Film

Skribent

MovieZine

27 februari 2022 | 09:00

Ukrainas filmindustri manar till bojkott av ryska filmer

En namninsamling skapad av Ukrainian Film Academy ber filmbranschen om att sluta promota och stödja film från Ryssland.
Filmfestivaler borde bojkotta ryska filmer. Så lyder uppmaningen från Ukrainian Film Academy - organisationen som består av filmmakare och kulturpersonligheter i Ukraina. 
 
Dagarna efter Rysslands invasion av Ukraina har en namninsamling skapats som riktar sig till den globala filmbranschen:
 
"I en tid då världen instiftar ekonomiska och politiska sanktioner mot den Ryska Federationen fortsätter landet att verka aktivt i kultursfären. Filmer från Ryssland deltar regelbundet på de flesta filmfestivaler världen över och stora resurser läggs på deras marknadsföring. Det sprider inte bara propagandabudskap och skeva fakta, utan främjar också den ryska kulturen - kulturen från den angripande staten som startar ett oprovocerat krig i Europa.", skriver man på Change.org.
 
Man uppmanar även Europarådet att stänga ut Ryssland ur filmfonden Eurimages, som årligen bidrar med nära 300 miljoner kronor till europeisk film. 
 
Ukrainian Film Academy ber även filmproducenter att avsluta sina samarbeten och samproduktioner med Ryssland, för att inte bidra med skattepengar till den ryska statskassan. I samma veva ombes distributörer att inte släppa sina filmer i landet.
| 27 februari 2022 09:00 |