Film

Skribent

Andreas Samuelson

23 februari 2014 | 14:01

Topp 10: Meryl Streep

Efter över 50 roller så har den trefaldigt Oscarsbelönade skådespelerskan gång på gång bevisat att hon kan spela... tja, praktiskt taget allt. Vi listar hennes främsta rollprestationer.

I "En familj - August: Osage County" spelar Streep ännu en tung roll som den drogberoende matriarken och nyblivna änkan med muncancer i en stor, dysfunktionell familj. Ingen - troligen inte ens hon själv - är förvånad att filmen resulterade i hennes 18:e Oscarsnominering. Blondinen har spelat allt från hemmafruar och ensamstående mödrar till glamorösa Hollywood-stjärnor, från gladlynta kockar till hårdföra politiker och redaktörer. Vi har listat våra favoriter bland superskådisens roller - vilka är dina?

10. "En hondjävuls liv och lustar" (1989)

Roll: Mary Fisher, framgångsrik men egocentrisk författare av romantiska noveller

Film: Efter cirka tio års tid som en av Hollywoods tyngsta dramaaktriser så valde Streep att testa sin komiska ådra vilket hon gjorde med bravur i den här filmatiseringen av en brittisk roman. TV-stjärnan Roseanne gjorde sin filmdebut som den bedragna hemmafrun som utför en ruvlig hämnd på sin man och hans älskarinna (Streep).

Priser: Golden Globe-nominering.

9. "Ett skrik i mörkret" (1988)

Roll: Lindy Chamberlain-Creighton, australiensk pastorsfru

Film: En mindre sedd (trots en av de dyraste någonsin i Australien) men desto mer gripande och sevärt drama om riktiga paret Chamberlain som anklagas för att ha mördat sitt spädbarn, som de själva påstår rövats bort av en dingo.

Priser: Nominerad för Oscar och Golden Globe. Vann på Cannes filmfestival samt Australiens filminstitut.

8. "Kramer mot Kramer" (1979)

Roll: Joanna Kramer, hustru till Ted (Dustin Hoffman) och mamma till deras gemensamma son Billy

Film: I en av de ultimata skilsmässo- och vårdnadstvistdramerna så fick Streep ett smärre genombrott i en roll som urpsrungligen erbjöds "Charlies änglar"-stjärnan Kate Jackson (Streep fick först rollen som Teds engångsligg). Hon skrev även sin karaktärs domstolsmonolog på uppmaning av regissören när hon var missnöjd med manuset.

Priser: Första Oscar och Golden Globe.

7. "Julie & Julia" (2009)

Roll: Julia Child, berömd TV-kock

Film: Ännu en av många verklighetsbaserade filmer, signerad Nora Ephron (som skrev både "Silkwood" och "I lust och nöd" för Streep). Följer simultant Julia och hennes nutida efterföljare, journalisten och matbloggerskan Julie Powell (Streeps "Tvivel"-motspelerska Adams). Hon återförenades även med Stanely Tucci från "Djävulen bär Prada".

Priser: Nominerad för Oscar. Vann Golden Globe samt en rad andra priser.

6. "Adaptation" (2002)

Roll: Susan Orlean, författare till boken "The Orchid Thief"

Film: Spike Jonzes typisk fantasifulla men galna filmatisering av Orleans bok med ett manus av Charlie Kaufman, som vävt in sig själv och hans fiktiva tvillingbror (båda spelade av Nicolas Cage) i handlingen. Streep sökte tidigt rollen som Orlean (en filmversion var aktuell redan 1994) och gick ner ordentligt i lön för att kunna medverka.

Priser: Nominerad till Oscar. Vann Golden Globe samt flera andra priser.

5. "Tvivel" (2008)

Roll: Syster Aloysius Beauvier, rektor på katolsk skola i Bronx

Film: John Patrick Shanleys filmversion av sin egna pjäs om en präst misstänkt för pedofili förenade Streep med två av deras generations främsta skådespelare, Philip Seymour Hoffman och Amy Adams, och resultatet var storslaget skådespeleri på högsta nivå.

Priser: Nominerad för Oscar och Golden Globe. Vann Screen Actor Guild samt flera andra priser.

4. "Järnladyn" (2011)

Roll: Margaret Thatcher, Storbritanniens längst aktiva premiärminister

Film: Streep återförenades med sin "Mamma Mia"-regissör Phyllida Lloyd för biografin om den berömda om än ökända kvinnan som styrde England med järnhand under elva års tid. Filmen fick mycket kritik, inte bara från recensenter utan även från Thatchers närmsta, men Streeps strålande insats består felfri, mycket tack vare månaders förberedelser.

Priser: Vann Oscar (hennes första på 29 år) samt Golden Globe, BAFTA samt ett dussintal andra priser.

3. "Djävulen bär Prada" (2006)

Roll: Miranda Priestley, mäktig redaktör för modetidningen Runway

Film: Den populära komedin där huvudrollsinnehavaren Anne Hathaway totalt hamnade i skuggan av Streeps fantastiskt skräckinjagande antagonist, inspirerad av riktiga Vogue-redaktören Anna Wintour. Streep undvek dock att imitera Wintour även om hon läste en bok av hennes protegé och undvek övriga i ensemble och team för att skapa rätt distans.

Priser: Nominerad till Oscar. Vann Golden Globe samt flera andra priser.

2. "Mitt Afrika" (1985)

Roll: Karen Blixen, dansk författare och baronessa

Film: Sydney Pollacks episka romantiska äventyr, baserad på Blixens egen autobiografi om hennes upplevelser i Afrika och kärleksaffär med storviltsjägaren Denys Finch Hatton (Robert Redford). Pollack tyckte ursprungligen inte att Streep var tillräckligt sexig för rollen men ändrade sig när hon dök upp på provfilmningen med en pushup-BH och lågknäppt blus.

Priser: Nominerad för Oscar och Golden Globe.

1. "Sophies val" (1982)

Roll: Sophie Zawistowski, polsk invandrare i 1940-talets USA

Film: Alan J Pakula hade från början tänkt sig Liv Ullman för huvudrollen i sin filmatisering av William Styrons roman men Streep var så besluten att spela Sophie att hon sökte upp regissören och bönföll honom på sina knän. Dramat, om vänskapen mellan en ung författare (Peter MacNicol), Sophie och hennes älskare (Kevin Kline) är en av sin tids starkaste.

Priser: Hennes första Oscar för huvudroll samt Golden Globe och en rad andra priser.

Bubblare:

Broarna i Madison County, Timmarna, Silkwood, I lust och nöd, Järngräs, Den franske löjtnantens kvinna, Deer Hunter, Vykort från drömfabriken, Döden klär henne, River Wild, Lemony Snickets berättelse om syskonen Baudelaires olycksaliga liv, Hope Springs, It´s Complicated, Utlämnad, Lejon och lamm, Nära & kära, The Manchurian Candidate, Marvins döttrar, One True Thing, Music of the Heart, Himlen tur eller retur?, Manhattan.

Se också:

Topp 10: Philip Seymour Hoffman
Topp 10: Ben Afflecks bästa
Topp 10: Jim Carrey
Topp 10: Johny Depp
Topp 10: Steven Spielberg
Fler topp 10-listor...

Vilka är dina favoriter med Meryl Streep? Kommentera nedan.

| 23 februari 2014 14:01 |