Film

Skribent

Alexander Kardelo

24 maj 2024 | 04:00

Kvällens tv-tips: 3 miljoner filmfans har sagt sitt - det här är tidernas bästa film!

Ett starkt och berörande fängelsedrama har plats #1 på IMDb:s lista.
Vilken är egentligen tidernas bästa film? "Citizen Kane"? "Gudfadern"? "Jeanne Dielman"? Frågar man filmsajten IMDB:s användare är det 1994 års "Nyckeln till frihet" som slår allt annat som visats på vita duken.
 
Där har närmare 3 miljoner filmfans lagt sin röst och gett filmen urstarka 9,3 i snittbetyg. Det gör "Nyckeln till frihet" till ännu oöverträffad 1:a på den välkända topp 250-listan!
 
Ironiskt nog var Oscarsjuryn inte lika lättflörtade. Trots att Frank Darabonts drama nominerades till 7 Oscars, bland annat för Bästa film, Bästa foto och bästa huvudroll (Morgan Freeman) fick filmen gå hem tomhänt från galan. En stor miss. Den har iallafall sin givna plats i många filmälskares hjärtan sedan 30 år tillbaka.
 
Handlingen följer Andy Dufresne (Tim Robbins), en ung bankir som döms för att ha mördat sin fru och hennes älskare. Andy döms och hamnar på Shawshank-fängelset där såväl vänskap som en brutal ny verklighet väntar innanför murarna. "Det är svårt att hitta några egentliga fel med denna klassiker" tyckte MovieZines recensent och gav full pott i betyg.
 
 
"Nyckeln till frihet" bygger på en novell av Stephen King, och anses också vara bland de mest lyckade King-filmatiseringarna som gjorts.
 
En mindre känd detalj är att Brad Pitt kunde ha spelat en roll i filmen. I början av 90-talet var han fortfarande relativt okänd, och fick rollen som Tommy Williams, en ung fånge som visar sig bli viktig för huvudpersonen Andy (inga spoilers i övrigt). Men efter "Thelma & Louise" (1991) sköt Pitts kändisstatus mot skyarna. Han lämnade "Nyckeln till frihet" för att spela mot Tom Cruise i "En vampyrs bekännelse".
 
- Det hade varit häftigt att vara med, men jag är inte den som ångrar saker. Den rollen var menad för någon annan, sa Pitt i en intervju med USA Today.
 
Här kan du se "Nyckeln till frihet", utan Brad Pitt:

● Ikväll 21:00 i Kanal 5
● Repris onsdag 22:00 i Kanal 9
● Streama filmen på Viaplay
Streama filmen på Max
 
| 24 maj 2024 04:00 |