Serie

Skribent

MovieZine

21 december 2015 | 23:30

Tragiskt rättsfall blir beroendeframkallande tv

Netflix hakar på true crime-vågen med ännu ett fascinerande och skrämmande rättsfall. ”Making a Murderer” kan vara bäst i sin genre i år.
MovieZines läsare beskriver det som ”omöjligt att sluta titta” och ”skulle bara se ett avsnitt men kunde inte hålla mig”. Det är Netflix dokumentärserie ”Making a Murderer” som diskuteras i forumet. Seriens tio avsnitt lades ut i fredags och den verkar onekligen vara som gjord för att bingetitta på. 

”Making a Murderer” handlar om Steven Avery som blev dömd för ett våldtäktsförsök 1985, men som friades 18 år senare efter att ett DNA-test bevisade hans oskuld. Polisutredningen och rättegången framstår snabbt som ett skämt och verkade ha mer att göra med Steven Averys och hans familjs rykte i staden, än med några faktiska bevis. Avery och hans försvarare bestämde sig därför efter frigivningen för att stämma de ansvariga i hans fall. Två år efter att han kom ut från fängelset arresterades dock Avery igen, den gången anklagad för ett bestialiskt mord. 

Utan att spoila för mycket så kan det väl sägas att ”Making a Murderer” är en serie med många vändningar och avslöjanden. Är Steven Avery en brutal mördare eller handlar allt egentligen om ett rättsväsende som är genomruttet?

”Making a Murderer” har jämförts med både HBO:s miniserie ”The Jinx” och podcast-succén ”Serial”. Och det verkar onekligen som att true crime är något av en trend just nu. Laura Ricciardi och Moira Demos följde dock Averys fall i hela tio år, så det är verkligen inget hastverk för att haka på det nya heta. Serien är otroligt välgjord, filmarna har dissekerat Averys fall in i minsta detalj. Ricciardi och Demos bosatte sig till och med i den lilla småstaden Manitowoc och arbetade där i ett och ett halvt år för att komma de inblandade in på livet.

Serien må vara mörk och på många sätt frustrerande, men om du ger första avsnittet en chans så kommer du högst troligen att vara fast. ”Making a Murderer” är dokumentär när den är som bäst. Och gå gärna in på forumet efteråt och dela med dig av dina tankar kring serien!


Sara Abdi
| 21 december 2015 23:30 |