Serie

Skribent

Patrik Jonsson

20 oktober 2016 | 18:00

Vad gör skådespelarna från ”The Wire” idag?

Att HBO:s framgångssaga "The Wire" är en av vår tids absolut största tv-succéer råder det väl inga tveksamheter kring, men hur har det egentligen gått för skådespelarna? Patrik Jonsson utreder.
I våras hade det gått hela åtta år sedan den Baltimoregrundade tv-serien "The Wire" (2002-2008) sände sitt absolut sista avsnitt. Jag brukar ofta säga att tiden flyger iväg och då det gäller "The Wire" stämmer det sannerligen. Det hela känns nämligen som igår. Kanske kan det bero lite på att serien på något sätt alltid känns aktuell? Förmodligen. 

Den före detta polisen David Simon, som även är "The Wires" fader och huvudförfattare, skapade verkligen något unikt då han väl satte sig ned och skrev Serien. Få serier, om ens någon, har skildrat en stad i spillror så pass väl, äkta och trovärdigt.

"The Wire" blev också mycket välförtjänt en enorm publik och kritikersuccé. Men hur har det egentligen gått för alla de fantastiska skådespelare, många vilka gjorde sina livs roller i serien, så här snart tio år efter den gått i graven? 

Jag skulle vilja sammanfatta det hela med att säga att det är lite spridda skurar, för somliga har det gått jättebra, medan det för andra gått lite så där halvljummet. Nu tänker jag inte radda upp hela "The Wire"-ensemblen här (den är huge), utan jag har valt ut tio stycken. Jag säger som jag ofta brukar säga i sådana här sammanhang; jag har mina begränsningar. 

John Doman (William A. Rawls)




John Doman är en riktig veteran i sammanhanget och typisk en sådan där skådespelare man genast känner igen då man ser honom. Kort och gott en riktigt grym birollsskådis. Doman var verksam långt, långt innan den fantastiska rollen som Rawls i "The Wire", men jag vågar nog ändå påstå att just denna roll är hans bästa.

Efter "The Wire" har Doman i vanlig ordning varit mycket flitig, på hans CV kan noteras roller i serier som bland annat "Damages", "Burn Notice", "The Good Wife", "The Affair" och "Person of Interest".  Har vi sett det sista av Doman? Knappast!

Wendell Pierce (Det. William "Bunk" Moreland)




Likt Doman var även Pierce en rätt så flitig skådespelare långt innan rollen i "The Wire". Här kan bland annat nämnas roller i filmer som "Malcolm X", "Sleepers" och "The Money Pit", men det var ändå i "The Wire" folk började känna igen honom. Han blev helt sonika allas våran Bunk. 

Hur har det då gått sedan tiden i "The Wire"? Jo, jag skulle nog välja säga skapligt. Pierce har väl inte fått något större genombrott, men han har ändå tilldelats respektabla roller i kvalitetsserier som "Treme", "Suits" och "Ray Donovan". Senast kunde vi se honom i komediserien "The Odd Couple" och snart dyker han upp i filmen "The Thrill Is On" och där i rollen som självaste B.B. King.

Sonja Sohn (Shakima "Kima" Greggs)




För Sohn har det gått ganska knackigt sedan rollen som Kima i "The Wire". Det har visserligen blivit små inhopp i serier som "Brothers & Sisters", "The Good Wife", "Burn Notice" och "Body of Proof". Den sistnämnda serien dock knappast något att hänga i den berömda. Ganska nyligen avslutade hon rollen som Lenore i "The Originals" och här närmast kan vi se henne i filmen "Domain".

Domenick Lombardozzi (Thomas "Herc" Hauk)




Lombardozzi hade gjort ett par mindre roller i serier som "Oz" och "NYPD Blue" innan han hoppade på rollen som Herc. En roll som nog de flesta av oss känner igen honom från. Lombardozzi har dock inte legat på latsidan efter "The Wire", tvärtom, här har vi en flitig kille. 

"Boardwalk Empire", "Entourage", "24", "The Good Wife" samt "Daredevil" är alla mycket framgångsrika tv-serier och i samtliga har Lombardozzi knyckt åt sig roller. Senast kunde vi se honom i serien "Rosewood" (2015), efter detta ekar dock hans schema, åtminstone för tillfället, tomt.

Lance Reddick (Lt. Cedric Daniels)




Den Baltimorefödde skådespelaren Lance Reddick känner nog de flesta av er igen. Här har vi nämligen återigen en mycket flitig, och framförallt begåvad, birollsskådis. Hans CV är ganska imponerande och sträcker sig till ungefär mitten av 90-talet. 

Innan tiden i "The Wire" kunde vi se honom i produktioner som "Godzilla", "Don't Say A Word" och "OZ". Nu vet jag inte riktigt ifall jag skulle vilja påstå att Reddick blivit riktigt stor efter rollen som Cedric Daniels, men han har då stampat flitigt vidare i minst samma takt som innan "The Wire". 

"Lost", "Fringe", "American Horror Story", "The Blacklist" och "Bosch" är samtliga serier som berikats av denne talang. Senast kunde vi se honom i serien "Quantum Break" och härnäst dyker han återigen upp som Charon i filmen "John Wick: Chapter 2".

Deirdre Lovejoy (Rhonda Pearlman)




Återigen en skådespelare, i detta fall skådespelerska, som var aktuell långt innan tiden i "The Wire" och hon har väl knallat på i ungefär samma takt som innan. Något större genombrott har det dock tyvärr inte blivit för Lovejoy. 

Efter "The Wire" har hon tilldelats roller i bland annat "Lie To Me", "Medium", "Bones", "Orange is the new Black" och "The Blacklist". Några riktigt bärande roller har det dock inte blivit. I somras kunde vi se henne i, enligt mig, haveriet "American Gothic" och snart dyker hon även upp i filmerna "Beauty Mark" samt "Billy Lynn's Long Halftime Walk".

Andre Royo (Reginald "Bubbles" Cousins)




Detta är lite av en favorit för min egen del, jag gillar verkligen Royo. Jag personligen brukar kalla honom för en mörkhyad Sly Stallone, jag tycker nämligen de påminner lite om varandra, främst i rösten. Men nog om detta. 

Det har väl gått sådär för Royo sedan paradrollen som tjallaren Bubbles i "The Wire". Jag hoppades verkligen på ett stort genombrott för denne härlige skådis, tyvärr har dock detta ännu så länge uteblivit. Detta i sig betyder dock inte att han ej har gjort något av värde sedan "The Wire"-tiden. 

Han har bland annat medverkat i "Heroes", "Criminal Minds", "Empire" och "Hand of God". Dessutom dyker han då och då upp som gästskådis i den eminenta tv-serien "Kingdom" och där är han lika skön som vanligt. Nästa år kan vi se honom i filmen "Billy Boy".

Michael K. Williams (Omar Little)




Här har vi ännu en riktigt skicklig skådespelare och jag måste nog säga att karaktären Omar Little tillhör en av mina absoluta favoriter i "The Wire", om nu inte min allra främsta. 

Att rollen som Omar Little blev Williams stora genombrott är det inte mycket att orda om. Efter denna paradroll har erbjudanden fullkomligt haglat ned hos honom. Har det inte varit filmer ("The Incredible Hulk", "Brooklyns Finest", "12 Years A Slave", "The Gambler" osv. osv.) så har det varit tv-serier ("Community", "Walk This Way", "Boardwalk Empire", "Hap & Leonard" osv. osv.). 

I somras dök han upp i rebooten av "Ghostbusters" och i den smått fantastiska serien "The Night Of". Nästa år dyker han upp i miniserien "When We Rise" samt storfilmen "Assassin's Creed".Det är lär dock inte sluta där, vi lär (måste) så klart få se mer av Michael K. Williams. 

Och K:et? Ja det står för Kenneth!

Idris Elba (Russell "Stringer" Bell)




Jaha ja. Som om självaste Idris Elba behöver någon närmare presentation? Nåväl, det är ju ändå ganska givet att jag tar med Elba då vi snackar "The Wire". Elba lär ju stå för det absolut största genombrottet i sammanhanget, tveklöst. 

Efter rollen som Stringer har hans karriärskurva, kanske inte helt okänt, gått spikrakt upp. Det skulle dock ta ett par tre år innan han på allvar fann gnistan. Efter roller i filmer som "RocknRolla", "American Gangster" och "The Losers" tilldelades han titelrollen i kanonserien "Luther", sedan är resten historia. 

Frågan är dock, slog han genom i "The Wire" eller i "Luther"? Jag skulle vilja påstå att han slog genom i båda, fast på två olika sätt. Hursomhelst, efter "Luther" följde "Thor"-filmerna, "Prometheus", "Mandela", "Beasts of Nation" samt till och med ett och annat hett Bond-rykte. 

I år har vi fått se honom i "Star Trek Beyond" och nästa år kommer äntligen, jag säger äntligen, äntligen, i filmatiseringen av Stephen King-eposet "The Dark Tower".

Dominic West (Det. James "Jimmy" McNulty)




Den absolut största och mest bärande karaktären i "The Wire" utgjordes onekligen av Wests McNulty. Nu må Dominic West inte ha slagit igenom lika stort som kollegan Elba, men nog har det gått ganska bra alltid. 

Roller i filmer som "John Carter", "Punisher: War Zone", "300" och "Chicago" skvallrar definitivt om Wests senare framgångar och då har jag inte ens nämnt alla de imponerande roller han gjort i tv-serier. Här kan bland annat nämnas "The Hour", "The Devils Mistress" och framförallt "The Affair" som ni just nu kan se honom fullkomligt briljera i. 

West fortsätter även att dyka upp i filmer, de senaste alstren heter "Money Monster", "Genius" (där han gör rollen som Ernest Hemingway) och så gör han rösten som Rudder i "Hitta Doris". Har vi nu sett det sista av Dominic West? Absolut inte.

Nu var detta som sagt endast 10 stycken av alla härliga karaktärer och skådisar som "The Wire" bjussade på. Vilka minns ni där ute allra starkast, vilka var era favoriter? Kommentera gärna nedan!
| 20 oktober 2016 18:00 |