Film

Skribent

Patrik Linderholm

10 juni 2011 | 21:01

TV-tips för helgen v.23

Zombiekalabalik i England, raketutrustade pingviner i Gotham och Mikael Håfströms "Derailed" - ja det spårar verkligen ur denna helg.

Det här är filmerna du inte får missa i helgen.

Förhandlaren - fredag, SVT1, kl. 21.30

Gisslanförhandlaren Danny Roman (Samuel L. Jackson) är en av de bästa i sitt yrke. En kväll mördas hans bästa vän och kollega och misstankarna pekar på Roman. Som en sista utväg att ta sig ur anklagelserna och hitta den riktiga mördaren tar han själv gisslan och vädjar att få prata med den enda andra förhandlaren han kan lita på - Chris Sabian (Kevin Spacey). Att ha en av de bästa förhandlarna som motståndare gör det inte lätt för polisen, och ett intensivt och tätt mediebevakat gisslandrama tar sin början. F. Gary Gray ("A Man Apart", "The Italian Job") levererar en hyfsat spännande och tajt historia med finfina insatser av Jackson och Spacey.

Jackie Brown - fredag, Kanal 5, kl. 22.00

Samuel L. Jackson återfinns även här i Quentin Tarantinos kriminaldrama "Jackie Brown". Efter mästerverket "Pulp Fiction" följde han upp med denna historia om en flygvärdinna (Pam Grier) som smugglar pengar åt en vapenhandlare. Men när hon åker fast tar sig en invecklad historia sin början där alla lurar alla. Intressant cast med bl.a. Robert De Niro, Bridget Fonda, Robert Forster och Michael Keaton (och nämnda Jackson och Grier) utgör en stark bas för detta mångfacetterade drama. Goda skådespelare och schyssta dialoger räcker dock inte till för att lyfta den ointressanta och långtråkiga storyn något vidare. Enligt mig är detta Tarantinos sämsta, men det säger mer om vilken hög lägstanivå den mannen har. Förövrigt dyker, väldigt otippat, också Chris Tucker upp i en liten, men anmärkningsvärd, roll.

Derailed - lördag, TV4 kl. 21.30

Efter succén med "Ondskan" kom det inte som en överraskning att Mikael Håfström skulle flytta vidare till Hollywood. "Derailed" blev hans första film i Drömfabriken och den skildrar historien om en affärsman (Clive Owen) som träffar en kvinna (Jennifer Aniston) vilken han inleder en affär med. De är båda gifta och har barn, så när de blir utpressade av gangstern LaRoache (Vincent Cassel) får det ödesdigra konsekvenser. Många sågade filmen, men jag tycker att den har ett visst underhållningsvärde. Det finns absolut något där, men utförandet ter sig en aning taffligt. "Derailed" är kort och gott en annorlunda, bitvis intressant och engagerande, thriller men som tyvärr har lite för många brister.

Batman - återkomsten - lördag, TV6, kl. 23.45

Jag återsåg faktiskt denna nyligen och kunde då konstatera att den kändes mer förlegad än vad jag mindes, framför allt med Christopher Nolans Batman-filmer i åtanke. Men Tim Burtons visioner är fortfarande underhållande, och sannerligen långt mycket bättre än Joel Schumachers bottenskrap. Här får Bruce Wayne (Michael Keaton) motstånd från Pingvinen (klockrent gestaltad av Danny DeVito) och Michelle Pfieffers sexiga Catwoman. Skådisarna sköter sig utmärkt (kul även med Christopher Walken som magnaten Max Schreck), men framför allt är det Burtons stilistiska miljöer och Stan Winstons fantastiska make up-effekter som verkligen sätter känslan i filmen. Burton sätter en skön goth-prägel på Batman-universat, även om det blir lite tramsigt emellanåt.

28 veckor senare - söndag, TV11, kl. 23.25

En värdig uppföljare till Danny Boyles zombieapokalyps "28 dagar senare" där vi nu får se hur läget är ett halvår senare. Man har fått viss ordning på den infekterade zonen i England och börjar som smått att öppna upp igen. Två enträgna ungar väljer dock att agera idioter och tar sig in i den avstängda zonen och vips så börjar allt om igen. Banalt upplägg kan tyckas, men "28 veckor senare" lyckas ändå som sagt vara en värdig uppföljare till originalet. Öppningsscenen är fantastiskt snygg och filmen i övrigt har en härligt nagelbitande ton över sig. Det är spännande, actionfyllt och skräckelementerat rakt igenom, med intressanta skådisar som Robert Carlyle, Rose Byrne, Jeremy Renner och Idris Elba.

| 10 juni 2011 21:01 |