Film

Skribent

Alexander Svensson

2 februari 2024 | 04:00

På tv ikväll: Den odödliga klassikern som enligt IMDB är tidernas bästa film

En av de främsta Stephen King-adaptionerna följer en oskyldig mans hopp om frihet från ett brutalt och mörkt fängelse.
Nyckeln till frihet” (eller “Shawshank Redemption” som den heter på engelska) anses av de allra främsta var en av tidernas allra bästa filmer. Det är en film som berör både det avgrundsmörka och det hoppfulla, fylld till bredden av fantastiska skådespelare och regisserad och filmad av fantastiska filmskapare. Allt baseras dessutom på en bok av ikoniske författaren Stephen King.
 
Filmen följer som bekant Andy Dufresne (Tim Robbins), en bankman som blir inspärrad på anstalten Shawshank för ett dubbelmord han inte begått. Väl där blir han vän med den finurlige och vänlige Red (Morgan Freeman), och börjar arbeta för den grymme och hänsynslöse fängelsedirektören Samuel Norton (Bob Gunton) och hans våldsamme högra hand Hadley (Clancy Brown). Samtidigt som han tvingas hjälpa dem att tvätta pengar vägrar han ge upp hoppet om rättvisa och frihet.
 
Clancy Brown, som spelar brutal fångvaktare i "Nyckeln till frihet" är också känd som mannen bakom rösten till Herr Krabba i Svampbob Fyrkant. 
 
Ursprungligen var "Nyckeln till frihet" en kort novell som Stephen King skrev och publicerade i sin novellsamling “Different Seasons”. Enligt Vanity Fair så köpte regissören Frank Darabont filmrättigheterna till berättelsen från King för en check på 5000 dollar, trots att King inte förstod hur Darabont tänkte att en film baserad på berättelsen skulle fungera (King ramade sedermera in checken och gav tillbaka den till Darabont). Men tji fick King, för “Nyckeln till frihet” fungerar verkligen.
 
“Nyckeln till frihet” kunde dock ha sett annorlunda ut, åtminstone huvudrollsmässigt. Tim Robbins var nämligen långt ifrån den enda kandidaten till att spela Andy Dufresne. Namn som Tom Cruise, Tom Hanks, Gene Hackman och Kevin Costner var alla på tapeten, men alla tackade de av olika skäl nej. Costner ska exempelvis ha sagt nej till rollen för att istället göra “Waterworld”.
 
Tim Robbins och Morgan Freeman som Andy Dufresne och Red. 
 
Trots hyllningar från kritikerna så blev "Nyckeln till frihet" ingen ekonomisk succé på biograferna. Men sakta men säkert gick det upp för vanligt folk vad de missat, och med tiden blev “Nyckeln till frihet” såväl sedd som älskad av mer eller mindre alla. Idag har den 9.3 i genomsnittsbetyg på IMDB, högre än någon annan film.
 
“Nyckeln till frihet” visas på Kanal 5 ikväll fredag klockan 20:00. Den kan också streamas på Viaplay, och hyras via digitaltjänster som Amazon eller SF Anytime.
 
 

Kolla in 25 saker du inte visste om "Nyckeln till frihet" i videon nedan:

 
| 2 februari 2024 04:00 |