Under sanden 2015

Drama Krig Historisk
Danmark
100 MIN
Engelska
Danska
Tyska
Under sanden poster

Synopsis

Maj 1945. Ett par dagar efter andra världskrigets slut förs en grupp unga tyska krigsfångar till Danmark för att desarmera de två miljoner minor som spridits ut längs den danska västkusten av tyskarna. Kommandot över gruppen är sergeant Carl Leopold Rasmussen. Likt många av hans landsmän känner han ett avgrundsdjupt hat för tyskarna efter fem miserabla år under ockupation. Rasmussen låter sin ilska flöda över krigsfångarna fram tills det händer en tragisk olycka som får honom att byta bild av fienden, trots att det kanske är för sent.
Ditt betyg
3.9 av 51 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Under sandet (Land of Mine)
Biopremiär
15 april 2016
DVD-premiär
22 augusti 2016
Språk
Engelska, Danska, Tyska
Land
Danmark
Distributör
Studio S Entertainment
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Patrik Linderholm

2 februari 2016 | 10:00

Explosivt närgången krigsskildring

Martin Zandvliets skildring av en bortglömd del i den danska historien är ett lika explosivt nervig krigsportätt som nyanserat karaktärsdrama.
Året är 1945, andra världskriget har precis slutat och Danmark är inte längre ockuperat av den tyska stormakten. Men även om kriget är slut så finns oroligheterna och minnena kvar, och förutom ett sargat land har Tyskland även lämnat efter sig drygt två miljoner minor längs den danska västkusten som skulle skapa en explosiv barriär mot en invasion från alliansmakterna. Efter kriget tvingades därmed tusentals tyska krigsfångar, de flesta väldigt unga män, stanna kvar och minröja de danska stränderna.

”Land of Mine” fokuserar på en av dessa minröjande grupper, där den danska sergeanten Carl Rasmussen (Roland Møller) leder en grupp unga tyska soldater i det dödsföraktande arbetet. Vad som först känns som ett själsligt renande uppdrag att låta de tyska trupperna gå mot en säker död efter allt de gjort med det danska landet vänder snart då Rasmussen inser att dessa unga män bara blivit inkastade i den tyska armén i ett desperat slutskede av kriget och egentligen är lika oskyldiga som vore de hans egna söner.

Regissören och manusförfattaren Martin Zandvliet (”Dirch”) har skapat en säreget närgången, intim och omvälvande krigsskildring av en bortglömd del i den danska historien. Det omvända Stockholmssyndromet som sker mellan sergeant Rasmussen och hans trupp av unga män skapar en oerhört intressant skådeplats i de direkta efterdyningarna av kriget, och med de säkra insatserna från såväl Møller som de unga tyska skådespelarna skapas ett karaktärsdrama lika nervigt som att desarmera en mina.
| 2 februari 2016 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Dansk/tyskt verklighetsinspirerande drama om ett gäng unga tyska krigsfångar pojkar som tvingas röja minor längs med Danmarks kust efter andra världskrigets slut. Ett nervkittlande och stundtals plågsam berättelse om unga pojkar som tvingades in ett psykiskt påfrestande fängelse för att få chansen att åka hem.... Riktigt välspelat och gripande, man känner rädslan och nervositeten ut genom duken..betyget blir en stark 3a... Cast:Roland Moller, Louis Hoffman, Oskar Belton mfl... AAA+
Läs mer