Film

Skribent

Alexander Kardelo

10 april 2017 | 22:00

Morgan Freeman vet varför ”Nyckeln till frihet” floppade på bio

Det hänger på titeln, enligt skådespelaren.
De flesta lär nog hålla med om att ”Nyckeln till frihet” är en riktigt jäkla vass film. Jag såg om den bara häromveckan, och slås fortfarande av hur väl den håller även efter 23 år. Det är en fängelseskildring som har allt: den mänskliga värmen, det brutala våldet och den otroliga historien om uthållighet och hopp, alltihop berättat av Morgan Freemans lugna stämma.

Filmen är sedan länge också stolt innehavare av förstaplatsen på IMDb:s topp 250-lista. Och visst man kan diskutera om den förtjänar att rankas högre än till exempel ”Gudfadern” eller ”Schindler’s List”, men detta räcker för att säkra en plats i filmhistorien som en modern klassiker.

Det kunde man inte tro efter premiären år 1994… eftersom ingen såg filmen på bio.
 
Frank Darabonts drama blev en flopp, berättar Morgan Freeman i Graham Nortons talkshow. Och han skyller allt på den engelska titeln: ”The Shawshank Redemption”.

- Den enda verkliga marknadsföring som filmer får är när folk pratar om den. Man kan göra hur mycket reklam som helst, men det gäller att publiken kommer ut och säger: ”Jag såg en riktigt bra film”. Annars kommer man inte långt.

- Så folk gick och såg ”The Shawshank Redemption”, och de kom tillbaks och sa: ”Jag såg en fantastisk film. Den heter, hmm… Shank sham? Shim shock?” En kvinna mötte mig i hissen och sa: ”Åh, jag såg er i The Hudsucker Production”. Så om folk inte kan prata om filmen, kommer man inte långt.
 
 
Regissören Frank Darabont uttalade sig bara förra året på samma ämne, och han är av en annan åsikt:

- "Forrest Gump" är en sämre titel, och den blev väldigt framgångsrik... Jag tror problemet var snarare att det var en fängelsefilm med två stora skådespelare, och folk kanske såg trailern och trodde de skulle bli uttråkade. En actionfilm i ett fängelse hade lockat publik. En film med Morgan Freeman och Tim Robbins verkar svårsmält. Så publiken dök inte upp.
 
”Nyckeln till frihet” gick in på 13:e plats på biotoppen hösten 1994. Intäkterna i USA slutade på låga 28 miljoner dollar.

Lyckligtvis blev det en snackis till slut. Oscarsjuryn såg ”Nyckeln till frihet” och överöste den med nomineringar. Filmen gick (skamligt nog) lottlös från Oscarsgalan men lyckades väcka folks intresse, och ska ha blivit 1995 års mest uthyrda film i Staterna. Slutet gott, allting gott, precis som för Andy Dufresne.
 

Läs också: 10 gånger Oscarsjuryn fick hjärnsläpp

 
Vad tycker du: är "Nyckeln till frihet" verkligen världens bästa film? Kommentera nedan.
| 10 april 2017 22:00 |