Under sanden (2015)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Maj 1945. Ett par dagar efter andra världskrigets slut förs en grupp unga tyska krigsfångar till Danmark för att desarmera de två miljoner minor som spridits ut längs den danska västkusten av tyskarna. Kommandot över gruppen är sergeant Carl Leopold Rasmussen. Likt många av hans landsmän känner han ett avgrundsdjupt hat för tyskarna efter fem miserabla år under ockupation. Rasmussen låter sin ilska flöda över krigsfångarna fram tills det händer en tragisk olycka som får honom att byta bild av fienden, trots att det kanske är för sent.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: UNDER SANDEN

Explosivt närgången krigsskildring
Martin Zandvliets skildring av en bortglömd del i den danska historien är ett lika explosivt nervig krigsportätt som nyanserat karaktärsdrama.
Året är 1945, andra världskriget har precis slutat och Danmark är inte längre ockuperat av den tyska stormakten. Men även om kriget är slut så finns oroligheterna och minnena kvar, och förutom ett sargat land har Tyskland även lämnat efter sig drygt två miljoner minor längs den danska västkusten som skulle skapa en explosiv barriär mot en invasion från alliansmakterna. Efter kriget tvingades därmed tusentals tyska krigsfångar, de flesta väldigt unga män, stanna kvar och minröja de danska stränderna.

”Land of Mine” fokuserar på en av dessa minröjande grupper, där den danska sergeanten Carl Rasmussen (Roland Møller) leder en grupp unga tyska soldater i det dödsföraktande arbetet. Vad som först känns som ett själsligt renande uppdrag att låta de tyska trupperna gå mot en säker död efter allt de gjort med det danska landet vänder snart då Rasmussen inser att dessa unga män bara blivit inkastade i den tyska armén i ett desperat slutskede av kriget och egentligen är lika oskyldiga som vore de hans egna söner.

Regissören och manusförfattaren Martin Zandvliet (”Dirch”) har skapat en säreget närgången, intim och omvälvande krigsskildring av en bortglömd del i den danska historien. Det omvända Stockholmssyndromet som sker mellan sergeant Rasmussen och hans trupp av unga män skapar en oerhört intressant skådeplats i de direkta efterdyningarna av kriget, och med de säkra insatserna från såväl Møller som de unga tyska skådespelarna skapas ett karaktärsdrama lika nervigt som att desarmera en mina.
Senaste kommentarer
Kalis
Fantastisk film som både är välgjord och innehåller duktiga skådespelare. Jag hade förväntat mig en bra film då den fått bra betyg, inte minst av MovieZine. Det enda negativa är att Sgt. Carl Rasmussen gick väldigt fort från att vara illasinnad till att vara mer hygglig, kan förstå den snabba vändningen då hunden dör av en missad mina.

Veckans populära filmer

Visa fler