Film

Skribent

Patrik Linderholm

17 december 2010 | 15:28

TV-tips för helgen v.50

Denna helg bjuds det på allt ifrån ett Mission Impossible-paket till midvinterkyla i ”Day After Tomorrow”. En ”riktig” julfilm finns inbakad också, om man nu kallar en B-thriller med Ben Affleck för julfilm det vill säga.

Det här är filmerna du inte får missa i helgen.

Gladiator - fredag, TV3, kl. 21.00

Ska jag vara ärlig så såg jag den här filmen så sent som i somras. Den hade länge toppat min "wall of shame" och jag vet ärligt talat inte varför jag inte hade sett den tidigare. Men nu efter tio år och ständiga uppmaningar och utbristningar, ja t.o.m. anklaganden om att jag inte var en "äkta" filmfantast, så tog jag alltså och såg Ridley Scotts storslagna epos. Förväntingarna var såklart rätthöga. Införlivades dem? Yes sir.

Russel Crowe gör kanske sitt livs roll som generalen Maximus, framgångsrik och uppskattad av såväl soldaterna som kejsaren, vars liv tar en väldigt tragisk vändning när den gamle kejsaren dör och hans son Commodus (Joaquin Phoenix) tar över. Maximus tvingas till livet som slav och utsättsför de grymma gladiatorspelen som överklassen roade sig med. Med sina krigskunskaper blir handock väldigt framgångsrik i dessa spel, vilket Commodus inte ser så glatt på.

Att kalla denna välspelade, känslofyllda, fantastiskt berättande historia, med sitt otroliga soundtrack och foto, för en av filmhistoriens främsta verk kan jag nu med säkerhet säga inte är någon överdrift.

Evigt ung - fredag, TV8, kl. 21.00

1939 omkommer testpiloten Daniel McCormicks (Mel Gibson) flickvän och han blir helt knäckt. Att leva resten av livet ensam är något han inte klarar av, så han bestämmer sig för att delta i ett topphemligt experiment där han blir nedfryst. År 1992 vaknar han upp igen, vilse i den moderna världen. Genom en pojke (Elijah Wood) och hans mor (Jamie Lee Curtis) finner hanåter livsgnistan och någon att älska.

Kanske inte direkt den bästa filmen från någon av de inblandade, men "Evigt ung" är en rätt annorlunda kärlekshistoria (skriven av J.J. Abrams!) som berör om man är i rätt "mode". Lagom lättsam och mysig med bra rollprestationer.

Mission Impossible 2 & 3 - fredag och lördag, TV4, kl. 21.25

Som en (om än tidig) uppladdning inför den fjärde Mission Impossible-filmen har TV4 valt att dra till med en actionfylld "double feature" denna helg då vi får följa Ethan Hunts bravader i den andra och tredje installationen i Mission Impossible-serien.

"Mission Impossible 2" är enligt mig den svagaste i serien, men håller rätt bra actiontempo och fungerar till stor del. Den "berömda" motorcykel-sekvensen är väl det som sänker betyget en aning. John Woo regisserar, och det märks, på både gott och ont. Det blir som sagt relativt ojämnt, men endel actionsekvenser håller godkänd nivå.

Betydligt bättre blev det i den tredje filmen då J.J. Abrams fick hålla i tyglarna. Här har Hunt lagtde omöjliga uppdragen på hyllan och lever ett tillbakadraget liv med sin blivande fru. En händelse får honom dock att återigen sätta ihop teamet och ge sig ut på agentäventyr. Lite tunn story kanske, men actionscenerna är välregisserade och en strålande Philip Seymour Hoffman blev ett utmärkt valför skurkrollen.

Garden State - lördag, TV6, kl. 21.00

Som de flesta nog vet så är "Garden State" Zach Braffs eminenta regi- och manusdebut, där han också gör huvudrollen som den hemvändande Andrew Largeman, en pillermissbrukande TV-skådis som återvänder till hemmet i New Jersey då hans mamma har avlidit. Väl hemma märker han att inte mycket har förändrats. Han träffar gamla skolkompisar och bekanta men också den charmiga men smått udda tjejen Sam (spelad av en fantastisk Natalie Portman).

Med en välskriven och välskildrad historia, underbar skådespelarensemble (som förutom Braff och Portman inkluderar bl.a. Peter Saarsgard och Ian Holm) och ett utomordentligt soundtrack kan man lugnt säga att Braff lyckades med sin debut. Han känns så träffsäker i alla toner och detaljer i filmen, och lyckas balansera temat om ouppfyllda drömmar och familjeproblem så fantastiskt bra med de mer humoristiska inslagen. Nu undrar vi bara, Zach; när kommer nästa film?

Dubbelspel - lördag, Kanal 5, kl. 23.25

Nu kanske vissa protesterar, men jag kände att jag behövde slänga in åtminstone en julfilm när vi befinner oss i dessa juletider. Och vad säger "jul" bättre än en medioker actionthriller regisserad av John Frankenheimer ("Ronin", "Hjärntvättad" och, ähum, "Island of Dr. Moreau")?

Ben Affleck spelar Rudy, en fånge som tillsammans med sin polare Nick ska bli utsläppta urfängelset veckan innan jul. Nick ser fram emot att träffa sin brevvän Ashley (Charlize Theron), som han aldrig har träffat "in person". Då Nick blir ihjälhuggen två dagar innan utsläppet väljer Rudy att anta hans identitet för att träffa Ashley. Det visar sig dock att Ashley hade tänkt utnyttja Nick för att begå ett kasinorån med hennes bror (Gary Sinise) och dennes gäng.

Hyfsad thriller som svänger fram och tillbaka, men som faktiskt är rätt underhållande emellanåt. Gary Sinise är ljuvlig i sin roll som den psykopatiska brodern.

Day After Tomorrow - söndag, TV4, kl. 21.00

Vad kan passa bättre denna snöfyllda, kalla vinter än illusionen om att det skulle kunna vara så här (eller ja, smått värre) konstant? För det är nämligen det som sker när katastroffilmernas främsteskapare, Roland Emmerich ("Independence Day", "Godzilla", "2012"), gör sin version av vad som skulle kunna hända då den globala uppvärmningen ställs på sin spets.

Jake Gyllenhaal och Dennis Quaid gör huvudrollerna som far och son som försöker slippa undande extrema väderförhållandena i denna, får man väl säga, rätt hyfsade katastroffilm. För tanken påatt det är Moder Natur som blir New Yorks undergång istället för en stor jätteödla är kittlande, och mer intressant, och på sätt och vis (kanske mest när den kom) aktuell med dagens hets mot ett bättreklimat. 

| 17 december 2010 15:28 |