Knight and Day 2010

Action Komedi
USA
110 MIN
Engelska
Knight and Day poster

Synopsis

När June (Cameron Diaz) hamnar bredvid en mystisk, charmerande man (Tom Cruise) på en flygresa tror hon att hon mött mannen i sitt liv. Men det blir ett bryskt uppvaknande då han visar sig vara en spion på flykt. Detta blir början till en härva av skiftande lojaliteter och flykt undan lönnmördare och samtidigt som Day måste ducka för vinande kulor måste hon avgöra om hennes drömman är en förrädare eller den enda hon faktiskt kan lita på.
Ditt betyg
2.6 av 892 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Nils Karlén

14 juli 2010 | 14:27

Romantisk feelgood-action

Skvallret i Hollywood menar att Tom Cruise inte längre har tillräckligt med dragningskraft för att lyfta en hel film på samma sätt som han tidigare gjort. Det räcker med att se den här ojämna men stundtals mycket underhållande actiondängan för att inse att det är fel.

Lite överraskande är "Knight and Day" en popcornrulle av den gamla skolan. Inte för att den inte har drösvis med CGI-effekter (det har den) utan för att anslaget påminner om romantiska actionfilmer av äldre modell (tänk "Den vilda jakten på stenen") än nutida plastiga mastodontrullar. Och Kanske är det inte så konstigt med James Mangold bakom kameran ("3:10 to Yuma" och "Walk the Line"), en regissör som definitivt är uppfostrad med de gamla mästarna som förebild.

Det här är historien om den ganska speciella och mycket hemlige agenten Roy Miller (Tom Cruise) som möter en helt vanlig amerikansk ung kvinna, June Haven (Cameron Diaz) som specialiserat sig på att renovera gamla bilar. Efter en trevande start kastas June rakt in i agent Millers värld och det är här filmen tar fart ordentligt. Snart står det klart att realism inte står högt upp på dagordningen: när den ena mer otroliga actionscenen staplas på den andra kan man bara göra en sak, lägga sig platt och njuta av åkturen.

Eller vad sägs om en utdragen fightscen på ett passagerarplan där Miller enahanda klår upp ett tiotal agenter medan June ovetandes pudrar näsan på flygtoan. Eller en motorcykeljakt mitt i en spansk tjurrusning, en mycket akrobatisk biljakt eller en knivfajt med en tysk lönnmördare på ett tåg genom alperna.

Storyn är i ärlighetens namn ganska fånig. Miller har fått tag på en ny energikälla kallad zefyren. Stor som ett batteri men lika stark som ett kraftverk. Problemet är bara att FBI och spanska vapenhandlare väldigt gärna vill lägga vantarna på underverket och skickar dussintals välbeväpnade agenter efter det udda paret med jämna mellanrum. Den egentliga berättelsen är såklart den spirande romansen mellan den chevalereske agenten och den äventyrslystna bilreparatörskan. Den delen funkar faktiskt hyggligt och det tack vare Cruise och Diaz spelar över på precis rätt sätt och dessutom ser ut att ha riktigt roligt. Men mest av allt är det här Tom Cruises film. Säga vad man vill om honom, men det är få skådespelare som kan göra en charmig galning på samma sätt som allas vår favoritscientolog. Här är han i sitt esse.

Allt är inte lika bra, tempot är visserligen högt men berättelsen hoppar lite väl ofta mellan världsdelar och i tid. Filmens sista halva blir allt mer bisarr i sina otroliga förvecklingar vilket resulterar att en viss mättnadskänsla infinner sig. Men hur det nu är med det så har Mangold haft förstånd nog att hålla filmen under två timmar vilket är en välsignelse i dagens längdfixerade filmbransch. Och faktum kvarstår: det är riktigt kul att se Tom Cruise dansa sig igenom kulspruteeld med ett leende på läpparna och en trånande Cameron Diaz vid sin sida. "Knight and Day" är en charmig bagatell helt enkelt.  

| 14 juli 2010 14:27 |