Spel

Skribent

Veronica Sandström

8 april 2018 | 17:00

Unikt projekt stöttar gamertjejer!

Projekt Leia är på turné landet runt och erbjuder träffar för speltjejer.
För någon månad sedan publicerades en samling berättelser om övergrepp i spelvärlden på Svampriket, som en del i #metoo-vågen. Vi uppmärksammade berättelserna och även spelvärldens egna hashtag #vispelarintemed. Då nämndes också i förbi farten ett unikt projekt kallat projekt Leia som erbjuder ett omfattande mentorskap till unga tjejer, speciellt i spelvärlden där killarna har kommit att dominera i många år.
 
Med några månader i ryggen sedan #metoo briserande med full kraft återvänder jag till Leia för att höra med dem om deras arbete och hur det kommit att präglas av en tid när tjejers utsatthet lyfts fram.
 
Projekt Leia är ett nätverk som drivs av Sverok, en ideell organisation som fångar upp allt hobbyspelande i Sverige. Sverok räknar sig faktiskt också till Sveriges största ungdomsförbund med otroliga 90 000 medlemmar. Inom Leia anordnas mentorskapsträffar, allt för att tjejer i spelvärlden (oavsett om det är nöjesspelande eller rent professionella) ska få kraften och självkänslan att göra sin röst hörd. OBS! Det är inte bara tjejer som är välkomna att kontakta Leia utan även icke-binära som kan tolkas som tjej är också välkomna.
 
 
Projektledare för Leia, Sam Bäfvenberg berättar att de nu håller på att rekrytera medlemmar till mentorskapet och befinner sig på en lång turné i landet där ”Leia” arrangerar meet-ups. Sam beskriver deras fokus i detta nu så här:
 
- Fokus för Leia är förebilder - att visa att vi är många och att vi har massa olika erfarenheter och kan hjälpa varandra. Trots att ungefär lika många kvinnor och män spelar spel så känns mansnormen i spelhobbyn starkt och tjejer får ofta uppleva hat och trakasserier på grund av sitt kön. Tanken är att om vi går ihop och delar erfarenheter, strategier och stärks av varandras framgångar, så kan vi se att allt är möjligt, oavsett folks föreställningar.
 
-Det vi främst gör inom detta är att vi dels anordnar fysiska nätverksträffar runt om i landet där man kan ses och spela, diskutera eller bara hänga. Men den delen vi satsar mest på i år är vårt fantastiska mentorskapsprogram, där unga och engagerade tjejer paras ihop med erfarna arrangörer, projektledare eller ordföranden. Under året får dom åka på tre helgträffar där dom lär sig av varandra och framträdande svenska spelpersonligheter. Utöver det ses man på egen hand och utvecklas tillsammans med sin mentor.
 
Hur har tiden efter höstens #metoo upplevts inom Leia och ni som arbetar med frågorna?
 
-Inom spelvärlden har vi redan en del erfarenhet av att ta upp dom här frågorna, inte minst genom motståndet mot #GamerGate. Att se fler människor gå ihop och tala ut om sexism och trakasserier, både i och utanför spelvärlden, ger styrka och visar att vi aldrig är ensamma om de här upplevelserna. Det tycker jag är stort, och oerhört viktigt!
 
Hur tas ert projekt emot ute bland människor?
 
-Vi har fått mycket positiv respons! Vi har pratat med flera unga tjejer som knappt ens trott att det finns andra tjejer än dom som är intresserade av spel. Då är det extra roligt att tillhandahålla en mötesplats där dom kan hitta likasinnade.
 
-Samtidigt finns det såklart, som alltid, en del som inte förstår poängen eller tycker att det är orättvist att Leia endast riktar sig till tjejer. Självklart tycker vi att jämlikhetsfrågor angår alla, men ibland finns det anledning att träffas och prata om just det som man möts av i spelvärlden om man tolkas som tjej. Det är i många fall svårare för tjejer att ta sig fram och nå dit de vill, så därför blir det extra viktigt att vi lär och stöttar varandra.
 
Hur beskriver folk som ni möter behovet av det som ”Leia” står och arbetar för?
 
-Svår fråga! Jag upplever att folk ofta beskriver det som ett behov som man önskar inte fanns. Man vill kunna delta i alla sammanhang på lika villkor, utan att behöva tänka på kön. Ironiskt nog behöver man prata mycket om kön för att minska skillnaden - för att visa att vi alla är lika, och vi alla har ansvar för att skapa en schystare spelkultur.
 
Finns det redan nu något som förvånar dig i arbetet med projektet, som du fått dig att ompröva något av den bild du haft?
 
-Jag blir alltid positivt överraskad av hur många fantastiska människor det finns i spelhobbyn - så mycket engagemang, pepp och kärlek <3
 
Medium 6827fd1aeb362955d7a12cd6610c529c leia illustration besk c3 a4rd 550x1024
 
Vill du läsa mer om Projekt Leia eller känner du att det är något du kan behöva stöd av så går det att läsa med på deras hemsida.
| 8 april 2018 17:00 |