tåget. I ett samtal med IGN hoppas regissören Todd Phillips att alla ska bilda sig en egen uppfattning.

- Det har skrivits många krönikor av folk som stolt hävdar att de inte ens har sett filmen, och att de inte behöver se den. Jag tycker att du bör se filmen, och du bör se den med ett öppet sinne.

Phillips menar att filmkonsten är menad att utmana tittaren. Men han tycker att kritken mot "Joker" saknar grund:

- Filmen pratar om en brist på kärlek, barndomstrauman och bristen på omtanke i världen. Det är ett budskap jag tror att folk kan hantera.
 
 
I samma intervju pratar Joaquin Phoenix om att "det är inte filmskaparens ansvar att lära publiken skilja mellan rätt och fel, för de flesta är det självklart."

Skådespelaren medger också att det finns psykiskt störda människor, som kan inspireras till våld av vad som helst.

- Man vet aldrig vad som kommer få en människa att tippa över kanten. Det funkar inte att gå runt och vara rädd för det (...) Och det är obekvämt för oss alla. Vi är medvetna om de här frågorna och vi är bekymrade. Därför pratar vi om det. Vi ska inte vara rädda för att prata om det, säger Phoenix.

Bara dagar efter intervjun med IGN valde Joaquin Phoenix att lämna en annan intervju som ställde liknande frågor om filmens våldsamma natur.
 
 
MovieZines recensent Jonna Vanhatalo delar ut toppbetyg till "Joker" och skriver i sin recension: "...det här är ingen ljus och optimistisk historia någonstans, utan snarare rör den sig enbart i skuggorna och för där blodig olycka med sig. Och inte en endaste blodsdroppe är spilld i onödan, för lika mycket som det tragiska behövs för att visa oss människan, behöver vi våldet när väl monstret tar över."
 
Se "Joker" på bio från 4 oktober och bilda dig en egen uppfattning.
| 24 september 2019 09:45 |