Kollektivet 2016

Drama
Danmark
111 MIN
Danska
Kollektivet poster

Synopsis

För akademikerparet Erik och Anna börjar kollektivboendet som en dröm. Tillsammans med sin dotter Freja smälter den lilla familjen in i vänskapen och den allomslutande gemenskapen under ett och samma tak. Men när Eriks unga älskarinna tillåts flytta in i kollektivet rubbas balansen, och verkligheten tränger sig på med hot om konflikt och splittring.
Ditt betyg
2.7 av 27 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Kollektivet
Biopremiär
15 juli 2016
DVD-premiär
14 november 2016
Språk
Danska
Land
Danmark
Distributör
Studio S Entertainment
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Victoria Machmudov

18 februari 2016 | 10:00

Relationsdrama på sniskan

Att se en film signerad av Vinterberg är vanligtvis lika med att öppna Pandoras ask. Man vet aldrig vad som väntar men man vet att det vid någon tidpunkt kommer att gå riktigt riktigt illa. Hans nya, som utspelar sig på 70-talet under vänstervågen i Danmark, vittnar om att den prominente regissören blivit lite för belåten.
Det är lyckliga dagar. Nyhetsankaret Anna (Trine Dyrholm), arkitekturföreläsaren Erik (Ulrich Thomsen) samt tonårsdottern Freja (Martha Sofie Wallstrøm Hansen) befinner sig i huset som Erik vuxit upp i som barn. Erik har fått ärva bostaden och vill sälja men Anna, som längtar efter förändring i livet, tycker att det vore en bra idé att behålla huset. Hon föreslår att de ska haka på tidens nymodigheter och starta ett eget kollektiv. Innan hon fått grönt ljus har förstärkning redan ringts in och rekryteringsprocessen är trots stor skepsism från Eriks håll i full gång. Erik, Anna och Freja får tillökning av Ole, Mona, ett par med en son som "inte kommer bli mer än 9 år" och Allon (spelad av en Fares Fares) som inte ens har råd att betala hyra och börjar grina vid minsta lilla negativa yttring mot honom. 
 
Men Annas höga tolerans och liberala syn får hela hushållet ta skada av. Erik börjar vänstra med en student och när det väl är dags att öppna upp om affären försöker Anna hålla god min. Emma (Helene Reingaard Neumann), som hennes yngre ersättare heter, flyttar in i kollektivet och knastret blir långsamt högre. Anna är inte tillfreds med att höra sitt ex sätta på sin nya flickvän i rummet bredvid och får ett nervöst sammanbrott av de nya omständigheterna. 

Vinterberg är lite av en specialist på att skapa dålig stämning. I "Festen" bjöd han in till en 60-års fest som slutade i avslöjanden av mörka familjehemligheter, i "Jakten" blir en förskolelärare anklagad för att ha förgripit sig på en av eleverna och i "Kollektivet", som sägs vara inspirerad av regissörens egna upplevelser i barndomen, förlorar huvudkaraktären all självrespekt inför allmän beskådan. 

Här får vi se vuxna människor regregera till en konstant tillförsel av pilsner. Trine Dyrholm håller en hög ribba och Ulrich Thomsen är sådär. Bäst är han i en scen när han får utbrott, leker hövding och hotar om att kasta ut allesammans för att deras kollektiva vilja strider emot hans egna. Men gyckleriet tar över, konflikthanteringen i “Kollektivet” är tunnare än den brukar och filmen lider av en tonal osäkerhet. Delvis beror det på dotterkaraktären som inte tillför någonting till handlingen och vars sidohistoria gärna fått strykas och bytas ut mot små inslag om samboendets svårigheter.  

Vinterberg prövar på lite mer färg men vi vet alla att skandinaver klär bäst i svart.
| 18 februari 2016 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Underbar men också sorglig nostalgi trip till det glada 70-talet, när allt var fritt fram och alla gränser böjdes och tänjdes till max. Här följer vi en typiskt vanlig familj som ärver ett stort hus, barndomshuset till pappan i familjen, han vill helst sälja direkt men frugan tycker dem ska "leva lite" och bjuder in sina vänner för att skapa ett kollektiv. Dagarna går och allt verkar perfekt utåt men mannen och hustrun går mer och mer egna vägar. En dag blir mannen uppraggad av en ung vacker student på sin skola och snart står den till synes lyckliga kollektivet i mega kris då frugan faller ihop och får ett nervöst sammanbrott.... Starkt och välspelat drama om att gå utanför norm-ramen och dess konsekvenser...betyget blir en godkänd 3a... Cast:Ulrich Thomsen, Trine Dyrholm, Lars Ranthe mfl... AAA
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu