Spel

Skribent

Veronica Sandström

13 februari 2018 | 18:00

Spelvärldens upprop: #vispelarintemed

Ingen har väl undgått #metoo-uppropet som startade förra året. I januari startade #vispelarintemed för att belysa sexismen i spelvärlden.
Bilden ovan är illustrerad av Svamprikets Anna Nilsson.
 
Den 4 januari i år publicerade Svampriket uppropet #vispelarintemed för att belysa sexismen i spelvärlden. Ett upprop som startades av speljournalisten Paula Fenjima Manrique till följd av #metoo. Tyvärr, så är ju spelvärlden inte ett undantag och vi ska inte längre ta skiten som förekommer.
 
Idag, den 13 februari, publiceras ett flertal berättelser som modiga personer har delat med sig av om sina erfarenheter av sexism och påhopp i spelvärlden. Det är en ögonöppnande och väldigt ledsam läsning om hur kvinnor, icke-binära och transpersoner trakasseras. Många vittnar om hur de kallats för "hora", "slyna", "feminazi" och andra tillmälen eller bara blivit förminskade för att de inte varit killar. Andra vittnar om hur de får intima frågor eller måste "bevisa" att de är tjejer genom att skicka nakenbilder på sig själva.
 
Det här pågår inte enbart i spelen utan även på arbetsplatser inom spelbranschen. Många av berättelserna vittnar om hur personer har tryckts ned på sin arbetsplats och att deras åsikter och kompentens har förringats enbart för att de inte är män. Berättelserna påminner alltför mycket om de övriga vittnesmålen från andra branscher.
 
Men den är viktig och det ska uppmärksammas. Vi måste prata om det. Läs mer här.
| 13 februari 2018 18:00 |