Serie

Skribent

Patrik Jonsson

8 december 2016 | 18:10

TV-serierna som lämnade oss 2016

Ännu ett år har gått och ännu en bunt tv-serier har tvingats gått i graven. Här sörjer vi några av dem.
Så här i summeringstider är detta definitivt det tråkigaste och sorgligaste ämnet. Att behöva sitta och ta farväl av en massa "gamla goda vänner" är aldrig roligt. Det är dock bara att bita ihop, även denna årliga massdöd tillhör nämligen traditionen så här strax innan vi rundar av det gångna året. Lyckligtvis har även många nya härliga serier fötts under året, ersättare, på dessa ska vi dock ta oss en titt på om en vecka eller två.

Årets "In Memoriam TV-serier" skiljer sig dock något från tidigare dödslistor. I år tycker jag mig nämligen skymta en ganska tydlig trend. Vad jag pratar om här är att vi i år ser obehagligt många unga offer. TV-serier som knappt hann säga "hallå" innan det var dags för bödeln att svinga yxan. Dessvärre var många av dessa små ynglingar dessutom väldigt bra serier. Ack, ack, ack. Nä, nu tar jag och säger som jag alltid brukar säga så här års; fram med näsdukarna!

"Heroes Reborn" (24/9 2015 - 21/1 2016)
Först ut är just en sådan där yngling som jag snackade om ovan. Eller rättare sagt, en nygammal yngling. Originalserien "Heroes" blev ju jordsatt för bra många år sedan, den blev dock bra mycket äldre än sin kusin. Spinoffen "Heroes Reborn" gick inte alls hem hos tv-publiken och tv-kritikerna. Ska jag vara ärlig så gillade jag egentligen inte alls den här produktionen. Skulle man kunna säga att det kanske var lika bra att den fick vandra vidare? Jo, då allt kommer omkring bestämmer jag nog mig för att säga just så.

NBC:s "Heroes Reborn" blev knappt ett år. R.I.P.

"Togetherness” (11/1 2015 - 10/4 2016)
Ännu ett ganska ungt offerlamm, med sina ynka två säsonger kastade även den hyllade dramakomedin "Togetherness" in handduken i år. Beskedet om dess bortgång kom mer eller mindre som en överraskning då serien faktiskt varit hyllad av både tittare och kritiker. Jag antar dock att tittarsiffrorna inte dög där hemma hos det väldiga HBO. Å andra sidan har det ju varit lite körigt hos just HBO på sistone så anledningarna till nedläggningen kanske var någon helt annan? Jag vet ärligt talat inte, men trist var (och är) det.

HBO:s "Togetherness" blev ett år. R.I.P.

"Mad Dogs" (15/1 2015 - 22/1 2016)
Som sagt, vi ser definitivt en tydlig trend i år bland dödsoffren. Med sin enda ynka säsong kom, såg och segrade den amerikanska versionen av brittiska "Mad Dogs" under den tidiga vintern. Efter den segrat blev den dock dessvärre lynchad av nedläggningsyxan, skandalöst. Även här har vi en serie som älskades av både kritiker och tittare, "Mad Dogs" var faktiskt den högst rate:ade serien hos Amazon någonsin. Men tydligen räckte det lik förbaskat icke till, ibland får jag inte ihop det? Synd och skam, detta var lätt en av årets bästa produktioner.

Amazons "Mad Dogs" blev knappt ett år. R.I.P.

"Penny Dreadful" (11/5 2014 - 19/6 2016)
Här har vi åtminstone en något äldre bortgången stackare. Dock inte med mycket, tre säsonger är egentligen ingenting, speciellt inte då det gäller en sådan här pass fantastisk och framgångsrik tv-serie. Här kan vi dock glädja oss med att dess avslut var noga planerat av skaparna. Med andra ord fick vi ett ordentligt slut och "Penny Dreadful", som den grymma serie den var (och är), fick åtminstone gå och hoppa från plankan med hedern i behåll!

Showtimes "Penny Dreadful" blev två år. R.I.P.

"Hell on Wheels" (6/11-2011 - 23/7-2016)
Äntligen en något äldre produktion som miste livhanken i år. Eller äntligen och äntligen, det är knappast så att jag hoppar av glädje med att bli av med trogna gamla "Hell on Wheels". Tvärtom så gillade jag serien skarpt, dessutom blev nu westerngenren än mer tommare. Men den hade åtminstone några år på nacken, det var lite så jag menade. Sedan visste man ju faktiskt om "Hell on Wheels" öde sedan länge tillbaka då det redan för över två år sedan utannonserades att dess femte säsong skulle bli den sista och avslutande. Ett värdigt slut även här alltså, alltid något.

AMC:s "Hell on Wheels" blev fem år. R.I.P.

"The Good Wife" (22/9 2009 - 8/5 2016)
Ännu en gammal trogen långkörare och faktiskt en av få network-serier jag fortfarande följde och uppskattade. Det kommer att bli väldans tomt nu efter att "The Good Wife" har gått hädan, åtminstone för min egen del. Ända sedan 2009 har denna extremt prisbelönta, spännande och underhållande tv-serie förgyllt mitt liv. Men allt har väl sitt slut, även den gode hustrun. Sedan måste jag väl säga att det kanske var på tiden också, en serie kan inte hålla på hur länge som helst. "The Good Wife" fick äran att sluta med flaggan i topp, tack för det som var.

CBS:s "The Good Wife" blev sju år. R.I.P. 

"The Fall" (13/5 2013 - 30/10 2016)
En av Storbritaniens, eller Nordirlands om vi ska vara riktigt petiga, absolut bästa tv-serier på senare år har definitivt varit seriemördarthrillern "The Fall". Efter tre eminenta säsonger är nu dock även denna saga slut. Vad man kan trösta sig lite med så här efteråt är väl att "The Fall" ändå inte var en sådan där serie som man kunde dra ut på i allt för många säsonger. Visst hade jag gärna sett åtminstone en fjärde, men jag är ändå tacksam för det som blev och var. Den avslutades med värdighet och detta måste jag helt enkelt respektera.

BBC:s "The Fall" blev tre år. R.I.P.

"Rectify" (22/4 2013 - 14/12 2016)
Även "Rectify" var (är en vecka till) en riktig tungviktare sett till dramatik, skådespeleri och manus. Dessutom sorgligt underskattad och detta var den nog ända in till sitt allra sista andetag. Detta är alltså beklagligt på mer än ett sätt. Vi fick dock ändå, trots svajiga tittarsiffror, hela fyra säsonger och för detta är jag oerhört tacksam. Likt tidigare nämnda serier här strax ovanför tilldelades även "Rectify" ett riktigt avslut, jag tackar även för detta. Trots detta lär det ändå kännas ganska tomt snart, jag har nämligen gillat den här serien och detta skarpt.

Sundance Channels "Rectify" blev tre år. R.I.P.

"Banshee" (11/1 2013 - 20/5 2016)
Ifall serier som "Rectify" och "The Fall" var tungviktare i drama kommer här en rejäl tungviktare i action. Förmodligen till och med the champion of the world så att säga. Få actionserier kunde (eller kan) mäta sig med "Banshee". Detta var, åtminstone sett till de senaste åren, actionserien nummer ett. Den är fortfarande och förmodligen för en lång tid framöver, fullständigt ohotad. Men även en champion lägger sig till slut ned för att dö och i år var det dags för "Banshee" att bita i gräset. Nu visste vi dock det här redan sedan ett år tillbaka, med detta sagt dog "Banshee" en ärofylld död, det tackar vi för!

Cinemax "Banshee" blev tre år. R.I.P.

"Vinyl" (14/2 2016 - 17/4 2016)
Vi ska avsluta årets begravning med just det temat jag tjatat i tidigare; nämligen med en yngling i sammanhanget. "Vinyl" fick till slut endast en säsong, trots lovord från både kritiker samt publik OCH en försäkran från HBO att den skulle tilldelas en andra säsong. Tragiskt nog ändrade man dock på detta och det hela kom som mer eller mindre en chock för mig, en rejäl käftsmäll för att uttrycka det milt. Detta är för min egen del lätt en av de mer svårhanterliga nedläggningarna i år. "Vinyl" fullständigt dröp av potential och jag hade så gärna viljat sett en fortsättning. Istället drog man undan mattan för mig så jag landade med tänderna rätt i backen, rakt in i en stor jäkla sten. Istället lämnades "Vinyl" helt ofärdig, med ett öppet slut och med allt vad det innebär. HBO brukar sällan göra mig besviken, men denna gång; skämmes!

HBO:s "Vinyl" blev knappt ett par månader! R.I.P.

Där har vi överlevt, om än knappt, ännu en tv-begravning. Ytterligare ett In-Memorian. Nej, det är aldrig speciellt roligt, men nu går vi vidare. Eller förresten, vänta nu här. Här följer "några" fler offer från det ack så blodiga år som var; "The Vampire Diaries", "Girls", "Murder in the First", "Uncle Buck", "Roadies", "Feed the Beast", "Sex&Drugs&Rock&Roll", "Tyrant", "Agent Carter", "Manhattan", "Rizzoli & Isles", "American Gothic", "Mike & Molly", "The Grinder", "Galavant", "Aquarius",  och sorgligt nog även "Masters of Sex".

Vad säger och tycker ni själva? Vilken nedläggning sved allra hårdast i år? Beklaga gärna av er här nedan!
| 8 december 2016 18:10 |