Film

Skribent

Scott Ginyard

10 juni 2014 | 19:00

Trailertisdag: Magister James Bond strikes again

MovieZine tar en titt på veckans heta trailersläpp, från "Hercules: The Thracian Wars" till "November Man" och mer därtill.
Svettiga och pumpade krigare, en rättvisesökande Ed Harris, en superallvarlig Pierce Brosnan och den spirituella långfilmsuppföljaren till ”Mad Men” är de bästa trailers från den senaste veckan av ovanligt få intressanta trailersläpp.

Hercules: The Thracian Wars


Muskelberget Dwayne ”The Rock” Johnson är Hollywoods nästa försök att skildra den våldsamma Hercules efter Kellan Lutz sågade insats i ”The Legend of Hercules”.

”Hercules: The Thracian Wars” har valt en övernaturlig väg med mytologiska varelser som krydda till vad som ser ut att vara en film där ”humor”, CGI och svettiga skrikande män är huvudingredienserna. Det är en typisk ”blockbuster”-trailer där tunga och effektfulla one-liners varvas med action, repliker som ska försöka vara roliga och halvnakna kvinnor. Det är en trailer som skriker efter publikens uppmärksamhet.

”Hercules: The Thracian Wars” lyckas inte peta sig in på min pepplista trots ”The Rock”:s stundtals oövervinneliga karisma. 
Men vad säger ni? Kan ”Hercules: The Thracian Wars” visa sig vara den perfekta sommarunderhållningen med genuin humor och spektakulära actionscener? Tror inte det... men svaret får vi den 25:e juli när den har premiär i svenska biografer.

FronteraEd Harris leder skutan i ”Frontera”, ett drama om rasism, rättvisa och mord. En före detta Arizona sheriff (Ed Harris) förlorar sin fru under en ridtur i den amerikanska vildmarken. Vittnen anklagar en grupp mexikanska män som illegalt har korsat gränsen in till USA. Vad som följer är ett potentiellt komplext och spännande drama där allt inte är så enkelt som det ser ut.
 
Trailern till ”Frontera” är i grunden en mycket enkel trailer som varken visuellt eller klippmässigt är särskilt imponerande. Men handlingen har stor potential att bjuda på ett mycket intressant drama. Den påminner om Tommy Lee Jones briljanta ”The Three Burials” som behandlar liknande ämnen och situationer. 

”Frontera” kommer endast till amerikanska biografer i sommar. Här i Sverige får vi vänta på en DVD och Blu-ray release. 

November Man


En småviskande och gravallvarlig Pierce Brosnan undervisar oss om en pistolkulas hastighet i den här korta trailern till actionthrillern ”November Man”. Brosnan tar på sig vad man kan tro är en Liam Neeson-roll som f.d. sliten CIA-agent blandat med en gymnasielärares försök att lära ut sin klass om fysik. ”November Man” är helt enkelt en film om James Bonds nya karriär.

Skämt åsido, trailern osar av allvar med Brosnans inledande lektion akompanjerat av en pistol i slow-motion. Sedan övergår det till en mix av action och en mängd tjuriga blickar från diverse karaktärer inklusive Brosnan. Allvarligt talat har Brosnan samma ansiktsuttryck i hela trailern förutom vid 0.43 då han febrilt försöker se ledsen ut. 

De ansvariga bakom ”November Man” vill verkligen sälja filmen som en tung, seriös actionfilm med konsekvenser. Frågan är om handlingen, skådespelet och actionscenerna kommer kunna leva upp till det. Eller kommer filmen i sitt försök att vara allvarlig bara bli löjlig? Det kommer troligen dröja till efter november innan vi får svaret på det. Filmen har premiär i augusti i USA och ingen svensk premiär än så länge.

Are You Here”Mad Men”-skaparen Matthew Weiners första spelfilm handlar om två barndomsvänner som reser tillbaka till sin hemstad när en av de får reda på att han har ärvt en stor summa pengar av sin nyligen avlidna far. ”Are You Here” är en dramakomedi med namn som Owen Wilson, Zach Galifianakis och Amy Poehler i spetsen. 

Utifrån trailern ser filmen ut att vara en typisk nedtonad, smårolig men också allvarlig indiekomedi där handling aldrig tar några stora steg. Istället ligger fokus på karaktärer och deras interaktioner. Jag får känslan av att filmen i sig inte har så mycket nytt att berätta. Det är det gamla vanliga om att finna sig själv och samtidigt kärlek. Om att förlåta familj och vänner och så vidare. Men det som gör filmen intressant är de tre redan nämnda skådespelarna som ofta leverar med bra insatser. Dessutom är det spännande att se vad Weiner har i bakfickan efter en sådan hyllad TV-serie som ”Mad Men”

”Are You Here” släpps i USA i september, någon svensk premiär existerar inte i skrivande stund.


| 10 juni 2014 19:00 |