Skribent

Alexander Dunerfors

28 mars 2014 | 19:01

Uppföljarna vi ser fram emot

MovieZines fredagspanel tycker till om Indiana Jones framtid, och uppföljare att längta till.

Dessutom frågar vi Alexander Dunerfors, Rasmus Foltmar och Jonna Vanhatalo vilken av Wes Andersons världar de helst vill bosätta sig i...

"The Grand Budapest Hotel" är etta på biotoppen, och enligt många Wes Andersons bästa film. Vilken av Andersons filmer skulle du vilja leva i, om du fick chansen?

Alexander: Det är något oerhört mysigt med Wes Andersons filmer, jag skulle kunna tänka mig vilken ensemble som helst som vänner eller grannar. Men som miljö är det Grand Budapest Hotel som lockar mig mest. Ta bara bort eventuella krig och mord, så checkar jag gärna in där och äter rosa bakelser hela dagarna.

Rasmus: Jag hade definitivt valt att leva i hans kortfilm "Hotel Chevalier". Ett dyrt hotellrum i Paris som överblickar de franska takåsarna och en Natalie Portman som knackar på dörren. Och jag menar: det där jäkla hotellrummet. Där skulle jag verkligen kunna spendera resten av mitt liv. 

Jonna: Jag älskar den senaste och tycker det är Andersons bästa! Jag är av nostalgiskt slag och skulle absolut kunna leva på den svunna tidens "The Grand Budapest Hotel" under en tid. Eller åå! - på tåget i "The Darjeeling Limited"! Fast helst tar jag en tripp till och stannar gärna ett tag i huvudet på Wes Anderson himself. Det skulle vara något.

I veckan nämndes möjligheten att Indiana Jones kan castas om. Hur hoppas du att Disney tacklar filmseriens framtid?

Alexander: Det är ju nästintill helgerån för många, att tänka på att någon annan än Harrison Ford skulle kunna spela rollen (även om man glömmer att Sean Patrick Flanery har spelat den många fler gånger i TV-serien). Oavsett om detta är ett löst rykte eller verkliga planer, så ser jag ingen nackdel i att lämna över gubben i nya händer. Så länge det är någon som tar matinékänslan i de gamla filmerna på allvar. Bradley Cooper känns faktiskt inte alls som ett dumt val till huvudrollen. Kanske kan Harrison Ford få lämna över hatten personligen till sin okände son eller syskonbarn, Indy Jr?

Rasmus: Om man ska göra en modern tappning ska man göra det på riktigt. Harrison Ford har blivit rätt gubbig och tråkig på sista tiden, så att göra en ny Indiana Jones-film med honom känns inte som ett bra alternativ. Släng in Idris Elba och låt honom sätta sin prägel på franchisen istället, eller strunt i det helt. Arcade Fire borde göra score. Eller Daft Punk!

Jonna: Hmm. Som sagt är jag nostalgisk och jag älskar verkligen de första filmerna. Därför har svårt att se någon annan än Harrison Ford i täten... men om något, tycker jag de borde göra som de bäddade för i den förra, dvs låta Shia LaBeouf så sakteliga ta över stafettpinnen. Det känns lite oroväckande bajsnödigt om ännu en ny huvudkaraktär ska introduceras in i berättelsen.

Desto bättre mottagande fick nyheterna om att "National Treasure 3" och "Prometheus 2" äntligen är på gång, samt konceptbilderna för "Jurassic World". Vilka uppföljare ser du mest fram emot just nu? Vilka känns iskalla?

Alexander: Jag ser ofantligt mycket fram emot "Jurassic World", det känns som en fortsättning gjord på rätt sätt. Någon slags hybrid av uppföljare/reboot som inte kör över de tidigare filmerna, men kan starta en ny trilogi och ta den åt vilket håll som helst. Ja, detsamma gäller "Terminator: Genesis", allt förhandssnack om den hittills bådar bara gott. Har däremot väldigt lite pepp inför de flesta superhjälteuppföljare just nu. Nämner inga namn, men de trailers som har släppts inför sommarens Marvelrullar känns inte nyskapande någonstans.

Rasmus: "National Treasure 3" känns som definitionen av iskall. Jag gillade första "Prometheus" och skulle kunna tänka mig att utforska det där universumet ännu mer. Annars är "Sin City: A Dame to Kill For" en uppföljare jag törstar efter, och det ska bli väldigt kul att se om Marc Webb kan infria de höga förväntningarna jag har på "The Amazing Spider-Man 2"

Jonna: Samtliga nämnda är rätt varma. Framförallt "Prometheus 2"! Gör om, gör rätt säger jag bara. Ettan hade potential som tyvärr slarvades bort, varför jag verkligen hoppas på tvåan. "Avatar"?! Där har vi väl ett antal uppföljare att se fram emot. Men av de tre "Avatar"-filmer som det snackas om gissar jag att minst en kommer vara en riktigt iskall flopp. Tyvärr. Man kan bara mjölka ur en succé så länge.

Vad ska du se i helgen?

Alexander: Ikväll blir det "Paris is Burning" som inleder helgens queerfilmsfestival på Cinemateket. Resten av helgen ska jag gräva efter 3-kronorsklassiker på film2home, och kanske tar jag mig äntligen tid för att kolla in Kathryn Bigelows "Point Break".

Rasmus: Dokumentären "Mistaken for Strangers" som gick upp på Göteborgs filmfestival och nu släpps på video on demand i USA. Handlar om bandet The National vars lead singer har en bror som följer med på turné som någon sorts assistent, får sparken, och börjar filma slitningarna i gruppen. Ska bli spännande att se. 

Jonna: Flera filmer som jag vill se har kommit på DVD, men jag tror jag kommer fortsätta se "Broad City" som jag precis börjat med. En humorserie om två unga amerikanska kvinnor i "Girls"-anda. Verkar kul och lovande. Sen blir det nog Oscarsvinnande "La Grande Bellezza" på bio inför annalkande Rom-resa nästa vecka.

| 28 mars 2014 19:01 |