Film

Skribent

MovieZine

16 december 2023 | 13:50

Ett blodigt, historiskt epos inleder svenska filmåret 2024 - se nya trailern här!

Plus: såhär låter de första reaktionerna på Mikael Håfströms ambitiösa "Stockholm Bloodbath".
Vi är ju inte alltför bortskämda med historiska storfilmer i Sverige. Men snart blir det ändring på det. Filmåret 2024 kickas igång med vad som verkar vara en både påkostad och kaxig skildring av Stockholms blodbad år 1520.
 
MovieZine premiärvisade den allra första trailern under hösten. Och nu släpps ytterligare en, som visar hur två systrar planerar hämnd medan den danske kungen förbereder ett brutalt anfall på grannlandet.
 
Regissör Mikael Håfström hoppas både underhålla och lära publiken något:
 
- Det här är ju en actionfilm, en äventyrsfilm, men den berättar också historien. Som underhållningsfilm kan man naturligvis också ha en pedagogisk funktion. Ser man den här filmen så kommer man veta mer om Stockholms blodbad än vad man möjligtvis visste innan, om man inte är expert, säger han till MovieZine.
 
 

Det här ska "Stockholm Bloodbath" handla om

 
Den maktgalne danske kungen Kristian II (Claes Bang) skyr inga medel när han planerar att ta över Sveriges krona från Sten Sture (Adam Pålsson). Samtidigt svär systrarna Freja och Anne (Alba August och Sophie Cookson) att skoningslöst hämnas på de män som brutalt mördat deras familj.
 
Allt kulminerar i Sveriges huvudstad, där systrarna dras in i intrigerna kring massavrättningen Kristian Tyrann beordrat - Stockholms blodbad. Action, attityd och svart humor förenas i en historia där förvånande mycket faktiskt hänt på riktigt.
 
I övriga roller ser vi bland andra Jakob Oftebro (Hamilton, Svart krabba), Ulrich Thomsen (Festen, Förhöret), Emily Beecham (Cruella, Hail Caesar!), Claes Ljungmark (Det enda rationella) och Kate Ashfield (Sanditon). 
 
Large 2431033b9b7f68d5926eb762b7ff16b2 stockholm bloodbath  3149
 

Så tycker tittarna om "Stockholm Bloodbath"

 
Håfströms engelskspråkiga storfilm fick sina första publika visningar tidigare i veckan, under Lucianatten på flera biografer runt om i landet. Flera av MovieZines läsare såväl som användare på Letterboxd har lämnat sina omdömen:
 
"Filmen försöker locka tittare som inte brukar se denna typ av film annars. Blandar "Arn" med valfri Quentin Tarantino-film och "A Knight's tale". Den kommer nog att tilltala många, samtidigt som många kommer att känna sig förvirrade av att den är på engelska" skriver en läsare.
 
"Kände att en magnifik film försökte klösa sig fram, men fanns en del tveksamma dialoger och skådespelarprestationer. Emily Beecham var däremot fenomenal. Dock två, förvisso snygga, men ytterst malplacerade dansscener mot slutet av filmen? Fick ibland intrycket att skaparna inte riktigt visste vad de ville att filmen skulle vara" tillägger en person.
 
"Vad ska man tycka? Jag är besviken samtidigt som filmen överträffar mina förväntningar. Jag är imponerad av det storskaliga men storyn och karaktärerna är svaga."
 
"Nu förstår jag varför vi hatar danskarna" lyder en kommentar online.
 
| 16 december 2023 13:50 |