Film

Skribent

Fabian Nordlander

19 april 2015 | 12:00

Topp 10: Marvels bästa bonusscener

Marvel satte trenden med post-credit-sekvensen, den lilla filmsnutten efter att eftertexten har rullat.
Nu har varje franchise sådana snuttar, ingen ska gå utan. Alla ska hinta om nästa uppföljare och så fröet hos publiken. Men ingen gör det som Marvel. Vilken av ala dessa godbitar är bäst? Vi har letat fram de mest ihågkomna.  

10. Captain America: The First Avenger

Kanske inte den bästa av eftertextscener när man ser tillbaka, med tanke på att det var en scen direkt plockad från Avengers som sedan avslutades med en trailer för den kommande filmen. Men då man såg den var det fantastiskt, vi var nu bara en film ifrån det vi alla längtade efter. 


9. Guardians of the Galaxy

Troligen den mest underliga sekvensen. Vi blev introducerade till den Marvel-karaktär vi minst förväntade oss, Howard The Duck. Marvel visade här att de inte alltid behövde teasa oss nästa film, utan kunde istället ge oss något otippat och ovanligt som startade diskussioner på vägen ut ur biografen. 


8. Iron Man

Sekvensen ingen satt och väntade på, eftersom det var den första. Denna scen var inte så glamorös eller händelserik, bara enkel. Men det var just det som gav den dess punch. Nick Fury introduceras för första gången och sa till både Tony Stark och oss att vi nu var del av ett större universum. Superhjältar skulle gå ihop och bilda The Avengers!


7. Captain America: The Winter Soldier

Nya tider. I klassisk Marvel-anda blev det en extrascen som hintade om nästa Avengers. Vi fick träffa de så kallade ”tvillingarna” och Baron Von Strucker och återse Lokis stav. Men främst lovade scenen att Marvel kliver in i en ny fas, magi.


6. Thor

Ett kärt återseende. Här fick publiken ännu ett smakprov på Avengers, men denna gång var det mer en hint om plot. Vi fick se The Tesseract och Loki återvända. Detta gav oss en bekräftelse på både plot och skurk inför Avengers och att Marvel hela tiden byggt upp för den stora filmen. Vi skulle inte få se en helt ny plot, utan snarare en fortsättning på allt som redan vart.


5. The Avengers

Scenen som fick alla att ljuga och sedan googla. Om du inte var ett inbitet fan av serietidningarna så hade du ingen aning om vad som föregick i denna sekvens. Varför var vi där, vem är den lila snubben, varför ler han och vad är hans grej med döden? Men det vi alla visste var i alla fall att detta var toppen på pyramiden, allt skulle byggas till denna skurk, Thanos. 


4. Thor: The Dark World

Expanderingen. Nu ville Marvel bokstavligen visa sitt expanderande universum, vi gick ännu längre ut i galaxen. Publiken lovades inte bara den kommande Guardians of the Galaxy, men också hur Thanos bit för bit samlade ihop sina Infinity Stones till sin handske. Alla bitar faller på plats. 


3. Iron Man 2

Den coolaste sekvensen. Innan denna scen hade vi inte fått mer än Tony Stark och lite Hulken (som vi helst glömmer). Nu fick vi vår första hint till en annan Avenger, via en hammare. Scenen är enkel och fåordig men den talade volymer, Thor var på väg och vi visste inte att vi var så taggade.


2. Guardians of the Galaxy

Hur mycket sött kan man hantera? Inte för att resten av filmen saknade leenden, men ändå slutade filmen med ett stort smile på allas läppar. Men med så enkla medel. En statisk kamera, Jackson 5 och en dansande pinne. Vem hade trott?


1. The Avengers

Scenen som startade allt. Innan Avengers hade vi nästan alltid fått eftertextscener som förklarade nästa steg för Marvel, men denna gång fick ett gott skratt som inte teasade något annat. Bara 6 hjältar som åt efter en hård dag på jobbet. En fantastisk scen som klev ut ur blockbuster-bubblan och visade hjältarna i deras mänskliga stund. 


Håller ni med, har vi glömt någon, har vi fel? Vad saknar ni för Marvel-filmer på listan?
| 19 april 2015 12:00 |