Skribent

Andreas Samuelson

29 april 2012 | 14:01

Topp 10: Se dina hat-skådisar dö!

Alla har minst en – motsatsen till favvoskådisen, den där talanglösa, irriterande typen som dyker upp överallt. Här är tips på var du kan se dem möta ljuset i tunneln, om än bara på film.

MovieZine listar de mest minnesvärda dödsfallen av hatskådisar. Obs! Spoilervarning!

10. Charlie Sheen i "Grizzly II" och "Young Guns"

Det är nog många i Hollywood (och Sheens bekantskapskrets) som gärna skulle vilja se skandalkungen få evig vila. På film är det dock inga problem då han dött i både "Röd gryning", "Under Pressure", "Rated X" och "Scary Movie 4". Faktum är att han var kortlivad redan i sin debut, den aldrig släppta eller färdigfilmade "Grizzly II" (där även George Clooney dök upp) och hade inte många scener västernrullen med brorsan Emilio Estevez.

9. Madonna i "Dick Tracy" och "Älska till döds"

Popikonen som fick den inte särskilt smickrande utmärkelsen Årtiondets värsta skådespelerska på Razzie Awards har gång på gång själv haft ihjäl sin filmkarriär med ifrågasättbara roller. Men för den som vill se stjärnan själv möta Liemannen kan kolla in två av hennes kalkonförklarade 90-talsrullar.

8. Owen Wilson i "Anakonda" och "The Haunting"

Wes Anderson i all ära men när det gäller irriterande, skrattbefriad komedi så är det svårt att gilla den enerverande Wilson. Två tidiga roller innebar död i form av hungrig orm och vredesfulla husspöken och finns det någon anledning att genomlida dessa kalkoner så är det för att se gubben äntligen få truten igentäppt.

7. Katherine Heigl och Denise Richards i "Valentine"

Heigls snart oräkneliga lista på usla romcoms är nog skäl till att vilja se hennes huvud på ett fat. Ska man hitta ett skäl att se den här kassa "Scream"-kopian så är det för att kunna avnjuta hur hon och talanglösa Charlie Sheen-exet Richards offras för gamla synder (och i våra ögon, dåliga filmer). Den senare har även sett ljuset i tunneln i både "Wild Things", "Drop Dead Gorgeous", "Empire" och "Scary Movie 3".

6. Jack Black i "Mars Attacks", "Schakalen" och "Jag vet fortfarande vad du gjorde förra sommaren"

För de som inte tål komikern och Tenacious D-sångaren finns en hel trio av tidiga filmer där han går diverse otrevliga öden till mötes i form av utomjordingar, Bruce Willis och en krokförsedd seriemördare. Lämpliga straff för kommande synder som "Year One" och "Gullivers resor" kan tyckas.

Se klippet på YouTube

Se klippet på YouTube

5. Keira Knightley i "The Hole"

Ständigt i skuggan av sin "Pirates"-motspelare Johnny Depp och den utseendemässigt liknande men talangmässigt överlägsna Natalie Portman, det är många som stör sig på den brittiska aktrisens ständiga läpplutande och ögonfranstindrande. För de som stör sig på henne mest finns en tidig titel i karriären där en hemlig fest i underjorden slutar särskilt olyckligt.

4. Steven Seagal i "Beslut utan återvändo"

Av alla talangbefriade actionhjältar kan Seagal vara den mest skrattretande (och den med minst minnesvärda titlar i CV:et). Därför blev nog många chockade - och positivt överraskade - när han efter år som huvudnamn i en rad B-rullar antog rollen som Kurt Russells sidekick i den här hyggliga actionrullen och fick tacka för sig redan efter halva filmen!

3. Paris Hilton i "House of Wax"

Vi har alla sett den och de flesta har sett den om och om igen på Youtube. Regissören till den här i övrigt ganska lättglömda slasherrullen blev hela världens hjälte när han brutalt slaktade dokusåpavärldens mest irriterande våp. För de som inte får nog finns även ett liknande öde för hotellarvtagerskan i B-skräckisen "Nine Lives".

Se klippet på YouTube

2. Nicolas Cage i "The Wicker Man"

Få Hollywood-aktörer är ett så stående skämt som herr Cage. Visst vann han en Oscar (år 1996...) och har frälst både action- och indiefans med några få produktioner, men en majoritet av hans karriär (särskilt de senaste åren) har bestått av generande överspel och snabbglömda kalkoner. Förutom tidiga dödsscener i "Cotton Club" och "Deadfall" (varav den sista inkluderar en av hans värsta prestationer), tar den numera kultförklarade tortyrscenen i usla remaken "Wicker Man" priset.

1. Ben Affleck i "Dogma"

Okej, han gjorde en snygg comeback med "The Town" och har även visat sig vara en hygglig regissör. Men det är knappt att det kompenserar för allt skräp han gjort. Förutom dödsscener i "Hollywoodland" och "Smokin' Aces" så är det bästa straffet i "Dogma" av Kevin Smith (som han ironiskt nog gjort de flesta av sina bästa filmer med) där hans möte med Gud (i form av Alanis Morisette) resulterar i en rejäl huvudvärk.

Bubblare:

Britney Spears i "Austin Powers i Goldmember", 50 Cent i "Home of the Brave" och "Righteous Kill", David Hasselhoff i "Lavinen" och "Witchery", Angelina Jolie i "Beyond Borders", Ashton Kutcher (typ) i "Butterfly Effect", Cameron Diaz i "The Box", Catherine Zeta-Jones i "Return of the Native", Eddie Murphy i "En vampyr i Brooklyn", Hilary Duff i "War, Inc.", Jennifer Aniston i "Derailed", Jennifer Lopez i "U Turn", Jessica Alba i "The Killer Inside Me", John Travolta i "Carrie", Katie Holmes i "The Gift", Keanu Reeves i "The Watcher", Kevin Costner i "A Perfect World", "3000 Miles to Graceland", "Kärleksbrev" och "The Guardian", Kirsten Dunst i "En vampyrs bekännelse", Megan Fox i "Jennifer's Body", Mel Gibson i "Mrs. Soffel" och "Hamlet", Robert Pattinson i "Harry Potter och den flammande bägaren", Sandra Bullock i "Fire on the Amazon", Sarah Jessica Parker i "Hocus Pocus" och "Mars Attacks!", Shia LaBeouf i "Constantine", Sylvester Stallone i "Death Race 2000" och "F.I.S.T.", Tom Cruise i "Tapto", Tori Spelling i "Death of a Cheerleader" och "Scary Movie 2", Vin Diesel i "Rädda menige Ryan"

Dödsscener vi vill se:

Justin Bieber (även om "CSI"-avsnittet var en bra början), Johnny Knoxville, Kevin James, Kristen Stewart, Lindsay Lohan, Mariah Carey, Mike Myers, Miley Cyrus, Orlando Bloom, Pauly Shore, Rob Schneider, Russell Brand, Taylor Lautner, Tim Allen, Tom Green, Will Ferrell, Adam Sandler, Andy Dick, Barbra Streisand, Ben Stiller, Bill Cosby, Cuba Gooding Jr., David Spade, Hayden Christensen, Jennifer Love Hewitt, Jessica Biel, Uwe Boll

| 29 april 2012 14:01 |