Skribent

Andreas Samuelson

29 januari 2012 | 14:15

Topp 10: Tom Cruise-skurkar

I nya "Mission Impossible"-filmen är Michael Nyqvist skurken vars ondskefulla planer gamla Tompan måste försöka stoppa. Inte helt vanligt med en svensk - både aktör och karaktär - skurk i en Hollywood-blockbuster men Cruise har fått kämpa mot alla möjliga fiender...

Här är några av de bästa skurkarna som Tom Cruise har råkat ut för. Notera att skurkarna avslöjas i beskrivningen till varje klipp, så har du inte sett filmen, läs inte beskrivningen.

10. "Mission: Impossible"

Det var mycket invecklade intriger och karaktärer att hålla reda på i Brian De Palmas första installation i agentserien men rollvalet av två stadiga Oscarsvinnare (Jon Voight som Jim Phelps och Vanessa Redgrave som Max) i skurkrollerna, den ena en förrädisk agent och den andra (ursprungligen skriven för en man) ondsint vapenhandlare.

9. "Knight and Day"

Inte direkt Cruises mest minnesvärda film men Peter Sarsgaard, proffs på skurkar efter filmer som "Boys Don't Cry" och "Flightplan", gör en härligt otäck och sniken FBI-agent med fler än ett skelett i garderoben.

8. "Jerry Maguire"

Även om Jay Mohrs stjärnstatus dalade lika snabbt som den skymtades, och rollen inte utgör något större utrymme i filmen, så fick ändå äran att inleda titelkaraktärens nedgång genom att diskret avskeda honom och sno så när som samtliga klienter i den berömda "Show me the money"-scenen.

7. "Världarnas krig"

En älska/hata-film (som dock knappast hade glädjat originalförfattaren H.G. Wells...) där storyn måhända lämnade en del att önska men filmens invaderande aliens - i form av hejdundrande specialeffekter - var av det spektakulära slaget, kompletta med imponerande farkoster och tillbehör.

6. "Vanilla Sky"

Knappast en av Hollywoods mer lyckade remakes - av den överlägsna, spanska "Open Your Eyes" - men vanligtvis flamsiga romcom-blondinen Cameron Diaz gör en av sina bästa rollprestationer som playboyen Davids svartsjuka älskarinna/KK vars psykotiska beteende resulterar i en obehaglig mardröm.

5. "Minority Report"

Folk minns gärna Peter Stormare i sin knasiga cameo i den här Spielberg-regisserade sci fi-thrillern men faktum är att det var vår blågula, Oscarsnominerade forna Bergman-stjärna Max von Sydow som var den illasinnade hjärnan (Lame Burgess) bakom mordkonspirationen som Cruise blev inblandad i.

4. "Firman"

Cruise jagades av både FBI och det skrupelfria titelgänget i den här John Grisham-baserade 90-talsthrillern men trots ett gäng otrevliga krutgubbar bakom skurkratten så stack som vanligt favoriten Gene Hackman ut som det mer sympatiske ansiktet i motståndarlaget.

3. "Mission: Impossible III"

I Cruises tredje spionäventyr som Ethan Hunt fick han tufft motstånd från en mäktig, internationell - och skoningslös - vapenhandlare, spelad av Phillip Seymour Hoffman till synes inkapabel till en medioker rollprestation. En intensiv rollbytarepisod och svettig tortyrscen tillhörde höjdpunkterna.

2. "Legenden - Mörkrets härskare"

80-talsäventyr som kanske anses mer kult än bra och kom ut strax innan Tompas stora genombrott. Han fick dock se sig själv överglänsad av ständige scentjuven Tim Curry, här som ondskefull, enhörningsdräpande demon som vill skapa evigt mörker - komplett med röd kroppsfärg och djävulshorn.

1. "På heder och samvete"

Jack Nicholson är aldrig att leka med men rollen som Cruises motståndare i militärrättegången där två soldater mordanklagats är en av hans hårdaste. Även en Svensson med usel filmkoll kan citera Nicholsons klassiska "You can't handle the truth!" med lämplig dos vrede i tonfallet.Bubblare:

Thomas Kretschmann i "Valkyria", Masato Harada i "Den siste samurajen", Dougray Scott i "Mission: Impossible II", Thomas Gibson i "Drömmarnas horisont", Michael Rooker i "Days of Thunder", Val Kilmer i "Top Gun", Kevin Spacey i "Austin Powers i Goldmember"...

| 29 januari 2012 14:15 |