Walk With Me (2016)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Filmen handlar om den 25-årige militären Thomas, som blir allvarligt skadad när han trampar på en landmina under ett uppdrag i Afghanistan. Allt Thomas fokuserar på när han blivit hemskickad är att återvända till sin tjänst. Han går stenhårt in för rehabiliteringen med flickvännen Nina vid sin sida. En dag möter han oväntat den tuffa balettdansaren Sofie, som genast ser att han behöver hjälp för att nå sitt mål. Thomas är först tveksam, men tackar till slut ja till Sofies erbjudande. Sakta men säkert ger deras gemensamma ansträngningar resultat, samtidigt som det som till en början var en vänskapsrelation utvecklas på ett sätt som ingen av dem kunnat föreställa sig. 
Visa hela synopsis

VISA 1 ALTERNATIV

DÖLJ ALTERNATIV

Betyg
Läs recension
3.0 av 2 användare
Ingen du följer har betygsatt
Logga in så gissar vi ditt betyg
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: WALK WITH ME

Kärleksdrama med gott självförtroende
Lisa Ohlins senaste film är ett klassiskt, välspelat kärleksdrama som darrar en aning på handen mot slutet men ändå går i mål med fanan i topp.
Danske soldaten Thomas kliver under ett uppdrag i Afghanistan på en landmina och får bägge benen bortsprängda. Under rehabiliteringsarbetet träffar han den målinriktade balettdansösen Sofie, vars faster ligger döende i cancer på samma sjukhus som Thomas. Han avvisar initialt hennes kontaktförsök men Sofie är, ska det visa sig, inte typen som accepterar ett nej. Hon hjälper Thomas med andningsövningar och muskeluppbyggnad samtidigt som en attraktion växer fram mellan de två. Men när sjukhusvistelsen är över visar sig Thomas ha minst sagt svårt att acklimatisera sig till sin nya verklighet som funktionsnedsatt ex-militär. Då blir det sprit, okontrollerade vredesutbrott och skarpladdade vapen i lägenheten för hela slanten.

”Walk with me” verkar inte riktigt våga lita på att dess huvudbehållning, förälskelsen mellan Thomas och Sofie, ska räcka för att bära filmen ända fram till eftertexterna, och serverar därför i tredje akten en något krystad plot tvist som rör Thomas vistelse i Afghanistan. Det känns överflödigt eftersom kemin mellan skådespelarna är enormt stark – både Mikkel Boe Fölsgaard (Thomas) och Cecilie Lassen (Sofie), som är meriterad balettdansös även i verkligheten och här långfilmsdebuterar, är fullkomligt lysande. Omständigheterna kring deras möte är kanske inte särskilt trovärdigt, men den efterföljande kärlekshistorien övertygar till hundra procent.

Det är alltid vanskligt att försöka beskriva exakt vad kemin mellan två skådespelare består i. Utan teoretiska spekulationer handlar det i det här fallet om något så basalt som att man känner det där bubblet i magen samtidigt som rollfigurerna gör det. Thomas och Sofie utgör ett av de starkare kärleksparen jag har sett på bio på mycket länge. ”Walk with me” fungerar bra också i de partier som rör Thomas försök att hantera sin nya verklighet rent fysiskt, medan hans posttraumatiska stress skildras genom sedvanliga flashbacks på ett ganska anonymt sätt. Här finns också en scen som är en kopia av Marion Cotillards benlösa uppvaknade i ”Rust and Bone”, men den känslomässiga intensiteten når inte upp till samma höjder eftersom Ohlin väljer att klippa ifrån Thomas chock och lidande för hastigt.

Men det där är små invändningar – på det hela taget visar Ohlin och samtliga inblandade god form med denna kärlekshistoria. 

Veckans populära filmer

Visa fler