LISTA

Skribent

Jonna Vanhatalo

16 oktober 2022 | 12:00

Älskade, hatade seriemördare: 11 grymma true crime-dokumentärer att se i soffan

Finns det något mysigare än att sjunka ner i soffan en höstkväll, och se en vedervärdig seriemördare jagas ikapp i rutan? Om svaret är nej, har vi listan för dig.
Ni har säkert sett en eller två av serierna om Jeffrey Dahmer vid det här laget. Antagligen har ni liksom jag, både äcklats och fascinerats av detta monster till människa. Kanske känner ni att nu räcker det! Inte mer! Eller så har fortfarande suget efter vidrigheter inte stillats.
 
Till er har MovieZine knåpat ihop en lista på några populära true crime-dokumentärer om våra älskade, mest hatade seriemördare att streama och förfasas över hemma i höstmörkret.
 
 

1. ”Atlanta's Missing and Murdered: The Lost Children” (HBO Max, 2020)

 
”Atlanta's Missing and Murdered: The Lost Children” är en dokumentärserie i fem delar som på ett nytt och oförlåtande direkt sätt tar upp kidnappningarna och morden på minst 30 afroamerikanska barn och unga i Atlanta mellan 1979 och 1981. Detta är en otroligt stark och gripande inblick i hur prioriteringen är fullständigt snedvriden när det kommer till både polisundersökningar, men också mediarapportering i USA.
 
 

2. ”Conversations with a Killer: The John Wayne Gacy Tapes” (Netflix, 2022)

 
”Conversations with a Killer: The John Wayne Gacy Tapes” berättar historien om mördarclownen Gacy som tog livet av över 30 unga män och pojkar, vars kroppar han sedan gömde i sitt hus krypgrund. En fruktansvärt obehaglig, men ändå mycket sevärd serie som tittar bakom masken på en av de grymmaste seriemördarna i väst.
 
 

3. ”Ted Bundy: Falling for a Killer” (Prime Video, 2020)

 
Det här är en miniserie om Ted Bundy, den charmige och framgångsrike juridikstudenten som dolde en otäck hemlighet. Här möter vi hans flickvän Elizabeth Kendall och hennes dotter Molly, som helt ovetandes om hans bestialiska begär att våldta och mörda, levde tillsammans med honom under perioden.
 
 

4. ”Ken and Barbie Killers: The Lost Murder Tapes” (Discovery +, 2020)

 
Serien ger en inblick i de kanadensiska paret Paul Bernardos och Karla Homolkas förhållande, och vad som fick dem att begå våldtäkter och mord. Vi får också ta del av den kontroversiella rättegången och förfasas över utvecklingen av detta vedervärdigt vidriga i vår närtid.   
 
 

5. "I’ll be Gone in the Dark” (HBO Max, 2020)

 
”I’ll be gone in the dark” är en dokumentärserie som fokuserar på författaren Michelle McNamaras sökande efter sanningen bakom The Golden State Killer. Det blir väldigt spännande, men också berörande att se och få följa besattheten och jakten hos några sanna true crime-fantaster.
 
Large ce45c839bdd2bb3e7177041ca65ced7b stalker
 

6. ”Night Stalker: The Hunt For a Serial Killer” (Netflix, 2020)

 
Detta är serien om Richard Ramirez, en notorisk mördare som spred skräck bland invånarna i Los Angeles på 80-talet. Poliserna Gil Carrillo och Frank Salerno var dock honom hack i häl och fast beslutna att inte ge sig förrän han bakom blev tagen.
 
Large ce45c839bdd2bb3e7177041ca65ced7b ripper
 

7. ”The Ripper” (Netflix, 2020)

 
Serien handlar om The Yorkshire Ripper som på 60-talet mördade prostituerade kvinnor i Storbritannien. På grund av offrens status på samhällets botten fick morden inte så stor uppmärksamhet då. Äntligen får de alla ett ansikte och vi ska aldrig glömma dem igen.
 
Large ce45c839bdd2bb3e7177041ca65ced7b nilsen
 

8. ”Memories of a Murderer: The Nilsen Tapes” (Netflix, 2021)

 
Storbritanniens svar på Jeffrey Dahmer. Väldigt mycket är sig kusligt likt mellan dessa två monster och deras tillvägagångssätt och val av offer. I dokumentären hör vi Dennis Nilsen själv berätta om sitt liv och sina avskyvärda brott efter att han blivit tillfångatagen.
 
Large ce45c839bdd2bb3e7177041ca65ced7b co ed
 

9. ”The Co-Ed Killer: Mind of a Monster” (Discovery+)

 
Filmen om The Co-Ed Killer djupdyker in i huvudet på det perverterade monstret Ed Kemper. Inspelade ljudbekännelser avslöjar de mörka fantasierna bakom en av USA:s mest ökända seriemördare. "Mind of a Monster" presenterar även andra våldsamma mördare, däribland ”Green River Killer” och ”Grim Sleeper”.
 
 

10. ”Murderous Minds: Inside Serial Killers - Ed Gein” (Prime Video, 2018)

 
”Murderous Minds: Inside Serial Killers” är en serie om världens värsta och vidrigaste seriemördare. I avsnitt sex får vi ta del av historien om nekrofilen Ed Gein. Filmkaraktärer som Norman Bates, Buffalo Bill och Leatherface har alla inspirerats av monstret som terroriserade sin omgivning mellan 1947-1957. ”Murderous Minds” tar i ett annat avsnitt upp en av Sovjetunionens värsta seriemördare, Andrej Chicatilo.
 
 

11. ”Catching Killers” (Netflix, 2022)

 
Detta är en ytterligare en antologiserie med fokus på seriemördare och sökandet efter dem. I korta avsnitt, under två säsonger, får vi tittare hänga med i jakten på  olika mördare, däribland Aileen Wuornos och BTK.
| 16 oktober 2022 12:00 |