Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

2 december 2021 | 21:55

Trailer: "Station Eleven" är pandemiserien vi alla behöver

HBO:s miniserie visar upp en både hoppfull och förödande framtid, i pandemiserien som började spelas in redan innan världen befann sig i en verklig sådan.
Jag har länge sett fram emot premiären av "Station Eleven", den fanns exempelvis redan för ett år sedan med på min lista över titlar att hålla koll på under 2021. Men inledningsvis hade det inget med seriens handling att göra, jag visste då inte ens vad det rörde sig om för typ av berättelse.
 
Efter att ha ägnat ett par år åt att täcka tv-serier här på MovieZine så har jag sett så många olika produktioner att bara faktumet att Patrick Somerville (skaparen bakom "Maniac" och manusförfattare för "The Leftovers") slagit sig samman med Hiro Murai (regissören bakom de bästa avsnitten av "Atlanta") - och att man hade lyckats knipa skådespelerskan Mackenzie Davies (gudinnan bakom fantastiska "Halt and Catch Fire" och ett av de bästa "Black Mirror"-avsnitten) till huvudrollen... och att det var en miniserie från HBO. Såld, ta mina pengar! 
 
Gael García Bernal spelar en av nyckelrollerna i "Station Eleven". 
 
I hopp om att kanske få chansen att intervjua Davies inför premiären, så läste jag även författaren Emily St. John Mandels bok som ligger till grund för serien. Ännu mer såld, den är nämligen helt fantastisk. Och ja, det kommer en intervju här på MovieZine med Davies lagom till premiären av "Station Eleven" också.
 
Handlingen utspelar sig i några olika tidslinjer, men med den tydliga "före och efter pandemin"-gränsen som guide för var vi egentligen befinner oss i den. En pandemi, skrämmande lik den som just nu har svept in över vår planet, sprider sig snabbt och dödar i princip alla på vår planet. Några få verkar vara immuna eller har annars bara tur att ingen var nära nog att hosta på en - och här spolas tiden fram 20 år och vår planet är väldigt annorlunda. En både skrämmande, vacker och konstigt nog hoppfull framtid.
 
 
Jag vill inte avslöja för mycket kring handlingen, mer än att det här inte är någon vanlig postapokalyptisk skräckserie. Utan det rör sig snarare om precis det HBO brukar göra bäst; välproducerade och påkostade miniserier. Den här gången på ett sätt som påminner avsevärt mycket mer om "The Leftovers" än "The Stand".
 
De tre första avsnitten av "Station Eleven" släpps på HBO Max den 17 december. 
 

Läs också: 40+ premiärer på HBO Max i vinter

 
Kommer du att ge "Station Eleven" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 2 december 2021 21:55 |