Film

Skribent

Scott Ginyard

22 juli 2014 | 19:00

Trailertisdag: Michelingubbens återkomst

MovieZine tar en titt på veckans heta trailersläpp, från "The Imitation Game" till "Big Hero 6" och mer därtill.
Ultrabrittisk matematiker, animerade superhjältar, James ”catchphrase” Brown och tidsresor är vad senaste veckans trailers har att bjuda på.

The Imitation Game


Benedict Cumberbatch axlar huvudrollen som den smarta matematikern Alan Turing i den här hel brittiska filmen baserad på Turings liv och arbete med att knäcka den tyska Enigmakoden under Andra världskriget. När jag menar att filmen är väldigt brittisk syftar jag inte bara på sjävla handlingen men också den tunga rollista av brittiska kvalitetsskådespelare som Keira Knightley, Matthew Goode, Charles Dance och Mark Strong.
 
Tillsammans utgör denna grupp skådespelare en trailer och en film som ser ut som en typisk biografi-film med mycket drama och tyngd. Många snackar också om att Cumberbatch har en chans att få en Oscar för sin roll. Filmen i sig har också den potentialen då filmer om historiska verkliga personer brukar gå hem hos Oscarsjuryn.

Kommer den vara värdig allt försnack? Det svaret är oklart när vi får då en svensk premiär inte existerar vid skrivande stund. Filmen har däremot premiär 14:e november i Storbrittannien. 

Big Hero 6


Tidigare än vad jag förväntade mig dyker den andra trailern för Disney och Marvels datoranimerade äventyr ”Big Hero 6” upp. Precis som i första teaser trailern är den svarthåriga pojken och hans uppblåsbara Michelingubbe i fokus.

Trailern bjuder på humor, en snabb glimt av vad som möjligtvis är filmens skurk och en aning action. Precis som efter den första trailern vittnar ”Big Hero 6” om att inte ta sig själv på för stort allvar och bjuda på ren och skär underhållning. Någon glimt av resten av det superhjältegäng som utgör ”Big Hero 6” får dock vänta till nästa trailer (om inte karaktärerna i bilen är del av gruppen).

Filmen har som sagt premiär 30:e januari nästa år, så väntan är fortfarande lång. 

Get on UpChadwick Boseman spelar en självsäker och kaxig James Brown i ”Get on Up” en film om funksångarens vilda karriär. Trailern använder sig självklart av James Brown-låtar, något som gör den fartfylld och energirik. Det är en trailer som helt klart fångar ens uppmärksamhet vare sig man tycker om den eller inte. Även om en djupgående introduktion av James Brown kanske inte behövs försöker trailern nästan inte berätta någonting om Brown utan spelar istället på musiken samtidigt som Boseman levererar nästintill slumpartade repliker och catchphrases.
 
Kommer Boseman och Brown charma biopubliken? Svaret får vi den 30:e januari nästa år, när filmen sjunger sig fram i svenska biografer.

PredestinationEn australiensisk sci-fi thriller om agenter som använder sig av sin förmåga att resa i tiden för att stoppa brott som inte har skett än. Ethan Hawke står i spetsen i denna film som direkt för tankarna till filmer som ”Looper” och ”Minority Report”.

Trailern är mystisk och spännande med tidsresor, en mumlande Hawke och någon sorts form av könsbyte. Den har en mörk och konspirationsfylld stämning som känns full av oväntade vändningar. 

”Predestination” har inget premiärdatum än men förhoppningsvis lyckas den klämma in sig i den svenska biokalendern.
| 22 juli 2014 19:00 |