Walk With Me 2016

Drama
Danmark
105 MIN
Danska
Walk With Me poster

Synopsis

Den unge militären Thomas blir allvarligt skadad under ett uppdrag i Afghanistan. Allt Thomas fokuserar på när han blivit hemskickad är att återvända till sin tjänst. Han går stenhårt in för rehabiliteringen med flickvännen Nina vid sin sida. En dag möter han den tuffa balettdansaren Sofie, som genast ser att han behöver hjälp för att nå sitt mål. Sakta men säkert ger deras ansträngningar resultat, samtidigt som ömsesidiga känslor uppstår.
Ditt betyg
3.3 av 4 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
De standhaftige
Biopremiär
12 augusti 2016
DVD-premiär
29 september 2016
Språk
Danska
Land
Danmark
Distributör
SF Studios
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Jake Bolin

6 augusti 2016 | 22:00

Kärleksdrama med gott självförtroende

Lisa Ohlins senaste film är ett klassiskt, välspelat kärleksdrama som darrar en aning på handen mot slutet men ändå går i mål med fanan i topp.
Danske soldaten Thomas kliver under ett uppdrag i Afghanistan på en landmina och får bägge benen bortsprängda. Under rehabiliteringsarbetet träffar han den målinriktade balettdansösen Sofie, vars faster ligger döende i cancer på samma sjukhus som Thomas. Han avvisar initialt hennes kontaktförsök men Sofie är, ska det visa sig, inte typen som accepterar ett nej. Hon hjälper Thomas med andningsövningar och muskeluppbyggnad samtidigt som en attraktion växer fram mellan de två. Men när sjukhusvistelsen är över visar sig Thomas ha minst sagt svårt att acklimatisera sig till sin nya verklighet som funktionsnedsatt ex-militär. Då blir det sprit, okontrollerade vredesutbrott och skarpladdade vapen i lägenheten för hela slanten.

”Walk with me” verkar inte riktigt våga lita på att dess huvudbehållning, förälskelsen mellan Thomas och Sofie, ska räcka för att bära filmen ända fram till eftertexterna, och serverar därför i tredje akten en något krystad plot tvist som rör Thomas vistelse i Afghanistan. Det känns överflödigt eftersom kemin mellan skådespelarna är enormt stark – både Mikkel Boe Fölsgaard (Thomas) och Cecilie Lassen (Sofie), som är meriterad balettdansös även i verkligheten och här långfilmsdebuterar, är fullkomligt lysande. Omständigheterna kring deras möte är kanske inte särskilt trovärdigt, men den efterföljande kärlekshistorien övertygar till hundra procent.

Det är alltid vanskligt att försöka beskriva exakt vad kemin mellan två skådespelare består i. Utan teoretiska spekulationer handlar det i det här fallet om något så basalt som att man känner det där bubblet i magen samtidigt som rollfigurerna gör det. Thomas och Sofie utgör ett av de starkare kärleksparen jag har sett på bio på mycket länge. ”Walk with me” fungerar bra också i de partier som rör Thomas försök att hantera sin nya verklighet rent fysiskt, medan hans posttraumatiska stress skildras genom sedvanliga flashbacks på ett ganska anonymt sätt. Här finns också en scen som är en kopia av Marion Cotillards benlösa uppvaknade i ”Rust and Bone”, men den känslomässiga intensiteten når inte upp till samma höjder eftersom Ohlin väljer att klippa ifrån Thomas chock och lidande för hastigt.

Men det där är små invändningar – på det hela taget visar Ohlin och samtliga inblandade god form med denna kärlekshistoria. 
| 6 augusti 2016 22:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
2
Danskt drama om en soldat som får sina ben bortsprängda i Afghanistan när han trampar på en dold mina och har svårt att acceptera sitt nya öde, men väl på sjukhuset möter han en kvinna som får honom att se livet med andra ögon... Helt okej, men grep inte tag om en riktigt, plus att relationen mellan huvudrollsinnehavarna inte kändes äkta :( Betyget blir en svag 3a.. Cast:Mikkel Boe Folsgaard, Cecilie Lassen, Morten Holst mfl... aaa
Läs mer