TRAILER

Skribent

Alexander Kardelo

23 augusti 2023 | 15:45

Trailerpremiär: Persbrandt är Hammarskjöld i vinterns laddade politiska thriller

Mikael Persbrandt spelar FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld i Per Flys biopic. Biopremiär juldagen.
Mikael Persbrandt antar rollen som Dag Hammarskjöld, en framstående svensk politisk figur och FN:s generalsekreterare, i en tung biopic med premiär juldagen. Nu släpps den första trailern.
 
Danske Per Fly ("Monica Z") står för regin på den politiska thrillern som tar oss till 1960-talet. I början av Kalla kriget tar den karismatiske diplomaten på sig att försöka mäkla fred i Afrika, även när andra kallar det för ett självmordsuppdrag. Producenterna utlovar en film som är en politisk thriller men också ett personligt porträtt av en man vars privatliv kanske inte var så välkänt för det svenska folket.
 
- Det är ett stort köttben att få som skådespelare. Det var en svår preparation och resa att göra. Jag ville hitta något bortom den gängse bilden av honom som statsman och geni. Jag ville hitta ensamheten, sorgen och mörkret i de stunderna han inte var on stage. Det var nyckeln för mig för att kunna göra rollen på ett sätt som jag tyckte kändes fint, säger Persbrandt till MovieZine.
 
Rollistan i den mestadels engelskspråkiga filmen består även av Francis Chouler, Cian Barry, Hakeem Kae-Kazim, Colin Salmon, Richard Brake, Sara Soulié och Thure Lindhardt.
 
 
Sommarens succé "Oppenheimer" har visat att det finns en publik som suktar efter välgjorda, smarta och spännande biopics om fascinerande historiska personer. Nolans dramathriller har redan setts av över 500 000 svenskar på bio. Kan "Hammarskjöld" nå samma framgångar i vinter?
 
"Hammarskjöld" får svensk biopremiär den 25 december.
| 23 augusti 2023 15:45 |