Film

Skribent

Fanny Degerfelt

13 april 2019 | 10:00

Vad garvar Palpatine åt? Och andra frågor om “Star Wars: The Rise of Skywalker”-teasern

Igår välsignades vi inte bara med den nya Star Wars-filmens titel, utan även med en teaser-trailer. Välkommen ombord, spekulationståget har lämnat stationen.
Till alla som frågat mig - och till ganska många som inte frågat - har jag sagt att jag tror stenhårt på ett redemption arc för Kylo Ren aka. Ben Solo i den sista delen av den tredje trilogin. Det har trots allt varit mycket tjat om ljuset som fortfarande finns inom honom, kommer han sluta kämpa och vända sig mot det igen. Jag håller tummarna för att han är den Skywalker titeln refererar till.
 

Skywalker - vem?

 
Det är förstås fullt möjligt att det handlar om Luke, eller att Rey i hemlighet kanske är en Skywalker trots allt. Det har rådit vilda spekulationer om vilka Reys föräldrar är, men personligen gillade jag tanken att hon kom från ingenstans - det sätter henne i sån utmärkt kontrast till Ben Solo, som haft länkar till många av galaxens viktigaste personer men som ändå inte kan få ordning på sig själv eller något annan.  
 
 

Var är Rey?

 
Teaser-trailern inleds traditionsenligt med tung andning - den senaste trilogin älskar att introducera oss till filmerna på detta sätt. Rey befinner sig i ett ökenlandskap. Är hon tillbaka på Jakku? Eller är vi åter där allt verkligen började, på Tatooine?
 
Hon har sin lightsaber som fortfarande är i ett stycke, vilket är en viktig detalj. Senast det sågs till slets det, som du säkert minns, sönder i det episka slaget i tronrummet. Har hon fått det lagat, eller befinner vi oss i en drömsekvens? Kanske en sekvens som påminner om när Jesus gick ut i öknen och blev frestad av Djävulen?
 
Det spända lugnet, och sedan kör en väldigt lågt flygande TIE-fighter med spetsiga vingar direkt mot henne. Rey hoppar över den i en Matrix-manöver. Det påminner mig om när Legolas gravitationsföraktande svängde sig upp på en häst i "Sagan om de två tornen" - lite överansträngt. 
 
 

Är Kylo Ren redo för comeback?

 
I en skog springer någon mot Kylo Ren med en yxa eller liknande tillhygge, vilket är minst sagt optimistiskt. Kylos hjälm svetsas ihop igen. Hjälmen som symboliserade hans längtan att vara som sin idol Darth Vader, men som han slog sönder efter att Snoke kallat honom ett barn med en mask. Men det verkar som om masken är redo att göra en comeback! En symbol för att han tror sig vara borta från all räddning?
 
 

Var har du varit, Lando?

 
Fanservicepaus! Finn och Poe poserar som ett kristet rockband på en klippa. BB-8 hänger med sin nya droidkompis D-0! Men det toppas lätt av en skrattande Lando kör Millenium Falcon! Var har han varit någonstans, och är den nya karaktären Jannah (som är bekräftad, men som inte dyker upp i trailern) hans dotter? Hur återförenas han med Millenium Falcon? Och framför allt - har JJ tagit in honom bara för att döda honom?
 
 

Får Leia ett värdigt avslut?

 
Klipp! Rey och Leia kramas, vilket känns väldigt melankoliskt då Carrie Fisher tragiskt dog 2016. Det är fortfarande oklart vad som kommer att hända med hennes karaktär. Under intervjun innan trailern släpptes berättade J.J. Abrams att det var uteslutet att använda CGI, och att de istället kommer förlita sig på bortklippt material från “The Force Awakens.” Låt oss hålla tummarna för att de har tillräckligt material för att ge henne ett slut som känns värdigt och fullständigt.
 

Vart är de på väg?

 
Vi får nu se en bit av en Dödsstjärna i ruiner på en klippig strand, vilket borde placera oss i området kring Yavin 4 eller Endor. Det är en väldigt cool bild, och till råga på allt är gänget samlat igen! Rey, Finn, Poe, Chewie, BB-8 med droidkomis samt C-3PO (som verkligen har sett mycket i sina dagar) verkar på äventyr igen. Varför är de på väg till Dödsstjärnan? (Förutom ett callback till det faktum att Rey klättrade runt inne i en stardestroyer på Jakku i första filmen.) 
 
 

Palpatine är tillbaka?!

 
“No one is ever really gone” säger voiceover-Luke. Det borde vara tröstande, men istället är det olycksbådande. Det följs av ett karaktäristiskt kacklande som bara kan tillhöra en person. En person som senast sågs falla ner i ett illa placerat stup mitt i Dödsstjärnan efter att hans egen lärjunge vänt sig mot honom. Det stämmer, härskaren själv - Palpatine. Det är det perfekta sättet att avsluta en teaser för frågorna slår som en våg över mig: har han överlevt? Vad har han i så fall hållit på sen fallet? Är han ett force ghost? Är han en vision? Vem är det han skrattar åt? Oavsett vad som händer ska det bli så roligt att återse Ian McDiarmid, hans Palpatine var en av prequel-filmernas höjdpunkter.
 
“The Last Jedi” hamrade in meningen “Let the past die,” men den nya filmen verkar handla mycket om just det förflutna (och folk från det förflutna som bokstavligt talat vägrar att helt dö). Precis som en bra teaser-trailer berättar den nästan ingenting om vad filmen kommer att handla om, men levererar när det kommer till stämning, väcker intresse - och får den 18:e december att kännas outhärdligt långt bort.
 
Vilka stora frågor väcktes hos er av "The Rise of Skywalker"-trailern? Har ni några egna teorier? Kommentera gärna.
| 13 april 2019 10:00 |