Film

Skribent

MovieZine

16 augusti 2016 | 09:00

Tre danska filmer med Oscarschans

Lisa Ohlins nya kärleksdrama kan bli Danmarks bidrag till Oscarsgalan 2017.
Lisa Ohlins ”Walk With Me”, Thomas Vinterbergs ”Kollektivet” och Martin Zandvliets ”Under sanden” hittas på kortlistan för att bli Danmarks bidrag till Bästa icke engelskspråkiga film. 

”Walk With Me” handlar om vänskapen mellan en skadad militär och en tuff balettdansare som hjälper honom att lära sig att gå igen. Bioaktuellt av svenska Lisa Ohlin (”Simon och ekarna”).

”Kollektivet” är baserad på Thomas Vinterbergs teaterpjäs med samma namn, och bygger löst på hans egna upplevelser av att växa upp i ett akademiskt kollektiv.

”Under sanden” utspelar sig ett par dagar efter andra världskrigets slut. En grupp unga tyska krigsfångar förs till Danmark för att desarmera de två miljoner minor som har grävts ner av nazisterna.

I Danmark avgör en kommitté bestående av sju representanter från filmbranschen och Det Danske Filminstitut vilken av filmerna som blir utvald. Detta sker i två steg, där det första – att välja ut tre filmer till en short list – nu är genomfört. 

Henrik Bo Nielsen, chef för Det Danske Filminstitut säger i en kommentar:

- Här i första rundan har vi i kommittén pekat på tre filmer som alla har en god potential att uppmärksammas av Akademiens medlemmar när det är dags för Oscarnomineringarna. Alla visar de upp dansk films höga kvalitet och samtidigt tar de ett hårt grepp om vår samtid och berättar målande om vår egen historia och kultur.

Om en månad beslutar kommittén vilken av filmerna som får representera Danmark i Oscar-racet. Inom kort får vi också veta vilken film som blir Sveriges Oscarsbidrag 2017.
| 16 augusti 2016 09:00 |