KRÖNIKA

Skribent

Viktor Jerner

15 april 2019 | 18:00

3 hintar i nya "Star Wars"-trailern som väcker stark oro inför sagans final

Mycket av materialet bådar gott och J.J. Abrams levererar visuellt spektakel i vanlig ordning, men vissa specifika bitar vittnar om att mina värsta farhågor kan besannas.
I kölvattnet av "Star Wars: The Last Jedi", en film som jag fann otroligt tillfredsställande och smått mästerlig rakt igenom, skrev jag en artikel här på MovieZine där jag presenterade min önskelista inför den stundande Episod IX.
 
Med tanke på den bittra och mycket polariserade responsen insåg jag redan då att det fanns en överhängande risk att återvändande J.J. Abrams skulle göra u-svängar kring vissa av de omdebatterade val som Rian Johnson gjorde. Detta för att då kunna hitta tillbaka till sitt eget "The Force Awakens"-spår. Ett lika mardrömslikt som möjligt scenario.
 
Nu efter helgens pampiga Star Wars Celebration i Chicago där en första teasertrailer till "Star Wars: The Rise of Skywalker" visades har vi mer kött på benen och någon form av flyktigt grepp om vad det är Abrams försöker åstadkomma. Utifrån det här nya perspektivet och det färska materialet gör jag nedan ett återbesök i min önskelista och försöker sätta fingret på vad det är vissa bildrutor och fraser faktiskt betyder. För även om jag överlag gillade känslan som teasern gav mig så finns det några riktigt bullriga orosmoln som jag måste göra upp med. 
 
 
 

1. Den ihopsvetsade masken

 
"Respekt för de kontroversiella val som Rian Johnson gjorde" döpte jag en av punkterna i min önskelista till, och även om jag inte skriver om Kylo Rens mask så är den också ett tydligt (och väldigt symboliskt) exempel på just det. En del fans ogillade Johnsons tydliga ställningstagande när Kylo bokstavligen slår sönder den i småbitar efter att ha blivit uppläxad av Snoke om vilken poserande Darth Vader-wannabe han är. Visst, jag kan köpa att masken ser cool ut, men för mig blev det bara en av många inslag i "The Force Awakens" som spelades lite väl säkert och låg obekvämt nära originaltrilogin. Snoke har med andra ord helt rätt i det han säger, och att gömma den alltid storspelande Adam Drivers ansikte bakom en mask är ingen bra idé, något som Johnson hajar.
 
Med det sagt är det inte så konstigt att jag får riktigt dåliga vibbar när vi en bit in i "The Rise of Skywalker"-teasern ser hur den omnämnda masken svetsas ihop igen, bit för bit. Det må vara en överanalys, men det känns onekligen lite som att Abrams gör en passning tillbaka och markerar sitt misstycke. Främst gällande hanteringen av just masken men kanske också i ett mer övergripande perspektiv. Han svetsar ihop bitarna av det Johnson "förstörde" (förbättrade är ett mer passande ord). Om så är fallet så gör Abrams precis det jag hoppades att han inte skulle göra och det bådar sannerligen inte gott för filmen. 
 
 

2. Titelns betydelse och Reys bakgrund

 
"Värsta möjliga scenario vore om han bestämmer sig för att Kylo bara försökte sätta Rey ur spel när han berättade att hennes föräldrar var obetydliga skrotletare, att han bara lekte med hennes hjärnspöken för att få överhanden. Eftersom det har bekräftats att trilogin inte är utplanerad i förväg skulle Abrams i praktiken kunna gå den vägen, men samtidigt tror och hoppas jag att det är mycket osannolikt. Dels tror jag att Abrams själv inser att Johnson gav det mest tillfredsställande och tematiskt intressanta svaret på frågan och sen känns det som att både Kylo och Rey talade sanning i scenen. Det är till och med Rey själv som yttrar det först, att hon alltid har vetat svaret innerst inne".
 
Med stycket ovan uttryckte jag min oro för att Abrams potentiellt skulle kunna göra en helomvändning även kring Reys släktband. "The Force Awakens" hade vissa ledtrådar om något stort på den fronten, men "The Last Jedi" gick en helt annan väg och styrde skönt nog bort från ytterligare ett trött "the chosen one"-narrativ som vi har sett otaliga gånger. Johnson markerade då självsäkert att man inte behöver vara en Skywalker eller Kenobi för att bli en extraordinär hjälte i "Star Wars"-världen, att vem som helst kan nå dit med inre styrka och beslutsamhet. Ett fint och potent budskap som det vore synd att rasera. 
 
Det allra tråkigaste och mest ointressanta alternativet vore om det visar sig att Rey är en Skywalker, så jag bönar och ber för att titeln inte beskriver henne. Vissa har spekulerat kring att det skulle kunna syfta på Kylo Ren (som är Skywalker till hälften) eller att "Skywalker" blir en mer övergripande term för force-användare, likt "sith" eller "jedi" fast utan positiv eller negativ laddning. Båda de alternativen är långt mycket bättre, men om Abrams vill omfamna sina tidigare planer igen så känns det som att det lika gärna kan vara Rey som åsyftas. Det vore rentav bedrövligt, så jag håller tummarna så hårt jag kan för att det inte sker. 
 
 
 

3. Dödsstjärnan och kejsaren

 
"I "Episod IX" hade jag helst sett att J.J. Abrams smalnar av berättelsen rejält och förankrar den stadigt kring dynamiken mellan Rey och Kylo Ren. Det skulle öppna upp möjligheten att skala ner så mycket som möjligt på onödiga sidospår och underutvecklade bikaraktärer, vilket hade resulterat i en mer intim story. Att våga tänka mer åt "less is more"-hållet i den här typen av megakommersiell franchise är onekligen en risk, men "The Last Jedi" bevisade att hoppet för risktagande i serien inte är helt dött". 
 
Så skrev jag i min önskelista under punkten "Vasst fokus på Rey och Kylo Ren". Snokes öde i "The Last Jedi" gav mig nämligen förhoppningen om att den avslutande delen skulle kunna fokusera helt på deras dynamik och engagerande berättelse istället för att bygga på mer utåt. Blockbuster-uppföljare haltar ofta när filmskaparna slentrianmässigt slänger in nya skurkar och hot utan omtanke, istället för att nyttja de etablerade spelpjäser som redan finns. Med Snokes plötsliga död tycks Johnson ha försökt styra bort från det och rensa spelplanen inför finalen, men ett visst olycksbådande skratt i slutet av den nya teasern får mig att misstänka att Abrams inte hajade hinten.
 
Ingen mindre än kejsaren i egen hög person dyker alltså upp i filmen och även om jag älskar den karaktären så oroar jag mig för att han kommer bli filmens "big bad". Kanske målas han till och med upp som den som höll i trådarna i hela trilogin, vilket vore ännu värre. Oavsett hur han används och hur mycket utrymme han får så är risken stor att han stjäl viktig speltid från Rey och Kylo. Det är också ytterligare ett exempel på hur Abrams och hans team återvinner det gamla istället för att likt Johnson försöka få till något nytt och oväntat. Precis samma sak kan sägas om att dödsstjärnan är tillbaka, om än sargad. Bilden på hur den vilar i havet är onekligen mäktig och ball, men kom igen, har vi inte sett nog dödstjärnor vid det här laget?
 
 
Med allt detta sagt låter jag nu oerhört negativ och oförlåtande kring allt detta, så det är viktigt för mig att poängtera att jag fortfarande ser varmt fram emot filmen och avslutningen på sagan. Jag älskar "Star Wars" av hela mitt hjärta och kommer hoppas på det bästa fram tills eftertexterna rullar. Observationerna och spekulationerna jag gör ovan är baserade på en återhållsam teaser och några få bildrutor som egentligen kan betyda vad som helst. Kanske har jag helt fel, kanske visar det sig att kejsaren bara gör en minimal cameo, att det vi har fått veta om Reys föräldrar förblir intakt och att det finns någon logisk och godtagbar förklaring till maskens återkomst. Hoppet är långt ifrån ute, men oron förblir. 
 
 
Alla frågor besvaras när "Star Wars: The Rise of Skywalker" har premiär på bio den 18:e december. Vad tror ni, behöver vi vara oroliga? Kommentera gärna.
| 15 april 2019 18:00 |